• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: M. Gligorić

16.11.2022

16:50

DOGAĐAJI KOJI SU OBELEŽILI SVETSKO PRVENSTVO U SAD 1994. GODINE - Ubistvo koje je potreslo planetu i neslavan kraj Dijega Maradone

AP/Photo

Fudbal

DOGAĐAJI KOJI SU OBELEŽILI SVETSKO PRVENSTVO U SAD 1994. GODINE - Ubistvo koje je potreslo planetu i neslavan kraj Dijega Maradone

Podeli vest

Svetsko prvenstvo 1994. godine u SAD održano je od 17. juna do 17. jula, a četvrtu titulu u istoriji osvojila je reprezentacija Brazila.

Ovaj Mundijal ostaće upamćen po promašenom penalu Roberta Bađa, slavlju Brazilaca, fantastičnim Bugarima, koji su završili kao četvrti na svetu, ali i po jednom tragičnom događaju koji se dan-danas prepričava u Kolumbiji.

U pitanju je ubistvo Andresa Eskobara u Kolumbiji. Osim toga, bio je to poslednji Mundijal za Dijega Maradonu, kao i jedini na kojem Jugoslavija nije učestvovala zbog sankcija Ujedinjenih nacija.

 

Ubistvo Andresa Eskobara

 

Foto: AP/Photo

Andres Eskobar na jednom od mečeva Kolumbije

Svetsko prvenstvo u SAD 1994. godine ostaće upamćeno po jednoj od najčuvenijih tragedija u istoriji fudbala. Kolumbijac Andres Eskobar izgubio je život u svojoj zemlji deset dana nakon što je postigao autogol u porazu od domaćina SAD. Taj autogol sprečio je njegovu ekipu da prođe u nokaut fazu Svetskog prvenstva.

Njega je selektor Francisko Maturana pre ubistva molio da se ne vraća odmah u Kolumbiju u leglo narko kartela. On ga nije poslušao i došao je u Medelijin. Izašao je u noćni provod sa devojkom. Ubica mu je prišao na ulici i pucao u njega šest puta. Prema poznatoj verziji, ostavljen je da iskrvari, a umro je 45 minuta kasnije u bolnici. Kasnije je otkriveno da ga je ubica prepoznao po autogolu i da je to bio razlog zbog čega ga je izrešetao. Na njegovoj sahrani bilo je čak 120.000 ljudi.

 

Maradona isteran zbog dopinga

 

Foto: AP/Photo

Maradonu izvode sa terena na testiranje

 

Jedan od najboljih fudbalera svih vremena Dijego Armando Maradona poslednji meč u dresu Argentine odigrao je upravo na Svetskom prvenstvu u SAD. Bio je to meč grupne faze Svetskog prvenstva u Foksborou protiv Nigerije, koji su "gaučosi" dobili sa 2:1 golovima Klaudija Kaniđe.

Niko nije ni slutio da će to biti poslednji Maradonin meč u dresu Argentine. Nakon utakmice, njemu su prišle dve žene u medicinskoj uniformi i odvele ga na doping test. Prema svedočenjima bivših saigrača, Dijego je počeo da plače i pre nego što je stigao nalaz. Bio je pozitivan, a samim tim i diskvalifikovan sa turnira. Želeo je da sa Argentinom drugi put podigne "Zlatnu Boginju", ali je uhvaćen u prevari. Njegova reprezentacija je posle zaustavljena u osmini finala od Rumunije, a "El Pibe" više nije igrao za "gaučose".

 

Nagrada za SAD

 

Malo je poznato da su SAD maltene na poklon od FIFA dobile organizaciju Svetskog prvenstva. Amerikanci su dobili veliki događaj, a zauzvrat su obećali fudbalskim moćnicima da će formirati MLS ligu, koja je danas jedna od najbogatijih na svetu. Time je započeta popularizacija fudbala u Sjedinjenim Državama.

 

Blam Dajane Ros

 

Foto: Reuters

Dajana Ros

Jedna od najpopularnijih pevačica tog vremena u Americi Dajana Ros bila je gost na ceremoniji otvaranja Svetskog prvenstva. I zaista, to je bila dosad neviđena ceremonija, u kojoj je kao jedan od detalja trebalo da bude i gol koji postiže pomenuta muzička zvezda. Umesto toga, Dajana je sa svega tri metra promašila čitav gol, što je ostalo upamćeno kao jedan od najvećih blamova sa uvodnih ceremonija.

 

Pet golova Olega Salenka

 

Foto: Printscreen You Tube

Treći gol Olega Salenka protiv Kameruna

 

Legendarni ruski napadač Oleg Salenko ušao je u istoriju kao jedini fudbaler koji je na jednoj utakmici Svetskog prvenstva postigao pet golova. Salenko je pet komada dao Kamerunu u pobedi njegove Rusije 6:1 u grupnoj fazi. Nekadašnji napadač Zenita, Dinamo Kijeva i Rendžersa ukupno je na turniru postigao šest golova i podelio je titulu najboljeg strelca sa čuvenim Hristom Stoičkovim.

 

Hapšenje Rejmona Domeneka

 

Foto: AP/Photo

Bivši selektor Francuske Rejmon Domenek

 

Rejmon Domenek je poznati francuski stručnjak koji je oduvek bio poznat po svojim specifičnim metodama. Neretko je, dok je bio selektor Francuske, igrače birao po astrološkim algoritmima i ostao je upamćen kao jedan od najvećih ekscentrika koje je fudbal imao.

Na Svetskom prvenstvu 1994. godine je, verovali ili ne, uhapšen! Razlog je bizaran. Naime, tadašnji selektor mlade reprezentacije Francuske uhvaćen je kako preprodaje karte ispred stadiona, što je u Americi bilo strogo zabranjeno. Uhapšen je pre utakmice Južna Koreja - Bolivija, a da stvar bude još luđa, taj posao poverio mu je Fudbalski savez Francuske. Hteli su da zarade novac od karata koje su dobili za utakmice na koje neće ići.

Misija nije uspela, a na kraju je ceh platio stari dobri Rejmon, koji je brzo pušten iz pritvora i ostatak takmičenja proveo je kao stručni konsultant.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Brnabić: Građanima dugujemo pristojan dijalog među strankama!
Izbori 2024

Brnabić: Građanima dugujemo pristojan dijalog među strankama!

Predsednica Skupštine Srbije Ana Brnabić izjavila je da je razgovor između vlasti i opozicije lekovit za parlament, a da je pristojan dijalog političkih stranaka koje drugačije misle nešto što političari duguju svim građanima Srbije, bez obzira na to da li su oni glasali za vlast, opoziciju ili možda nisu uopšte izašli na izbore.

30.04.2024

09:48

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija