• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Vladimir Tomković

19.12.2023

10:03

Ponižavanje najveće utakmice ili ponižavanje najboljeg sudije!?

Starsportphoto

Fudbal

Ponižavanje najveće utakmice ili ponižavanje najboljeg sudije!?

Podeli vest

Vreme je da se na turbulentnu polusezonu u domaćem fudbalu spusti zavesa, ali će pre toga njeni najbolji akteri odigrati poslednji čin predstave. Dve strane, večito zavađene kao u ratu, oštre koplja za presudni okršaj koji će nekome doneti laskavo zvanje jesenjeg prvaka.

Ako se već dvojica vojskovođa, Igor Duljaj s jedne i Barak Bahar s druge strane, sa svojim sekundantima, upinju ovih dana da osposobe sve najbolje jurišnike za derbi, zar ne bi bilo logično da ih je krovna organizacija, Fudbalski savez Srbije, nagradila tako što će im poslati i najboljeg sudiju? Pa, kom opanci, kom obojci!


Odluka Sudijske komisije da najveći, najvažniji i najinteresantniji meč Superlige Srbije ne vodi i trenutno ubedljivo najbolji srpski sudija Srđan Jovanović, već debitant Nenad Minaković, može se tumačiti na dva načina. Da neko u FSS, verovatno nenamernom greškom, želi da ponizi instituciju večitog derbija, koji je decenijama darivan kao poklon najboljim arbitrima koje je naša zemlja (ma kojeg imena i veličine bila) imala. Ili da je neko u FSS, takođe verovatno nenamernom greškom, želeo da ponizi svog najboljeg predstavnika na polju fudbalske arbitraže.

 

Foto: Starsportphoto

 

 

 

Bilo kakav incident sa suđenjem (da ne upotrebimo neku težu reč) bio je preveliki udarac za ionako izmasakriran domaći fudbal. Iz polusezone, u koju smo krenuli kao na svadbeno veselje sa pet predstavnika i tri koja su završila u grupnoj fazi nekog od evrokupova, izlazimo kao pokisli (da ne upotrebimo neku težu reč, a isto budeš mokar na kraju). Debakli su se ređali još od kvalifikacija do završnih rezultata u grupnoj fazi i ispade da je Partizan uz sramni poraz od Nordsjelanda (5:0) ostvario i jedinu pobedu ove sezone za srpski klupski fudbal?! Umesto da se svi akteri potrude da se ustalasano more smiri, da se polusezona i godina nekako privedu kraju, pa da se onda broje "mrtvi" i da se krene u oporavak, neko je rešio da nam je posle svega potrebno kockanje i sa to malo ugleda, kao i sa to malo interesovanja koje fudbalski fanatici još iskazuju pa dolaze na utakmice domaće lige. Ali, sve ređe.


Proleće u Ligi šampiona, cilj za koji se ove sezone treći put u istoriji borila Zvezda a jednako neuspešno je to dva puta pokušao i Partizan, ostaće do daljeg "sanak pusti" za naše klubove. Jedini koje tamo možemo da gledamo, mada sve ređe, su naši internacionalci u najvećim klubovima Evrope i - sudije! Nekad Milorada Mažića, a poslednjih godina Srđana Jovanovića. Prošle sezone delio je pravdu u pet od šest kola grupne faze Lige šampiona i to Milanu i Salcburgu, Sportingu i Totenhemu, Dortmundu i Sevilji, Benfiki i Juventusu, te Interu i Portu. Nije potrebno da imate enciklopedijsko znanje o elitnom evropskom takmičenju da biste shvatili da je vodio sve same derbi mečeve. Ove sezone sudio je i Ligu šampiona, i Ligu Evrope, evropske kvalifikacije, a zvali su ga da deli pravdu na derbi mečevima u Ujedinjenim Arapskim Emiratima i na Kipru. Samo je iz Srbije prognan, tačnije vodio je dva meča!

 

Foto: Starsportphoto

 

 

 


Da poniženje bude veće, sudija Srđan Jovanović bio je delegiran da sudi 171. večiti derbi onda kad je meč 9. kola Superlige Srbije trebalo da bude odigran, krajem septembra. Međutim, čitava runda odložena je tada zbog Dana žalosti povodom tragedije u Banjskoj na Kosovu i Metohiji, a onda je u FSS usledila promena Sudijske komisije i došli su "novi". Na suđenje su nastavili da se žale svi od reda, od vodeće Crvene zvezde, preko Partizana, naših ostalih predstavnika u Evropi TSC-a i Čukaričkog, pa do poslednjeplasiranog Radnika iz Surdulice. Kao da nije bilo dovoljno konstantnih prozivki i kritika, zvaničnih i nezvaničnih, pismenih i usmenih, direktnih i indirektnih, uvijenih u oblande i izrečenih kroz psovke, tek FSS i njegova Sudijska komisija rešili su da se malo poigraju sa derbijem.

 

Foto: Starsportphoto

 

 


Navijači će tražiti najbolje, treneri će zahtevati da igrači još 90 minuta izdrže napor i daju sve od sebe pre odlaska na odmor, legende naša dva najveća kluba apeluju na sve aktere da igraju otvoren fudbal, da se na "slavu srpskog fudbala" ide na pobedu a ne sa devizom "samo da ne izgubimo", jer nam je svima toga više preko glave. A glava bi mogla da "leti" onome ko izgubi derbi...


Samo će FSS i njegova Sudijska komisija sve posmatrati mirno, skoro nezainteresovano, samo će njima u čitavoj Srbiji derbi biti "kao svaka druga utakmica", pa su valjda s toga na 171. prvenstveni okršaj Partizana i Crvene zvezde poslali nekoga ko treba da se uči.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

INFORMER SPECIJAL! Šta to zna Bajden i šta krišom sprema Trampu?
Live TV

INFORMER SPECIJAL! Šta to zna Bajden i šta krišom sprema Trampu?

Završena je prva debata između Bajdena i Trampa koji je pokazao sve Bajdenove negativne strane. Tramp je evidentno bio dominantan i odneo pobedu! Da li će Bajdenovi glasači promeniti mišljenje nakon prvog duela dva predsednička kandidata i koliko su realne šanse za Trampovu pobedu u specijalnoj emisiji govorili su Dejan Miletić, direktor Centra za proučavanje globaliacije i Ilija Kajtez, pukovnik u penziji. Tokom emisije uključivao se veliki broj drugih gostiju, kao i gledaoci Informer TV koji su rekli svoje mišljenje o ovoj temi.

28.06.2024

18:41

JOŠ TV VESTI

Hronika

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija