• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Izvor: Informer.rs

01.01.2024

07:13

Na današnji dan: Rođen jedan od najboljih defanzivaca 2000-ih.

EPA

Fudbal

Na današnji dan: Rođen jedan od najboljih defanzivaca 2000-ih.

Podeli vest

Na današnji dan 1. januara 1972. u Point a Pitru, ostrvo Gvadalupe, rođen je Lilijen Tiram, jedan od najboljih defanzivnih fudbalera ranih 2000-ih godina.

Bio je poznat po svojoj brzini, snazi i mogućnosti da majstorski odigra na više pozicija sopstvene polovine igrališta.

Najčešće je nastupao kao štoper, ali je neretko znao da posluži i na poziciji desnog beka.

Foto: EPA

Tiram u dresu Juventusa

Profesionalnu karijeru započeo je u Monaku gde je nastupao od 1991. do 1996. i za to vreme je upisao 155 utakmica i osam golova.

Iz kneževine uputio se u Seriju A i tada moćnu Parmu gde se zadržao sve do 2001. godine.

Ime Lilijana Tirama počelo je da  se crta na fudbalskoj karti sveta upravo partijama u italijanskom timu, a posebno kada je prešao u redove giganta sa Apenina - Juventus.

Zajedno sa njim, leta 2001. u Torino je stigao i legendarni Đanluiđi Bufon i tako je započela era moćnog Juvea.

Foto: EPA

Juventus 2003.

Iste sezone tim predvođen Marselom Lipijem osvojio je titulu Serije A. Samo godinu dana kasnije, Tiram i ekipa predvodili su "staru damu" do odbrane trofeja domaćeg šampionata i finalnog meča Lige šampiona. "Ušati" pehar nisu osvojili, pošto je Milan bio bolji nakon izvođenja penala.

Sredinom decenije, činio je jednu od najskupljih defanzivnih linija u fudbalu. Bufon je bio na golu, Fabio Kanavaro i Tiram su bili štoperi, a Džonatan Zebina kao levi, odnosno Đanluka Zambrota kao desni bek.

Nakon skandala i afere oko nameštanja utakmica, Juventus je kažnjen prebacivanjem u Seriju B, a Tiram je promenio sredinu i preselio se u redove Barselone.

Tamo se, ipak, nije naigrao i taj period označava kraj jedne impresivne karijere.

Bio je standardan i u dresu reprezentacije Francuske za koju je upisao 142 nastupa i dva pogotka. 

Učestvovao je u najvećem uspehu te zemlje i osvajanju trofeja Svetskog prvenstva 1998. Uspevao je da podigne i pehar namenjen osvajaču Evropskog prvenstva 2000.

Foto: EPA

Tiram i Klod Makelele

Nakon fudbalske karijere, koju je okončao 2008, Tiram je vrlo aktivan kao aktivista gorućih pitanja vezanih za crno stanovništvo država kolonija Francuske.

Od 2010. zaštitno je lice UNICEF-a i jedan je od najvećih boraca protiv rasizma. Zajedno sa kolegom iz reprezentacije Francuske, Klodom Makeleleom organizator je više humanitarnih događaja na kojima je prikupljan novac za manjine.

Foto: EPA

 

 

LILIJAN TIRAM U KARIJERI

Monako: 193 nastupa, 11 golova i 2 asistencije

Parma: 228 nastupa 1 gol i 8 asistencija

Juventus: 204 nastupa 1 gol i 7 asistencija

Barselona: 58 nastupa 0 golova i 1 asistencija


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Vesti

TV

Hronika

JOŠ Hronika VESTI

Planeta

Zabava

Magazin

JOŠ Magazin VESTI

Džet set

Srbija