• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: D. V.

08.11.2022

22:24

DOGAĐAJI KOJI SU OBELEŽILI MUNDIJAL U ITALIJI 1934! Musolini oduzeo Šveđanima domaćinstvo, golgeter sa naočarima, najmanje golova u istoriji

Ap photo/Reuters

Fudbal

DOGAĐAJI KOJI SU OBELEŽILI MUNDIJAL U ITALIJI 1934! Musolini oduzeo Šveđanima domaćinstvo, golgeter sa naočarima, najmanje golova u istoriji

Podeli vest

Predstavljamo vam zanimljive događaje, momente, ali i skandale koji su obeležili Svetska prvenstva, na redu je Mundijal u Italiji 1934. godine

Svetsko prvenstvo u Italiji 1934. godine ostalo je upamćeno kao jedno od najkontraverznijih takmičenja u istoriji, jer je tadašnjem italijanskom lideru Benitu Musolniji poslužio za promociju fašizma. 
Švedska je trebala da bude domaćin najveće fudbalske smotre 1934, ali je Duče, kako su nazivali Musolinija, podmitio čelnike FIFA koji su organizaciju turnira na kraju dodeli Italiji. 

Foto: Privatna arhiva

Nacistički pozdrav fudbalera pred početak meča

Jedino Svetsko prvenstvo u istoriji na kojem branilac titule nije učestovao, pošto je Urugvaj odlučio da bojkotuje turnir u Italiji jer je većina evropskih reprezentacija odbila da prethodno igra u Montevideu. 
Italijani iako su bili domaćini šampionata, morali su da igraju kvalifikacije, nakon čega je FIFA ovo pravilo ukinula. 

Dominacija evropskih reprezentacija

Poslednji kvalifikacioni meč između SAD i Meksika odigran je u Rimu samo tri dana pre početka Mundijala. 
Prvi put Mundijal je održan u osam gradova: Milanu, Torinu, Firenci, Napulji, Bolonji, Trstu, Đenovi i Rimu. 
Italijanska vlada izdvojila je 3,5 miliona lira, što bi danas bilo oko 1.8 miliona evra za organizaciju Mundijala.

Musolinijev trofej

Reprezentacija Italije je pored trofeja „Žila Rimea", koji se dodeljivao pobedniku Mundijala, dobila još jedan poseban pehar. Naime, na zahtev diktatora Musolinija izrađen je poseban pehar "Kopa del Duče" koji je bio šest puta veći i teži od trofeja koji je dodeljivala FIFA. 

 

Svetski prvenstvo na Apeninima i dalje drži rekord sa najmanje postignutih golova, samo 70 na 17 utakmica. 
Italija je postala prva evropska zemlja koja je osvojila svetsku titulu.
Prvi i jedini put u istoriji u nokaut fazi su prošli samo evropski timovi (Austrija, Italija, Mađarska, Nemačka, Čehoslovačka, Švajcarska, Švedska i Španija). 
Fudbaler Luis Monti postao jedini igrač koji je sa dve različite reprezentacije igrao finale Svetskog prvenstva. Prvo je 1930. godine nosio dres Argentine, a potom je četiri godine kasnije branio boje Italije.  
Prvi put Mundijal koji je direktno prenošen putem radija u 12 zemalja. 
Švajcarski fudbaler Leopold Kilholc postigao je tri gola, iako je nosio naočare za vid.
Egipat je postao prva afrička reprezentacija koja je učestvovala na Mundijalu.
Prvi put u istoriji odigrana je revanš utakmica i to u četvrtfinalu između Italije i Španije. Prvi meč je završen 1:1, a potom je sutradan odigran novi duel, koju su Azuri dobili 1:0. 
Španci su četvrtfinale završili sa tri igrača manje, koji su se povredili, a izmene tada nisu bile dozvoljene. 
Šampionat u Italiji i dalje drži rekord sa najmanjom posećenosti u istoriji i sa svega 390.000 navijača.
Prvi i jedini put Brazil je Svetsko prvenstvo završio bez pobede. 
Švajcarski sudija Rene Merser je zbog očiglednog suđenja u korist Italijana pri povratku u svoju zemlju doživotno je suspendovan iz fudbala.
Prvi put se desilo da je isti arbitar Šveđanin Ivan Eklind sudio polufinale i finale. Pred oba duela, Eklind je večerao sa Musolinijem, koji mu je dao detaljna upustva.

Izbačen zbog mita, pa vraćen u tim

Igraču Juventusa Luiđiju Alemandiju je 1927. godine doživotno zabranjeno da se bavi fudbalom jer je prmio mito od 50.000 lira zbog nameštanja utakmice protiv Torina. Ipak, kazna mu je ukinuta, a potom je postavljen za kapitena Italije na SP.  
Brazilac Valdemar de Brito je prvi igrač koji je promašio penal i to protiv Španije na startu takmičenja.

Foto: Privatna arhiva

Fudbaleri Italije posle dosta kontraverzi i nameštanja osvojili titulu

Italijanski reprezentativac Anđelo Skjavio postigao je 100. gol na Svetskom prvenstvu, na utakmici protiv SAD (7:1).
Pred početak finala fudbalerima Italije je stigla poruka od Musolinija na kojoj je pisalo: „Pobedite ili umrite". Tadašnji selektor Azura Vitorio Poci navodno je rekao igračima pred utakmicu: "Neka nam bog pomogne ako izgubimo".

Finale između Italije i Čehoslovačke odigrano je 10. juna u Rimu na stadionu Nacionalne fašističke partije, a Azuri su pobedili u produžetku sa 2:1.

Po završetku finala sa razglasa je puštena fašistička himna " Đovineca ".
Reprezentativac Italije Raimondo Orsi se dan nakon osvojene titule vratio na stadion kako bi pred novinarima demonstirao spektakularan gol koji je dao u finalu, ali ni posle 20 pokušaja nije uspeo da ponovi udarac. 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Kosta K. opet šokira svojim ponašanjem, evo koga prisluškuje!
Hronika

Kosta K. opet šokira svojim ponašanjem, evo koga prisluškuje!

Dečak-ubica, Kosta K. (14) počinio je krvavi pir 3. maja prošle godine u Osnovnoj školi "Vladislav Ribnikar" na Vračaru kada je ubio devetoro učenika i radnika obezbeđenja ove vaspitno-obrazovne ustanove i od tog dana, on se nalazi na Klinici za neurologiju i psihijatriju za decu i omladinu.

25.06.2024

19:51

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija