• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Izvor: Informer.rs

09.08.2023

08:00

Hrvati se prave da su Srbi da bi sačuvali živu glavu! Ispovest hrvatskih novinara

Tanjug/AP

Fudbal

Hrvati se prave da su Srbi da bi sačuvali živu glavu! Ispovest hrvatskih novinara

Podeli vest

Hrvatski novinari pokušali su da razgovaraju sa pristalicama AEK-a nakon što su huligani Dinama iz Zagreba ubili jednog njihovog navijača i bili su spremni da se pretvaraju da su Srbi, ako bi to bilo potrebno zbog bezbednosti.

Mihalis Kacuris (29) tragično je stradao u obračunu navijača Dinama i AEK-a u Atini. Više od 100 osoba je privedeno i nalazi se u istražnom postupku.

Posle spekulacija da je navijača Mihalisa Kacurisa navodno ipak ubio Grk, a ne Hrvat, grčki mediji su objavili identitet huligana Dinama iz Zagreba koji je osumljičen za ubistvo pristalice  AEK-a. Prema tvrdnjama medija iz Grčke, pozivajući se na policijske izvore, u pitanju je19-godišnji D.P. iz Hrvatske! 

Novinari "Jutarnjeg lista" su u Atini gde sad nije baš popularno biti Hrvat, pa bi oni bez problema bili i Srbi u slučaju opasnosti. 

Foto: printscreen

 

 

"Iz straha ili opreza niko od novinara nije bio kod Opap Arene u utorak veče. Očekivano, malo ko je hteo da se vrati u deo grada gde je navodno nekoliko novinarskih ekipa u utorak već napadnuto od strane navijača. Nismo vadili kamere niti se isticali među navijačima. Stali smo sa strane i u tišini posmatrali.  Kolege, lokalni novinar poput Georgiousa Maziasa, upozorili su nas da nikome ne postavljamo pitanja, a posebno da ne govorimo da smo Hrvati. Ako nas neko pita, šta ćemo reći, možda da smo Srbi, tako smo kolega fotoreporter i ja, delom u šali, a delom ozbiljno, raspravljali hodajući oko stadiona, ukrašenog žutim pticama, AEK-ovim simbolom, računajući da bi nas neko mogao pitati gde smo se i odakle uputili s tim upadljivim ranac. Srećom, prošli smo kroz celu zonu bez problema, piše novinar Jutarnjeg.

Navijači AEK-a, u utorak oko 21:45 sati po lokalnom vremenu skupili su se ispod "Opap Arene", u ulici Kapadokias, kod kioska gde je ubijen  Mihalis. Mladići za preminulog navijača ostavljaju limenke grčkog piva Alfa, sveće, dresove i prepoznatljive žuto-crne šalove AEK-a, u tišini, tek s limenkom piva u ruci.

 

Foto: Tanjug/AP

 

 

- Bili smo jedina novinarska ekipa među stotinak navijača AEK-a, u žutim i crnim majicama, u velikom broju tetoviranih i s crnim kačketima, koji su se, osim oko kobnog kioska, skupili i na obližnjim klupama, u kafićima i ispod zidova s grafitima koji upozoravaju došljake da je to AEK-ov deo grada, kvart Nova Filadelfija, "geto", da se ulazi "na vlastitu odgovornost" i da tamo vlada grupa "Originals 21", kako se navijači AEK-a nazivaju. Tema je među svima navijačima, ali i običnima Atinjanima, u restoranima, metrou, taksiju, jedna - ko je kriv i kako se to dogodilo? Je li kriva grčka policija, "Bed Blu Bojsi"? Najvažnije, ko će sad platiti krvavu cenu za život 29-godišnjeg Atinjanina?

- Sukob navijača sigurno je bio politički, globalni. AEK-ovi navijači su levičari, a za vaše kažu da su fašisti i nacionalisti. Naši su navijači izrazito antinaci - objasnio je taksista hravtskim novinarima. 

Foto: Tanjug/AP

 

 

 

Policija je u radijusu oko stadiona i centra grada postavila brojne patrole. Oko sedišta grčke policije, odmah uz stadion drugog popularnog atinskog kluba Panatinaikosa, stajali su specijalni policajci s kacigama, ispred dva blindirana autobusa kojima su celi dan dovodili i odvodili hrvatske navijače, prenosi Jutarnji list. 

"Dok su hrvatski mladići dolazili na ispitivanje, a policija je celi dan tražila počinioca, pokrivali su glave majicama ili rukama. Neki su hodali u paru, lisicama vezani jedan za drugog. Pojavile su se spekulacije da bi počinioc ubistva mogao biti i Grk, navijač Dinamu bratskog kluba Panatinaikosa. Osim toga, ni Grčka, ali ni Hrvatska dosad nisu imali u navijačkom svetu ovakvu tragediju, iako su obe zemlje poznate po fudbalskom huliganizmu. Nije poznato koja je zasad sudbina hrvatskih navijača. Grčka je odnedavno uvela i drakonske kazne za prekršaje i izgrede navijača pa se pojavila i teorija da bi neke naše navijače mogla dočekati maksimalna kazna doživotnog zatvora".

 

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija