• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Tanjug

14.11.2022

10:23

Rival Srbije je rekorder, a Italijani i Nemci im dišu za vratom! SAMO SU BRAZILCI U ISTORIJI MUNDIJALA USPELI OVO!

printscreen

Fudbal

Rival Srbije je rekorder, a Italijani i Nemci im dišu za vratom! SAMO SU BRAZILCI U ISTORIJI MUNDIJALA USPELI OVO!

Podeli vest

Fudbalska reprezentacija Brazila, prvi rival Srbije na Mundijalu u Kataru, rekorder je u istoriji sa pet osvojenih titula, a slede Italija i Nemačka sa po četiri

Argentina, Urugvaj i aktuelni prvak Francuska po dva puta su bili prvaci sveta, a Engleska i Španija po jednom.

Ukupno "samo" osam reprezentacija osvajalo je titulu, a Brazil je jedinstven i po tome što je trofej osvajao na četiri kontinenta - Severnoj i Južnoj Americi, Evropi i Aziji.

Foto: Tanjug

 



Ujedno, Brazilci su jedini tim koji je učestvovao na svim šampionatima sveta, ali titulu čekaju već 20 godina, s obzirom na to da su poslednji put bili najbolji u Japanu i Južnoj Koreji 2002. godine.
Prvu titulu osvojili su u Švedskoj 1958. godine predvođeni čuvenim napadom - Garinča, Didi, Vava, Pele i Zagalo. Potom su odbranili titulu 1962. godine u Čileu, a najbolji su bili i 1970. godine u Meksiku.

SRBIJA TREĆI PUT

Fudbalska reprezentacija Srbije u Kataru će treći put učestvovati na Mundijalu kao samostalna država, a ukupno 13. put ako se uzmu u obzir nastupi zemalja čiji je Srbija bila deo.
 



Četvrti trofej podigli su u SAD 1994. godine predvođeni Romariom i Bebetom, a petu u Japanu i Južnoj Koreji kada su blistali Ronaldo, Ronaldinjo, Rivaldo i drugi.

Italijani su dve od četiri titule osvojili pre Drugog svetskog rata (1934, 1938), a potom su bili najbolji u Španiji 1982. i Nemačkoj 2006. godine.

Nemci su prvu titulu uzeli u Švajcarskoij 1954. godine, potom su predvođeni Francom Bekenbauerom i Gerdom Milerom bili najbolji na domaćem terenu 1974. godine, a treći put u Italiji 1990. godine pogotokom Andreasa Bremea iz penala u finalu protiv Argentine 1:0.

Foto: printscreen

 



Poslednju titulu uzeli su u Brazilu, u finalu takođe protiv Argentine, jedini gol postigao je Mario Gece u produžecima, ali će se zauvek pamtiti neverovatni trijumf protiv Brazila u polufinalu, na njegovom terenu, čak 7:1.

Naš najbolji rezultat

Najbolji rezultat ostvaren je u Čileu kada je ekipa predvođena Dragoslavom Šekularcem osvojila četvrto mesto, a sjajan utisak ostavljen je 1990. godine kada je tim na čelu sa sadašnjim selektorom Draganom Stojkovićem Piksijem bio peti, odnosno eliminisan u četvrtfinalu na penale od Argentine.

Argentina, Francuska i Urugvaj su prve titule osvajali na domaćem terenu, 1978, 1998. i 1930 godine.

"Gaučosi" do druge stigli vođeni Dijegom Armandom Maradonom u Meksiku 1986. godine, Francuzi pre četiri godine u Rusiji, a Urugvajci u neverovatnom finalu protiv Brazila, kao gosti na Marakani, 1950. godine.

Po jednu titulu osvojili su Englezi, na domaćem terenu 1966. godine, uz "sporan" gol Džefa Harsta u finalu protiv Nemačke 4:2 i Španci u Južnoj Africi 2010, pobedom u finalu protiv Holandije 1:0, golom Andreasa Inijeste u produžetku.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

Prsti su na crvenom dugmetu! Jesmo li umalo izbegli nuklearni rat? (VIDEO)
Live TV

Prsti su na crvenom dugmetu! Jesmo li umalo izbegli nuklearni rat? (VIDEO)

Šta se zaista desilo 14. aprila? Odgovor Izraela na napad Irana je pomalo čudan. Navodno Iran je pokušao nuklearni napad na Izrael. Na ovu temu u "Info danu" govorio je Nikola Vrzić, glavni urednik portala RT. Uživo u program javio se pilot Stevan Ignjatović koji je detaljnije govorio o avionima koji su sposobni da nose nuklearne bombe.

23.04.2024

16:13

JOŠ TV VESTI

Hronika

"Žena mu se napila kao krava, pravila je haos na splavu"! Čitane skaj prepiske na suđenju Darku Šariću: "Odložena žurka na vodi"!
Hronika

"Žena mu se napila kao krava, pravila je haos na splavu"! Čitane skaj prepiske na suđenju Darku Šariću: "Odložena žurka na vodi"!

Samo da ovo odlično završimo, a ti gledaj to. Ovo ovde je idealno, sa bosanske strane. Ako do tad ne završiš, onda je rez varijanta, navodi se u preslušanim porukama sa Skaja, koje su juče pročitane u Specijalnom sudu na suđenju Darku Šariću (53) i ostalim optuženima za pokušaj ubistva svedoka saradnika Nebojše Jokosvića Jokse (52).

23.04.2024

16:25

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija