• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Izvor: Informer.rs

Autor: informer

16.11.2022

12:04

DOGAĐAJI KOJI SU OBELEŽILI SP U MEKSIKU 1986. GODINE - BOŽJA RUKA (VIDEO)

printscreen

Fudbal

DOGAĐAJI KOJI SU OBELEŽILI SP U MEKSIKU 1986. GODINE - BOŽJA RUKA (VIDEO)

Podeli vest

Svetsko prevnstvo 1986. godine odigrano je u Meksiku od 31. maja do 29. juna, a Informer vam otkriva šta se dešavalo van terena.

Svetsko prvenstvo u fudbalu 1986. godine dodeljeno je Kolumbiji. Međutim, nakon samo godinu dana zvaničnici ove zemlje priznali su da usled ekonomske krize nisu u istiaciji da organizuju najveću fudbalsku planetarnu smotru.

Svetska fudbalska federacija (FIFA) brzo je reagovala i Mundijal preselila u Meksiko, uz obrazloženje da u kratkom periodu može da organizuje takmičenje. Malerima tu nije bio kraj, je je snažan zemljotres 1985. godine razrušio Meksiko. Na sreću, stadioni su ostali netaknuti, tako da je Meksiko zadržao domaćinstvo. Tako je postao prva zemlja koja je drugi put u istoriji bila domaćin. 

MARADONIN MUNDIJAL


Ovaj Mundijal pripao je jednok čoveku - Dijegu Armandu Maradoni. Tada je dao dva gola, zbog kojih je postao besmrtan. Bilo je to u četvrtini finala takmičenja, kada su se "gaučosi" sreli sa Engleskom. Fantastičkoj utakmici u meksiko Sitiju prisustvovalo je oko 115.000 navijača. Svi zajedno nisu tačno uspeli da vide šta se desilo kod prvog gola. Igrao se 51. minut, kada je Maradona došao do lopte, ušetao se kod protivničkog gola i ubacio loptu u mrežu rukom.

Foto: Reuters

Čuvena "Božja ruka"

Gol je priznat, a slavni napadač nikada nije priznao nekorektan potez. Pogodak je ostao upamćen kao "Božja ruka". Čuveni je i komentar argentinskog novinara Uga Moralesa:

- Lopta dolazi do Maradone, mogao je da doda do Enrikea, ali on ide sam, ide, prolazi pored trojice Engleza, neverovatno, Valdano... Visoka lopta... Ali Maradona ulazi u šesnaesterac, skače. Ruka! Ne! Gooooooooooollllll! Gol, gol, gol, gol, gol! Englezi očajnički jure za sudijom Bin Naserom, ni pomoćnik ništa nije video. Po meni, bila je ruka. Ne znam šta će mi reći u Buenos Ajresu. ali moram da kažem šta sam video. Slavimo ipak ovaj gol svom dušom! Argentina vodi 1:0! Neka mi oprosti Bog za ovo što ću reći: danas, protiv Engleza, čak i na ovakav način postići gol, pa šta - rekao je Morales.


Četiri minuta kasnije Maradona je opet ušao u antologiju, s tim što je drugi put dao gol veka. predriblao je četvoricu engleskih fudbalera: Pitera Birdslija, Pitera Rida, Terija Bučera, Terija Fenvika i golmana Pitera Šiltona. Do kraja je bilo 2:1, ali ono što je, pre rezultata, ostalo zabeleženo da se prenosi sa generacije na generaciju su Maradonini golovi. 

Mnogi su kasnije utakmicu tumačili kao osvetu Argentinaca Englezima za poraz u ratu oko Folklandskih Ostrva. Reč je o teritoriji koju je Argentina smatrala svojom, a Englezi svojom kolonijom. Epilog rata vođenog 1982. godine je da je Ujedinjeno Kraljevstvo zadržalo teritoriju. Maradonini golovi su bili osveta. 


DESILO SE PRVI PUT


- Na ovom Mundijalu dogodio se najbrži crveni karton. Urugvajac Hote Batista isključen je posle samo 56 sekundi meča sa Škotskom, zbog starta na Gordanu Strahanu.

- Maroko je postao prva afrička selekcija koja se kvalifikovala za drugi krug na Mundijalu. Njihov selektor zahtevao je od igrača da svako veče idu na spavanje s loptom u naručju. Lopta je prvi put bila napravljena od sintetičkih maeirjala.

- Proslavljeni trener Bora Milutinović započeo je svoj niz ucešća na Mundijalima. U Meksiku 1986. godine vodio je domaćina, a posle toga Kostariku (1990), Ameriku (1994), Nigeriju (1998) i Kinu (2002). Samo sa Kinezima nije uspeo da izađe iz grupe.

Foto: Reuters

Bora Milutinović

- Škot Brajan Mekginli skinut je s liste sudija pošto je otkriveno da je homoseksualac.

- Jedan argentinski navijac putovao je biciklom od Buenos Ajresa do Meksika. Prevalio je više od 10.000 kilometara i kada je napokon stigao, nije mogao da dođe do ulaznica. Na kraju su mu i bicikl ukrali.

 

Bonus video




Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

Devojčica spasila život ženi! Pet minuta ležala bez svesti, svi samo stajali i gledali: "To su naša deca za primer"
Društvo

Devojčica spasila život ženi! Pet minuta ležala bez svesti, svi samo stajali i gledali: "To su naša deca za primer"

Devojčica (17) iz Novog Sada juče je spasila ženu kojoj je pozlilo na ulici i koja je bila bez svesti nekoliko minuta. Majka tinejdžerke s ponosom je objavila čitavu situaciju u jednoj Fejsbuk grupi i navela da je devojčica učenica srednje medicinske škole u ovom gradu. Tvrdi i da je ona jedina od svih prisutnih prišla starijoj ženi kojoj je pomoć bila potrebna.

21.05.2024

10:03

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Kecmanovići danas dva puta u sudu! Roditelji dečaka ubice prvo na suđenju po krivici, a onda i po parničnoj tužbi
Hronika

Kecmanovići danas dva puta u sudu! Roditelji dečaka ubice prvo na suđenju po krivici, a onda i po parničnoj tužbi

Danas se u Višem sudu u Beogradu nastavlja suđenje u krivičnom postupku protiv bračnog para Kecmanović, Vladimira i Miljane, čiji je sin Kosta 3. maja prošle godine ubio devet učenka i radnika obezbeđenja OŠ "Vladislav Ribnikar" na Vračaru, a odmah potom biće održano i pripremno ročište u parničnom postupku koji je pokrenuo dečak koji je ranjen u masakru.

21.05.2024

08:25

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija