• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Izvor: Informer.rs

18.11.2023

11:45

Izraelci ipak zahvalni Srbiji! Nisu svi kao selektor fudbalera!

starsport/shutter

Fudbal

Izraelci ipak zahvalni Srbiji! Nisu svi kao selektor fudbalera!

Podeli vest

Makabi iz Haife će 30. novembra biti domaćin francuskom Renu u meču koji će se odigrati na "Marakani" u okviru Lige Ervope, a nekadašnji tim trenera Crvene zvezde Baraka Bahara samo je jedan od klubova iz Izralea kojem je Srbija izašla u susret i omogućila da budu domoćini u našoj zemlji.

Najpopularniji i najposećeniji izralski sportski portal One.co.il  posvetio je tekst Srbiji, koja je omogućila klubovima iz te zemlje da bez smetnje igraju svoje mečeve kao domaćini na našem tlu.

Selektor fudbalera Izraela, Alon Hazan, podigao je prašinu izjavom podrške takozvanom Kosovu pred nedavno gostovanje njegovih pulena u okviru kvalifikacija za Evropsko prvenstvo, pa je morao da se oglasi i ambasador Jahel Vilan.

- Veoma smo ponosni što smo ovde na Kosovu. Znam da ste imali istu situaciju kao i mi u prošlosti. Nadam se da će u budućnosti vaš narod i naš narod živeti u mnogo boljem i mirnijem svetu - rekao je selektor izraelske reprezentacije Alon Hazan, a brzo je stigla reakcija ambasadora Izraela iz Beograda.

 

 

 

 

- Želeo bih da žestoko demantujem reči selektora fudbalske reprezentacije Izraela i da ponovo potvrdim duboko poštovanje Izraela prema Srbiji i srpskom narodu. Srbija se pokazala kao pravi prijatelj i to još jednom u ovim izazovnim vremenima, posebno u oblasti sporta, pošto je Beograd postao dom tri naša košarkaška tima! Hvala Srbijo – napisao je na društvenim mrežama Jahal Vilan. 

Danas podseća tamošnji medij da su košarkaši Makabija iz Tel Aviva ove nedelje igrali u dvorani "Aleksandar Nikolić" protiv Olimpijakosa u Beogradu i da su se tom prilikom na zagrevanju pojavili u specijalnim majcima.

Imali su dve poruke, pa je na prednjoj strani majice pisalo "Vratite ih kući" kao poziv za oslobađanje otetih iz Pojasa Gaze, dok je na poleđini majice pisalo "Hvala Beogradu" na srpskom, kao zahvalnost na gostoprimstvu.

 

Foto: Starsportphoto

 

 

 

Hapoel Jerusalim, tim Aleksandra Džikića je takođe bio domaćin u prestonici Srbije. Ovaj izralski klub je u drugom kolu FIBA Lige šampiona u "Pioniru" savladao Galatasaraj sa 97:92, a i Hapoel Tel Aviv je zainteresovan da svoje utakmice u Evrokupu igra kod nas.

Uskoro će čak i  fudbaleri Makabi Haife i Makabi Tel Aviva biti domaćini u Srbiji u Ligi Evrope i Ligi konferencija.

Izraelci su zahvalni Aleksandru Džikiću i kondicionom treneru Filipu Mihajloviću jer su se ponudili da pomognu kada je reč o domaćinstvu njihovog kluba, dok su generalnom direktoru Alonu Krameru rekli:

Foto: Starsportphoto

 

 

 

- Tamo imamo dobre veze i naravno mogućnost da nađemo salu i sve što je potrebno za održavanje utakmica i svih aktivnosti.

Kako pišu kolege iz Izralea, rukovodstvo iz Jerusalima je istražilo tržište, proverilo i druge opcije jer Srbija nije imala dvoranu za domaće utakmice FIBA Lige šampiona, pa su znali da će to biti komplikovana operacija ispunjavanja uslova turnira. Ipak, izabrali su našu zemlju, poneli iz domovine sve što im je bilo potrebno i  shvatili sve prednosti Beograda. U pogledu bezbednosti i relativno niskih troškova bili su zadovoljni, jer Srbija nije tražila visoku naplatu obezbeđenja, a lokalne policijske snage su besplatno čuvale igrače.

Napominju da su Srbija i Izrael u sličnoj situaciji, da je naša zemlja bila u ratu i da vrlo dobro razumemo šta se dešava. Podsetili su na devedeste godine i raspad Jugoslavije, ali i na rat 1999. godine koji je doveo do ratnih zločina. Iako postoji velika razlika između regiona, neki tvrde da je odnos između Izraela i Palestinaca u izvesnom smislu sličan odnosu Srbije i Kosova.

Upravo zbog toga kontakriali su sa portala One.co.il sportsku novinarku Informera, Jovanu Radivojević, koja je svojevremno živela u gradu Kirjat Šmona u ovoj državi i upitali je zašto je Srbija izašla u susret njihovim ekipama.

- Proživeli smo ratove i znamo kako se oseća narod u Izraelu. Teško je i jednoj i drugoj strani u vašoj zemlji, a svi znaju političku prošlost i sadašnjost u našem regionu. Naše dve države su kroz istoriju imale dobre odnose, znamo šta se sada dešava kod vas i žao nam je zbog toga. Prirodno je da se pomogne u hitnim situacijama, mi smo sportska nacija, poznati smo kao dobri domaćini i ovo je bio logičan sled događaja - poručila je noviarka Informera.

Podsećaju dalje da se Makabiju iz Tel Aviva ubrzo posle 7. oktobra prvi sa pismom podrške javio košarkaški klub Partizan. Čim su shvatili da će rat biti dug, ponudili su da ugoste Izraelce i jasno stavili do znanja da će se pobrinuti za sve što je potrebno.

Tim se zahvalio Srbima i otišao na trening na obližnji Kipar, ali je predsednik Partizana Ostoja Mijailović insistirao da ih pozove i pojasnio:

Foto: ATA Images

 

 

 

- Ovo je najmanje što možemo da učinimo za vas, prijatelji. I mi smo kroz to prošli, dobro došli u Beograd - rekao je prvi čovek crno-belih.

Ljudima iz Makabija je od prvog trenutka bilo jasno da će biti domaćini utakmica Evrolige u Beogradu. Ovaj grad ima povoljne uslove sa halom "Pionir", koja je do prošle sezone bila ta u kojoj su se održavale evroligaške utakmice Crvene zvezde, a i dalje ispunjava sve uslove.

Ove sezone oba tima iz Beograda su prebačena u Beogradsku arenu, pa je "Pionir" bio slobodan, a  povratak tamo je bio nostalgičan, jer je na ovom mestu tim osvojio prvi Kup Evrope u svojoj istoriji.

- Učinili su sve da se osećamo prijatno i zaista su se potrudili - rečeno je iz Makabija iz Tel Aviva za One.co.il.

 

 

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

Pravoslavci i muslimani u savezu protiv NATO-a! U bliskoj budućnosti BRIKS će postati dominantna organizacija!
Live TV

Pravoslavci i muslimani u savezu protiv NATO-a! U bliskoj budućnosti BRIKS će postati dominantna organizacija!

Geopolitički svet je sve uzburkaniji. Verovatno Srbija treba da bude veličine Gaze da bi bila dovoljno mala. U svetu ima mnogo prekombinovanja. Dešava se nešto što će prave rezultate dati tek za pet godina. O domaćoj politici, ali i o poseti Blinkena Bliskom Istoku govorili su u "Info večeri" Nebojša Obrknežev iz Ruske stranke i Jovana Stojković iz pokreta Živim za Srbiju.

27.04.2024

22:35

JOŠ TV VESTI

Hronika

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija