• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Izvor: Informer.rs

09.02.2023

06:35

GDE SU SRPSKI TRENERI U EVROPI? SAMO DEKI U "LIGAMA PETICE"! Ilić, Jovanović i Milojević se bore za LIGU ŠAMPIONA! Ostali - SLABO!

Printscreen

Fudbal

GDE SU SRPSKI TRENERI U EVROPI? SAMO DEKI U "LIGAMA PETICE"! Ilić, Jovanović i Milojević se bore za LIGU ŠAMPIONA! Ostali - SLABO!

Podeli vest

Srpski trenerni nisu na ceni u Evropi bez obzira na rezultate koje su pravili u domaćim klubovima

I dok reprezentativci Srbije dominiraju širom Evrope i sveta, našim trenerima su vrata u najjačim klubovima Starog kontinenta još uvek zatvorena. Spisak stručnjaka koji su pronašli uhlebljenje u inostranstvu je dugačak, ali mali broj njih ima priliku da radi na najvišem mogućenim nivou. 

Srbija u "ligama petice" u ovom momentu ima samo jednog trenera - Dejana Stankovića. Budući da bivšem strategu Crvene zvezde ne cvetaju ruže na klupi Sampdorije pitanje je koliko će i on opstati u Đenovi. Ipak, Deki je u ovom momentu jedini stručnjak koji ima potencijala da se nada poslu u najjačim takmičenjima na Starom kontinentu. 

Foto: Reuters

Slična priča pratila je i Vladimira Ivića koji je pravio čuda sa PAOK-om, a kasnije i Makabi Tel Avivom. Ipak, usledila je selidba u Votford što se ispostavila kao poslovna greška. Jeste srpski stručnjak beležio dobre rezultate sa Stršljenovima, ali je poznato da su na Vikeridž Roudu treneri prolazna kategorija. 

Predsednik kluba Đino Poco oterao je Ivića zbog svađe sa tadašnjim kapitenom Trojem Dinijem, a nekoliko meseci kasnije i Dini je dobio "šut kartu" iz Votforda... Ivić se kasnije vratio u svoj Makabi da bi pre desetak dana ozvaničio saradnju sa Krasnodarom gde će imati priliku da ukrsti koplja sa Slavišom Jokanovićem. 

Foto: printscreen

Upravo je legendarni štoper Partizana jedan od trenera koji je dobio šansu da radi na najvišem nivou. Jokanović je takođe radio u Votfordu, uspeo da ga vrati u Premijer ligu pre nego što je dobio otkaz. Par meseci kasnije seo je na klupu Fulama, uspeo ekipu takođe da vrati u elitni rang, ali je nakon serije slavih rezultata osao bez posla. 

Jokanović je imao još jednu, doduše kratku epizodu u Engelskoj kada je kao prvi trener stranac u istoriji kluba seo na klupu Šefild Junajteda. Oštrice su prethodno ispale iz Premijer lige i tim je bio u raspadu pa ni vrsni stručnjak poput Jokanovića nije imao mnogo uspeha na Bramal lejnu. 

Prethodnog leta Jokanović je bio na meti mnogih evropskih klubova, ali se nakon nekog vremena odlučio da prihvati ponudu Dinama iz Moskve gde radi sa mnogo uspeha i glavni je konkurent Zenitu u borbi za titulu. Zanimljivo, u Dinamo sarađuje sa Željkom Buvačom legendarnim asistentom Jurgena Klopa, a danas sportskim direktorom moskovskog velikana. Buvač je još jedan od naših trenera koji je imao mnogo uspeha u inostranstvu, ali većinski kao pomoćnik legendarnog Nemca. 

Foto: Action Images via Reuters

Pomalo nepravedno i ispod radara malo se priča o rezultatima koje na klupi Panatinaikosa pravi Ivan Jovanović. Iskusni stručnjak već dve godine sedi na klupi atinskog velikana, a ove sezone ima šansu da prekine dugogodišnji post i Zenima donese titulu na stadion Apostolos Nikolaidis. 

Jovanović se nakon skoro decenije vratio u evropski fudbal pošto je 2013. godine iz APOEL-a otišao u Al Nasr gde je imao dva mandata, a kratko vreme proveo je i na klupi Ujedinjenih Arapskih Emirata. 

Kada smo već kod APOEL-a vredi pomenuti da se na posao posle nekoliko meseci "odmora" vratio i Vladan Milojević. Tvorac moderne Zvezde nije imao mnogo uspeha od odlaska sa Marakane, ali se čini da bi Kipar mogao da mu bude plodnonosan. Milojević se ove sezone bori za titulu sa AEL-om, a nedavno je u Nikoziju doveo i El Fardu Bena. Vernog vojnika sa kojim je pravio čuda u Crvenoj zvezdi. 

Foto: Starsportphoto©

Rusko tlo bilo je plodonosno za još jednog srpskog trenera - Marka Nikolića. Nekadašnji strage Rada, Vojvodine i Partizana ime na evropskom tlu izgradio je sjajnim rezultatima u Videotonu čime je zaslužio poziv moskovske Lokomotive. 

Nakon dve godine na klupi Lokosa nova uprava rešila je da raskine saradnju sa Nikolićem koji je više od godinu dana bez posla. Uprkos tome, Nikolić vredno radi i čeka pravu ponudu budući da mnogi smatraju da je kalibar za rad u "ligama petice". 

Deleko od očiju javnosti svoj trenerski put nastavio je Veljko Paunović. Nekadašnji prvak sveta sa Novog Zelanda je nakon epizode u Čikagu i Redingu rešio da se oproba u Meksiku gde je seo na klupu Čivasa. 

Foto: Tanjug/AP

Miroslav Đukić ostavio je dubok trag u španskom fudbalu kao igrač, a kasnije i kao trener. Nekadašnji selektor Srbije radio je u Valjadolidu, Valensiji, Kordobi pre povratka u Partizan, a poslednji klub bio mu je Sporting Hihon. Ipak, od 2020. godine i Miroslav Đukić je na birou rada i ne uspeva da pronađe novi angažman. 

Još jedan bivši trener Partizana uspeo je da pronađe posao van granica Srbije - Aleksandar Stanojević. Nedavno je popularni Stanoje seo na klupu Konjaspora, a prethodna iskustva iz Evrope nosi iz Makabi Haife i PAOK-a. Ipak, Stanojević je najbolje rezultate pravio na tlu Azije gde je sa mnogo uspeha predvodio Dalian, Peking Guan, Peking BG i Peking Rene. 

Foto: Starsportphoto

Valja pomenuti i da Vuk Rašović takođe ređa dobre rezultate u Saudijskoj Arabiji na klupi Al Feihe. Nekadašnji srpski reprezentativac se nakon rada u Partizanu obreo put Azije gde je predvodio Al Fajsali, Al Dafru, Al Vahdu, a od 2021. godine je u Al Feihi gde sarađuje sa Vladimirom Stojkovićem i Milanom Pavkovim. 

Nedavno je njegova Al Feiha režirala veliko iznenađenje u polufinalu Superkupa Saudijske Arabije kada su sa 1:0 savladali Al Hilal. Podsećamo, velikan iz Rijada je pre dva dana izbacio Flamengo sa Svetskog klupskog prvenstva i tako se plasirao u finale gde ih čeka duel sa Real Madridom. 

Kratku, ali neuspešnu epizodu, na klupi Makabi Tel Aviva imao je Mladen Krstajić koji se nakon toga obreo na klupi reprezentacije Bugarske. Bio je to sjajan šlagvort da napomenemo da sjajne rezultate sa CSKA iz Sofije pravi Saša Ilić. 

Foto: printscreen

Legendarni vezista Partizana letos je nakon što je osao bez posla u Čukaričkom otišao put Sofije. Njegov klub ima velike šanse da osvoji titulu i tako prekine dominaciju Ludogoreca u bugraskom šampionatu, a mnogi ga vide kao jednog od najperspektivnijih srpskih trenera. 

Slična priča prati i Žarka Lazetića koji je nakon Metalca preuzeo TSC i sa klubom iz Bačke Topole ređa sjajne rezultate u Superligi Srbije. 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija