• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: tanjug

19.08.2023

08:18

Plenković će od kolege na večeri tražiti milost za huligane!

AP/Tanjug

Fudbal

Plenković će od kolege na večeri tražiti milost za huligane!

Podeli vest

Grčki navijač (24), za kojim je raspisana poternica zbog ubistva Mihalisa Kacurisa u Novoj Filadelfiji, uhapšen je u oblasti Gizi u Atini. U ponedeljak će premijer Hrvatske, Andrej Plenković, na poziv grčkog kolege Kirijosa Micotakisa prisustvovati neformalnoj večeri, a jedna od tema biće sudbina huligana.

On je identifikovan pomoću video snimaka, a reč je o poznatom navijaču Panatinaikosa, koji je u prošlosti učestvovao u navijačkim obračunima.

Kako piše grčki portal "Prototema", pozivajući se na pouzdane izvore, privedeni mladić je odveo navijače zagrebačkog Dinama do mesta sukoba s navijačima AEK-a.

Foto: EPAIMAGES

 

 

Za desetak Hrvata još se traga, a podaci koje navodi ERT pokazuju da se očekuje raspisivanje novih poternica, jer su policijski službenici Direkcije za borbu protiv nasilja na sportskim objektima identifikovali i druge huligane preko registarskih tablica automobila. Napominje se da još nije raspisana poternica za navijačem koji je objavljivao postove o svom prisustvu i učešću u smrtonosnim sukobima u Novoj Filadelfiji, ali je njegovo ime uključeno u obimnu istragu o napadu ispred stadiona AEK-a.

Nakon privođenja i pritvaranja 105 huligana, istraga je usredsređena na proveru oduzetih mobilnih telefona, pregledanje video snimaka sa mesta sukoba i DNK analizu uhapšenih, kako bi se identifikovao ubica 29-godišnjeg Mihalisa Kacurisa. Iz analize podataka u laboratorijama navodi se da, do sada, nema identifikacije sa genetskim materijalom 29-godišnjaka. Na 60 oduzetih predmeta u okviru istrage nije pronađena krv ubijenog navijača u naselju Nova Filadelfija u Atini.

Foto: Reuters

 

 

Takođe, grčka policija čeka da im se iz Hrvatske dostave podaci o krivičnim i prekršajnim evidencijama pritvorenih. Kako javlja Hrvatska radio televizija, hrvatski premijer Andrej Plenković i ministri spoljnih poslova i pravosuđa Gordan Grlić Radman i Ivan Malenica će na poziv grčkog premijera Kirijosa Micotakisa u ponedeljak prisustvovati neformalnoj večeri na kojoj će lideri zemalja u regionu razgovarati o daljim evropskim integracijama država jugoistočne Evrope i o bezbednosnim pitanjima u kontekstu ruske agresije na Ukrajinu.

Foto: Tanjug/AP

 

 

Očekuje se da će jedna od tema bilateralnog susreta Plenkovića i Micotakisa biti i slučaj hrvatskih huligana koji su završili u grčkim zatvorima nakon nasilja uoči utakmice AEK-a i Dinama. Hrvatski premijer nedavno je telefonom razgovarao s Micotakisom i zatražio da se pritvorenim navijačima Dinama osigura bezbednost u grčkim zatvorima i pravedan i efikasan proces. Prethodno je najoštrije osudio huliganizam i navijačko nasilje koje, kako je rekao, predstavlja negaciju sporta i čini štetu hrvatskom fudbalu i ugledu Hrvatske.

Dodao da će, s druge strane, država nastojati da maksimalno ispuni ustavnu obavezu da štiti hrvatske državljane i pruži im pravnu i konzularnu pomoć. Plenković je takođe istakao da nije realno da su svi navijači Dinama (Bed blu bojsi), jednako odgovorni za nerede, nanošenje fizičkih povreda ili uništavanje materijalne imovine. Plenković je zatražio da oni kod kojih ne bude utvrđena odgovornost za to, što pre budu deportovani u Hrvatsku.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija