• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Izvor: Informer.rs

21.12.2023

19:30

Dosije "Superliga Evrope" - Real i Barsa ne odustaju, svi ostali protiv! Navijači svim silama brane fudbal!

EPAIMAGES

Fudbal

Dosije "Superliga Evrope" - Real i Barsa ne odustaju, svi ostali protiv! Navijači svim silama brane fudbal!

Podeli vest

Odluka Evropskog suda pravde u Lukseburgu napravila pravu pometnju u fudbalskom svetu.

Aprila 2021. godine svetski fudbal doživeo je strahovit udarac kada se 12 najmoćnijih klubova Evrope odlučilo na osnivanje Superlige. Real Madrid i Barselona bili su tvorci novog takmičenja, u priču se vrlo brzo uključio Juventus, a za pomenutim trojcem krenuli su Arsenal, Liverpuk, oba Mančestera, Totenhem, Čelsi, Inter, Milan i Atletiko Madrid. 

Ipak, utopija je vrlo kratko potrajala. Suočeni sa velikim pritiskom javnosti pomenutih devet klubova odlučilo je da odustane od čitave ideje. Tadašnji premijer Velike Britanije - Boris Džonson, ali i prvi čovek Francuske - Nikola Sarkozi, zabranili su svojim klubovima da se okrenu protiv UEFA i FIFA zbog čega je čitav projekat propao. 

Razlozi za to su bile burne reakcije, pre svega, navijača. Zaljubljenici u fudbal širom planete bili su protiv formiranja novopečenog takmičenja budući da bi Superliga bila zatvorenog tipa sa malim postotkom šanse da klubovi van "liga petice" ikada dobiju pozivnicu za ulazak. 

Foto: EPAIMAGES

 

Desetak dana trajala je bura u aprilu 2021. godine pre nego što je pobuna ugašena. Ispostaviće se - na kratko. Nova prašina podigla se danas nakon odluke Suda u Luksemburgu da su FIFA i UEFA protivzakonito sprečavale klubove da osnuju Superligu. Naravno, najviše se zbog toga slavilo u Madridu i Barseloni budući da su dva španska kluba ostali pri stavu da žele novo takmičenje. 

Dobra vest je da odluka Suda ne znači da će njihova ideja zaživeti. Engleski klubovi još uvek imaju neku vrstu zabrane od strane lokalnih vlasti. Navijači nemačkih klubova, koji imaju veliki udeo u poslovanje, oštro se protive Superligi, slično je u Italiji i Francuskoj, dakle - knjiga je spala na dva imena. 

Budući da su čelnici Real Madrida i Barselone svesni da će svoju, uz dužno poštovanje, podlu ideju teško sprovesti u delo okrenuli su se onom što ih najviše zanima - profitu. Kako prenose evropski mediji, dva kluba zatražili su odštetu od 1.000.000.000 evra, jer su, navode, uložili vreme i novac u projekat koji im je UEFA protivzakonito stopirala. 

Foto: EPAIMAGES

 

U međuvremenu tvorci ideje o Superligi promenili su format kako bi odobrovoljili klubove iz ostalih delova Evrope. Navodno, sada je plan da bude 60 učesnika podeljenih u tri ranga takmičenja po čemu bi pozive dobili i "siromašniji". Među njima je, priča se, i Crvena zvezda, ali su sa "Marakane" oštro demantovali da imaju nameru da napust UEFA i okrenu se novom takmičenju. 

UEFA je nakon odluke Suda izdala saopštenje i istakla da će ostati posvećenja očuvanju evropskog fudbala kojima štiti i širi interese društva. Pozivaju se iz sedišta UEFA i na navijače, iako im, vrlo verovatno, nisu previše bitni, ali u ovoj priči imali bi ogroman uticaj. 

Protiv Superlige je i španska Primera koja je najavila da će večeras svi fudbaleri na utakmicama 18. kola na teren izaći u posebnim majicama sa natpisom "Zaradi na terenu". Taj predlog odbio je Real Madrid i izabrnici Karla Anćelotija jedini su koji će izaći u svojoj standardnoj opremi.

Foto: Tanjug/AP

 

O tome kakav je stav Premijer lige ne treba mnogo trošiti reči. Jasno je da Englezi po svaku cenu žele da zadrže status najboljeg državnog takmičenja, a ukoliko se okrenu Superligi Evrope, a samim tim protiv UEFA, takav status teško će biti održiv. 

Bilo kak bilo - odluka Suda u Luksemburgu ponovo je napravila pravu zbrku na fudbalskoj mapi Evrope. Stavovi među čenicima su podeljeni, ali su navijači jasni i brane fudbal, sada već čuvenom frazom - "Kreirano od strane siromašnih, ukradeno od strane bogatih". 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija