• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: E. Selmani

21.11.2022

07:00

DOGAĐAJI KOJI SU OBELEŽILI MUNDIJAL 2018. U RUSIJI! Najskuplji šampionat, provokacije albanskih Švajcaraca i VAR je kvar u režiji Briha

printscreen

Fudbal

DOGAĐAJI KOJI SU OBELEŽILI MUNDIJAL 2018. U RUSIJI! Najskuplji šampionat, provokacije albanskih Švajcaraca i VAR je kvar u režiji Briha

Podeli vest

Svetsko prvenstvo 2018. godine, 21. po redu, održano je u Rusiji i prvi put je Istočna Evropa bila domaćin turnira. Zapadni mediji vodili su kampanju protiv Rusije od samog starta, pa su česte teme pre, za vreme i posle Mundijala bile rasizam, homofobija i kršenje ljudskih prva.

U organizaciju je uloženo 14,2 milijarde dolara i samim tim šampionat je bio najskuplji u istoriji. Reprezentacija Srbije uoči turnira bila je poljuljana smenom selektora Slavoljuba Muslina, koju je ekipu uspešno sproveo kroz kvalifikacije do Mundijala. 


Muslina je nasledio Mladen Krstajić, a pogotkom Aleksandra Kolarova "orlovi" su savladali Kostariku sa 1:0 u prvom kolu.


Slavili Tači i Rama


Usledio je meč sa Švajcarskom na kom su golove za trijumf "sajdžije" (2:1) postigli fudbaleri albanskih korena Granit Džaka i Džerdan Šaćiri. Slavili su pokazivanjem "dvoglavog orla", što je simbol albanskog nacionalizma i takozvane velike Albanije.


Tadašnji predsednik takozvane države Kosovo Hašim Tači i premijer Albanije Edi Rama zdušno su proslavili njihove golove.

Foto: Reuters

Sramno provocirao Srbe: Granit Džaka


Meč u Kalinjingradu ostaće upamćen i po epskoj pljački u režiji sudije iz Nemačke Feliksa Briha koji nije svirao čist jedanaesterac nad Aleksandrom Mitrovićem. FIFA je prvi put uvela VAR sistem na Mundijalima, ali je Brih procenio da mu pomoć nije potrebna.


Zahvaljujući njegovoj "stručnoj proceni" Srbija je eliminisana sa turnira jer je u poslednjem kolu poražena od Brazila (2:0).


Sramota Amera


Američka kompanija "najki" ponela se sramno i nekoliko dana pred turnir odbila je da snabde fudbalere Irana kopačkama. Razlog je bila činjenica da su SAD uvele sankcije Iranu.


Izabranici selektora Karlosa Keiroša uspeli su da osvoje četiri boda u teškoj grupi sa Španijom, Portugalom i Marokom, ali su ispali u grupnoj fazi.


Nemačka, aktuelni šampion sveta iz Brazila, učešće je okončala u prvoj fazi turnira prvi put od davne 1938. godine.


"Gej" Nojer i Meksikanci


U porazu od Meksika (0:1) u prvom kolu F grupe golman "pancera" Manuel Nojer bio je žestoko vređan od suparničkih navijača.

Foto: AP/Photo

Vređali Nojera i imali homofobične ispade: Navijači Meksika


Meksikanci su vikali "puto", što je homofobičan izraz za mušku prostitutku. Sve je izazvao pogrešan prevod Nojerove izjave na španski jezik u kojoj je ispalo da je rekao da bi "bilo dobro da kad bi profesionalni fudbaler priznao da je gej jer bi to pomoglo i ostalima da urade slično".   


Meksikanci su zbog istog povika kažnjeni čak deset puta, a napadač Havijer Ćićarito Ernandez pozvao je navijače da više ne uzvikuju "puto" kako bi selekcija izbegla nove kazne.


Kartoni koji odlučuju


Nesvakidašnja situacija desila se u H grupi, gde su Japan i Senegal takmičenje završili uz identičan učinak. Obe selekcije osvojile su po četiri boda, uz gol-razliku 4:4 i rezultat u međusobnom meču 2:2. Dalje je prošla azijska selekcija na osnovu fer-pleja jer je imala manje žutih kartona (4:6).


U poslednjem kolu obe selekcije su poražene. Japan je izgubio od Poljske sa 1:0, a Senegal od Kolumbije, s tim što su Japanci znali da su u boljoj poziciji i nisu ni pokušavali da naprave bolji rezultat. 


Čuvali su loptu i izbegavali da dobiju žute kartone, zbog čega su kritikovani i u domovini. 


- Nisam srećan zbog ovoga, ali primorao sam moje igrače da rade šta sam im rekao. Svetsko prvenstvo je i nekad je ovakve stvari nemoguće izbeći - pravdao se selektor Japana Akira Nišino.


Hrvatski reprezentativac Domagoj Vida i član stručnog štaba Ognjen Vukojević odlučili su da provociraju domaćine Ruse posle pobede u četvrtfinalu. Obojica su vikali "Slava Ukrajini" jer su nastupali u toj zemlji.

Foto: Reuters

Aktivisti zahvalili Domagoju Vidi jer je vikao "Slava Ukrajini" posle pobede nad Rusijom


Vida se izvinio ruskom narodu i rekao da je pogrešio, a Vukojevića je FS Hrvatske (HNS) povukao sa turnira.


Jedan šut, dva gola 


Francuska je osvojila drugu titulu prvaka sveta pobedivši Hrvate u finalu sa 4:2. Na poluvremenu je bilo 2:1 za "trikolore", a ostaće upamćeno da su u prvih 45 minuta postigli dva gola, a da su samo jednom šutnuli u okvir gola "kockastih".


Bilo je to u 38. minutu kada je Antoan Grizman bio precizan iz penala, a prethodno je Mario Mandžukić postigao autogol u 18. minutu. Bio je to prvi autogol u finalima SP. 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

Šta se krije iza jezivog projekta "Lavanda"? Veštačka inteligencija napravljena zato da ubija! (VIDEO)
Live TV

Šta se krije iza jezivog projekta "Lavanda"? Veštačka inteligencija napravljena zato da ubija! (VIDEO)

Gost "Info dana" bio je analitičar Saša Borojević. On je govorio o tome na koji način su povezani svi ratovi koji se trenutno rasplamsavaju po celom svetu. Evo kakve veze ima Balkan i Srbija sa projektima velikih sila. Uživo u program, putem vajber linka, uključio se i Dževad Galijašević, stručnjak za terorizam koji je komentarisao kompleksne odnose između Amerike i Izraela.

19.04.2024

17:55

Mnogo je nelogičnosti u slučaju ubijene Danke Ilić! Zašto ubice neće da kažu gde je telo? (VIDEO)
Live TV

Mnogo je nelogičnosti u slučaju ubijene Danke Ilić! Zašto ubice neće da kažu gde je telo? (VIDEO)

Mnogo je nelogičnosti u slučaju ubistva Danke Ilić. Osumnjičeni za ubistvo od samog početka pokazuju vrlo neobično ponašanje. O tome šta je sve neobično u ovom slučaju, u emisiji "Info dan" govorile su Maja Jovanović iz Biroa za borbu protiv trgovine decom i psihološkinja Katarina Matić. Uživo u program javila se i novinarka Informera Vesna Jović sa najnovijim informacijama iz okoline Bora.

19.04.2024

16:35

JOŠ TV VESTI

Hronika

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija