• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Izvor: Informer.rs

07.11.2023

14:00

Fudbal je igra u kojoj uvek pobede Nemci, osim na "Marakani"! (VIDEO)

AP/Photo

Fudbal

Fudbal je igra u kojoj uvek pobede Nemci, osim na "Marakani"! (VIDEO)

Podeli vest

Večeras (Arena 1 premijum 21.00) Crvena zvezda će ugostiti Lajcpig u 4. kolu Lige šampiona, a istorija nas uči da su Nemački klubovi često "lomili zube" na gostovanjima u Ljutica Bogdana, pa se navijači nadaju da će tako biti i ovoga puta.

Pred izabranicima Baraka Bahara je jako težak izazov u vidu odlične ekipe Lajcpiga, koja u Beograd dolazi ispraćena lošim izdanjima u poslednja dva kola Bundeslige.

Prvi meč ova dva tima, odigran na "Red Bul areni", domaćin je slavio sa 3:1, ali je Crvena zvezda ipak pokazala da itekako ima čemu da se nada kod kuće.

Foto: Starsportphoto

Optimisti - fudbaleri Crvene zvezde

Još jedan podatak koji ide u korist crveno-belima i uliva im dodatnu nadu u trijumf je istorijat i pozitivni bilans protiv gostiju iz Nemačke.

Naime, za optimizam "delija" pred večerašnji okršaj delom je odgovorna brojka od čak 11 trijumfa uz samo tri poraza i pet remija, kada su "na noge" njihovom timu dolazile Švabe.

Krenimo redom, crveno-beli su prvi put ugostili nemačku ekipu davne 1964, kada je u prestonicu stigao berlinski Forvets 1964. Susret je odigran u sklopu tadašnjeg Intertoto kupa, a Zvezda je slavila sa 2:1.

Isti tim, iz tadašnje Istočne Nemačke, gostovao je i po drugi put i to šest godina kasnije, 1970, ali je i tada doživeo poraz 3:2.

Pomenute decenije Zvezda je preptrpela prvi poraz od nemačkog tima i to 1978. od Borusije Menhengladbah od 3:0 u takmičenju Kupa Evropskih šampiona. Pre toga, 1971. je savladan Karl Cajs Jena sa ubedljivih 4:0, remizirano je sa Hamburgerom 1976. u Kupu Uefa. Koliko je pomenuta decenija bila uspešna, najbolje svedoči umalo osvojen trofej Kupa Uefa 1979. Tada su se crveno-beli susreli sa "kajzerima" čak tri puta. Prvo je pao Dinamo Berlin sa 4:1, zatim Herta 1:0, da bi u finalu Zvezda izgubila od Borusije Menhengladbah sa ukupno 2:1,  (1:1 je bilo u Beogradu, 0:1 na zapadu Nemačke).

Početkom veselih 80-ih, Crvena zvezda u Beogradu je predstavljala težak zadatak za goste iz Zapadne Evrope.

Karl Cajs Jena je prvi "izgubio skalp" u novoj deceniji. 1980. sa 3:2. Igrao se Kup Uefa, a crveno-beli su za idućeg protivnika, po prvi put, imali Bajern iz Minhena. Malo ko je tada mislio da će Bavarci postati sinonim za gigante svetskog fudbala, naročito nakon poraza na "Marakani" od 3:2. Revanš meč u Minhenu je pripao domaćima sa 2:0 pa je tako okončana evropska putešesvija Crvene zvezde u osmini finala.

Sve do 1990. Zvezda i predstavnik Nemačke nisu ukrstili koplja, a pomenute godine u Beograd je stigao Keln koji je savladan sa 2:0, ponovo u osmini finala Kupa Uefa.

Zatim je usledila najuspešnija godina u istoriji tima iz Ljutice Bogdana - 1991.

Foto: AP/Photo

Trofejna godina 1991.

Do čuvenog Barija i prvog (ujedno i jedinog) trofeja tadašnjeg Kupa Evropskih šampiona, stajala su dva tima iz zemlje koju danas tako često spominjemo. Igrala se četvrtina finala kada je na megdan Pižonu, Duletu Saviću, Robertu Prosinečkom, Mihajloviću, Savićeviću i ostalima došao Dinamo Drezden koji je oduvan u dvomeču sa po 3:0 na oba duela.

Polufinale je predstavljalo priliku za osvetu svojih sunarodnika, a hteo je da je sprovede, ko drugi - Bajern Minhen. 

Crvena zvezda je prvi meč putovala u Minhen i napravila je pravi podvig... Savladan je gigant sa 2:1! Tada su ogromno veselje svim "delijama" priredili Dejan Savićević i Darko Pančev svojim golovima na "Olimpija" stadionu.

Foto: AP/Photo

Legendarni Miha

Pred revanš i meč koji overava finalistu u Bariju protiv Olimpika iz Marselja, "Marakana" je bila krcata. Čak 80.000 duša je tada bez daha gledalo pravi spektakl u Beogradu. 

Prvi gol na meču postigao je legendarni Siniša Mihajlović, pokoj mu duši, kako drugačije - iz slobodnog udarca. Međutim, kako kaže ona stara "Nemci su to.." i gosti nisu odustajali.

Ubrzo je stiglo poravnanje na isti način preko Augentalera, a za potpuni šok i dramu zadužen je bio Bender golom u 68. minutu. Time je konačni rezultat bio izjednačen i vodio nas je u produžetke. Ipak, do dodatnih 30 minuta igre nije došlo zahvaljujući udarcu Mihajlovića u sredinu šesnaestarca Bavaraca, a lopta se (ne)srećno odbila o fudbalera Bajerna Augentalera i završila u mreži... Tada je usledila kultna rečenica "Nebo se otvorilo".

Prošlo je šest godina do sledećeg susreta sa nemačkim predstavnicima i to u Kupu pobednika kupova, kada je Zvezda nastavila niz savladavši Kajzerslautern sa ubedljivih 4:0.

Tada prestaje pozitivan učinak i Švabe preuzimaju primat. Remijem 2002. na "Marakani" crveno-beli nisu uspeli da se kvalifikuju za Ligu šampiona, pošto je u Leverkuzenu protiv Bajera bilo 3:0 u korist domaćih.

Bajern iz Minhena je slavio na "Marakani" 2008. sa 3:2 u sklopu Kupa Uefa, a deset godina kasnije 2018. ostvarena je (za sada) poslednja pobeda nad Nemačkim timom. Savladan je Keln sa 1:0 u grupnoj fazi Lige Evrope.

Foto: AP/Photo

Nenad Milijaš strelac gola 2008.

Godina 2020. neće nikome ostati u lepom sećanju, najviše zbog virusa korona, ali Zvezdaši imaju dodatni razlog za animozitet prema pomenutoj deceniji.

Usledio je najteži poraz u Beogradu, a naneo ga je, naravno, Bajern Minhen sa čak 6:0 u okviru Lige šampiona. Iste godine gostovao je i Hofenhajm u sklopu Lige Evrope, ali je meč u Ljutice Bogdana odigran bez golova.

Dakle, kada se sve sabere, Zvezda je itekako umela da zagorča život nemačkim timovima u prestonici, a da li će tako biti i večeras saznaćemo oko 23 časa.

CRVENA ZVEZDA - NEMAČKI TIMOVI

1964. Forvets Berlin - 2:1 Intertoto Kup

1970. Forverts Berlin - 3:2 Kup Evropskih šampiona

1971. Karl Cajs Jena - 4:0 Kup Evropskih šampiona

1976. Hamburger - 1:1 Kup Uefa

1978. Borusija M. - 0:3 Kup Evropskih šampiona

1979. Dinamo Berlin - 4:1 Kup Uefa, Herta 1:0 i Borusija M 1:1

1980. Karl Cajs Jena - 3:2 Kup Uefa, Bajern Minhen 3:2

1990. Keln - 2:0 Kup Uefa

1991. Dinamo Drezden - 3:0 Kup Evropskih šampiona, Bajern Minhen 2:2

1997. Kajzerslautern - 4:0 Kup pobednika kupova

2002. Bajer Leverkuzen - 0:0 Liga šampiona

2008. Bajern Minhen 2:3 Kup Uefa

2018. Keln 1:0 Liga Evrope

2020. Bajern Minhen - 0:6 - Liga šampiona

2020. Hofenhajm - 0:0 - Liga Evrope

 

 

 

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Udario devojčicu trotinetom na pešačkom prelazu u Batajnici! Tinejdžerka zadobila teške povrede opasne po život!
Hronika

Udario devojčicu trotinetom na pešačkom prelazu u Batajnici! Tinejdžerka zadobila teške povrede opasne po život!

Ovlašćena službena lica Ministarstva unutrašnjih poslova Direkcije policije Policijske uprave za grad Beograd Uprave saobraćajne policije SPI za uviđaje saobraćajnih nezgoda, su po nalogu Trećeg osnovnog javnog tužilaštva u Beogradu, 27. aprila ove godine odredila zadržavanje u trajanju od 48 sati Č.L. (21) zbog postojanja osnova sumnje da je izvršio krivično delo protiv bezbednosti javnog saobraćaja.

28.04.2024

13:31

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija