• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: J. Radivojević

03.01.2024

19:00

O stranci gde ste... Saldanja sve nadmašio, Bahar „ugasio" Krasoa

Starsportphoto, FK Crvena Zvezda

Fudbal

O stranci gde ste... Saldanja sve nadmašio, Bahar „ugasio" Krasoa

Podeli vest

Prošlo leto bilo je prilično radno na Topčiderskom brdu, pošto su i Crvena zvezda i Partizan radili na jačanju tima i angažovali su ukupno 14 novih stranaca.

 

Od svih "legionara" koji su zadužili dres jednog od dva naša najveća kluba ubedljivo najbolji utisak ostavio je Partizanov špic Mateus Saldanja, dok su Zvezdini kapitalci potpuno podbacili. Preciznije, u finišu jeseni sliku o sebi popravi je Hvang in Bom.


Partizan je minulog leta doveo šest stranaca, a najbolje se pokazao momak koji je stigao da bi "odglumio" Rikarda Gomeša, koji se preselio u Katar. Brazilac Mateus Saldanja prihvatio je ulogu najboljeg strelca, a imao je dobru podršku sa krila od Gajasa Zahida, norveškog reprezentativca pakistanskog porekla.


Ostale novajlije na krilnoj poziciji, Ksander Severina i Aldo Kalulu, ostali su nedorečeni. Više je bilo skormnih nego kvalitetnih igara u njihovoj režiji, dok se u veznom redu nametnuo Frenk Kanute, uz utisak da ima mnogo prostora da napreduje. Najmanje je igrao štoper Nataniel de Medina, svega dve utakmice u kupu. Od stranaca-starosedelaca najveću minutažu imao je Bibars Natho, a potpuno je razočarao Kvinsi Menig koji je najzapaženiju partiju imao u Subotici kraj aut-linije kad se hvatao za gušu sa sa trenerom Igorem Duljajem.


Veliki broj stranaca stigao je u Zvezdu, koja je maštala da napravi tim kadar da se bori za osminu finala Lige šampiona, a samo retki su opravdali očekivanja. Maksimum nije dostigao ni In Bom Hvang, ali evidentno je da Korejac ima kvalitet i da nije bez razloga najskuplje pojačanje u istoriji kluba sa "Marakane". Misterija je kako je sad već bivši trener Barak Bahar uspeo da Žana Filipa Krasoa dovede u poziciju da od njega nema nikakve koristi, dok je potpuno razočaranje i Šerif Ndijaje. Njegovi ćorci u Ligi šampiona isporučili su skup ceh, pa je Zvezda realno bila miljama daleko od proleća u Evropi.


Nije se proslavio ni najbolji stranac u istoriji Slavije iz Praga Piter Olanjinka, mada uglavnom nije ni igrao na omiljenoj poziciji.


Mladi štoper Naser Điga je skrivljenim penalima poništavao sve dobro što je činio, a zbog takvih reakcija odbrane konstantno je na mukama bio i golman Omri Glazer. Izraelac je pokazao kvalitet, ali proganja ga činjenica da je baš retko uspevao da sačuva mrežu.


Bahar je potpuno otpisao Edmunda Ada, a od straosedelaca smanjio je ulogu Kangi i Kangvi. Bukari je pod njegovom komandom, međutim, pružio bolje igre nego kod pethodnika.


 ANALIZA CRNO-BELIH 


Mateus Saldanja (24 utakmice / 15 golova)

Partizanov najveći pogodak. Odlično se Brazilac snašao u Srbiji i najbolji je strelac lige. Čim je stigao iz azerbejdžanskog Nefčija, preuzeo je ulogu vođe napada. Sasvim je drugačiji tip igrača od Rikarda, jer se mnogo više kreće, traži loptu na raznim delovima terena, ali uvek je spreman da se okrene ka golu rivala i krene u nezadrživ prodor. Budući da su crno-beli rano eliminisani iz Evrope, čekalo se da klasu potvrdi u večitom derbiju i uspeo je u tome. Bio je konstantna opasnost po Zvezdu, a postigao je, ispostaviće se, pobedonosni gol za 2:1.
Ocena: 8


Gajas Zahid (19 utakmica / 6 golova)

Da je došao ranije, a ne krajem avgusta, sigurno bi njegov učinak bio još upečatljiviji, ali i ovako je bio izuzetno koristan za Partizan. Postigao je nekoliko važnih golova, pokazivao kvalitet i smirenost u presudnim momentima. Kad prođe zimske pripreme za ostatkom tima, nema dileme da će ne proleće biti jedan od ključnih faktora u Partizanovoj borbi za titulu.
Ocena: 7,5

 

Foto: Starsportphoto

 

 


Frenk Kanute (20 utakmica / 1 gol)

Ostavio je bolji utisak nego Traore i Andrade u prošloj sezoni, što i nije bio težak zadatak. Nametnuo se Senegalac kao pouzdana opcija u Duljajevoj viziji u veznom redu i činio je u većem delu polusezone standardni tandem sa Belićem. Ima prostor za napredak, a gledali smo i mnogo slabije defanzivne veziste u crno-belom od njega.
Ocena: 6,5


Bibars Natho (24 utakmica / 8 golova)

Ista priča koja je poslednjih nekoliko godina karijere pratila Sašu Ilića, sad se lepi za Izraelca. Svaki trener koji dođe u svaku polusezonu ulazi sa idejom da Nathu smanji minutažu i ograniči prostor na terenu, ali njegov uticaj na igru Partizana i njegovo suvo znanje su takvi da Bibars ostaje "tatko" u timu lidera Superlige. Iznerviralo ga je pred početak sezone što nije dobio kapitensku traku, ali je na terenu uvek delovao kao kapiten ispred kapitena, lider u svakom pogledu. 
Ocena: 7


Ksander Severina (21 utakmica / 3 gola)

Profilisao se na početku sezone kao najpouzdanija opcija na desnom krilu. Bilo je uspona i padova u njegovoj igri, a taman kad je uhvatio formu i dao golove u pobedama nad Voždovcem i Novim Pazarom - povredio se. Propustio je poslednjih mesec i po, period kad se i istopila prednost crno-belih nad Crvenom zvezdom, a samim tim nekako je i izbledeo njegov ukupan učinak. Trener Duljaj ne krije da će ovog meseca pokušati da pojača konkurekciju na krilnim pozicijama, pa možda to bude dodatni stimulans za Severinu da progira.
Ocena: 6


Aldo Kalulu (22 utakmice / 2 gola)

Duljaj ga je najviše koristio kao krilo. Čini se da nije dobro iskoristio brzinu, možda sve bude bilo bolje posle zimskih priprema. Na pojedinim mečevima je bio jako opasan, a na nekim beskoristan i preterano nervozan. Pokazivao je dekoncentrisanost u završnici akcija, kad se sve sabere očekivanja od njega su bila daleko veća, mada Partizanov trener voli da istakne njegovo iskustvo i pozitivan uticaj "po svlačionicu".
Ocena: 6


Kvinsi Menig (21 utakmica / 2 gola)

Trebalo je da bude udarna snaga Partizana, ali ništa od toga. Od kad je došao muči se da dostigne konstantnost forme, a ova sezona mu je slabija nego prethodne. Očekuje se da napusti Humsku ove zime, a ostaće zapamćen po skandalu kad se na oktobarskom meču u Subotici protiv Spartaka umalo potukao sa trenerom Igorem Duljajem.
Ocena: 5

 

Foto: Starsportphoto

 

 


Natan de Medina (2 utakmice / bez gola)

Stigao je u septembru iz druge nemačke lige, verovatno i ne sluteći da će imati daleko manju minutažu nego u Braunšvajgu. Prošle sezone je u drugom rangu nemačkog fudbala zabeležio 17 mečeva, a u srpskom šampionatu još čeka debi!? Zabeležio je 26-godišnji štoper samo dva meča u kup takmičenju, a tamo je Partizan jedva preživeo duel s drugoligašem Grafičarom. Sve u svemu, premalo za realnu ocenu i procenu njegovih mogućnosti i kvaliteta.
Ocena: -


 ANALIZA CRVENO-BELIH 


Omri Glazer (26 utakmica / 31 primljen gol)

Početak njegovog mandata u Zvezdi bio je kao iz snova. Delovalo je da će se s lakoćom nositi s pritiskom što je smenio kapitena i miljenika "delija" Milana Borjana. Rekord na debiju u Ligi šamapiona, čak 13 odbrana u gostima protiv Mančester sitija, obradovali su navijače. I često je radio sve što je mogao i što je bilo do njega, ali je u Ligi šampiona do kraja grupne faze bio kao na strelištu. Možda bi ostavio još upečatljiviji utisak da su crveno-beli igrali u Ligi Evrope, da su osvojili neki bod i delovali ubedljivije. Ovako, dešavalo mu se da i u Superligi po nekoliko puta u jednom meču vadi loptu iz mreže.

Ocena: 7


Osman Bukari 7,5 (22 utakmice/7 golova)

Dao je golove u prva dva kola Lige šampiona, dosta namučio i Mančester siti u Beogradu. Bez dileme najbolji igrač Crvene zvezde u grupnoj fazi elitnog takmičenja. Pokazivao je i sebičnost, nedostatak tehnike, ali brzina vihornog reprezentativca Gane udarna je snaga tima. Mogao je do boljeg učinka u prvenstvu Srbije, ali kao da mu je povremeno nedostajalo više motivacije na domaćim terenima.
Ocena: 7,5


In-Bom Hvang (16 utakmica / 2 gola)

Nema spora oko kvaliteta reprezentativca Južne Koreje, ali Zvezdin problem je što je stigao kasno i bez odrađenih priprema. Kako se polusezona bližila kraju, hvatao je sve bolji ritam i počeli su da dolaze i golovi od najskupljeg pojačanja u istoriji kluba. Jeste skupa investicija, čak pet miliona evra, ali očekuje se da u nastavku godine bude lider crveno-belih u borbi za titulu i onda eventualno u novom jurišu na Ligu šampiona.
Ocena: 6,5

 

Foto: Starsportphoto

 

 


Piter Olanjinka (24 utakmice / 6 golova)

Doživeo je sličnu sudbinu kao Kraso. Gromoglasno najavljen, uigravan uz dobar učinak u pripremnom periodu, uglavnom je bio rezerva u Ligi šampiona. U prvenstvu je dobijao više šansi od momka iz Obale Slonovače i imao je period kad je igrao dobro. Uglavnom nije bio na standardmoj poziciji levog krila, jer Baharov sistem nije ni prepoznavao tu ulogu.
Ocena: 6


Gelor Kanga (17 utakmica / 3 gola)

Izgubio je poziciju u odnosu na prethodne sezone. Potpuno je bio u drugom planu dok je Bahar imao dobre rezultate, a uključen je u proces spasavanja sezone kad su kola krenula nizbrdo. Igrao je Gabonac protiv Lajpciga i Sitija u Beogradu, ali samo zato što se ispostavljalo da je Stamenić gubio formu.
Ocena: 5,5


Žan-Filip Kraso (21 utakmica / 8 golova)

Krenuo je u skladu sa najavama čelnika Crvene zvezde da će dominirati u Srbiji, ali brzo se "ugasio". Ili bolje reći, Bahar ga je "ugasio". Odaljio ga je od gola, sve ređe mu davao šansu i od reprezentativca Obale Slonovače viđen je tek po neki potez vanserijske tehnike. U Ligi šampiona je počeo samo jedan meč, što je poražavajuće i za njega i one koji su ga doveli u klub.
Ocena: 5,5

 

Foto: Starsportphoto

 

 


Naser Điga (15 utakmica / bez gola)

Taman kad pomislite da igrački raste i da ima odličan potencijal, stigne katastrofalna greška. Napravio je dva penala na "Marakani" u Ligi šampiona, protiv Jang bojsa i Mančester sitija. Oba su, uz veću defanzivnu inteligenciju, mogla da se izbegnu. Moraće još mnogo da uči kako bi postao štoper visoke klase.
Ocena: 5,5


Marko Stamenić (19 utakmica / 1 gol)

Reprezentativac je Novog Zelanda, nikada ranije nije ni živeo u Srbiji i računaćemo ga u ovoj analizi kao stranca. U pripremnom periodu je nagovestio da je strašan "materijal" i da bi mogao da bude vezista top klase, ali Liga šampiona je otkrila i njegove brojne slabosti. Možda i nije sve do njega, nego do Baharovog sistema.
Ocena: 5,5


Šerif Ndiaje (21 utakmica / 4 gola)

Trebalo je da bude Zvezdina mašina za golove, ali je apsolutni tragičar evropske sezone. Promašajima u Bernu pečatirao je lošu sezonu. Za plaćenih 4,3 miliona evra ne samo da je pokazao premalo, nego je bio i štetan po tim. U prethodnim klubovima igrao je daleko bolje i bio efiksniji, ali plus mu je gol u derbiju.
Ocena: 5,5


Kings Kangva (11 utakmica / bez gola)

Odbrojava dane do odlaska iz Crvene zvezde. Bahar nije verovao u njega, a konkurencija u veznom redu je jaka. Ima solidan kvalitet Zambijac, ali na "Marakani" uglavnom nije bilo vere u njega. Ove sezone ima drastično manju ulogu nego u prethodnoj, a ni u prošloj nije mogao da bude zadovoljan statusom.
Ocena: 5


Edmund Ado (0)

Godinama ga je Zvezda jurila, a kad je došao - Bahar na njega uopšte nije ni računao. Izraelac nije dodelio momku iz Gane ni minut u takmičarskim utakmicama, niti ga licencirao za Ligu šampiona.
Ocena: -


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

Mandić: Srpski poslanici će predložiti Rezoluciju o Jasenovcu!
Politika

Mandić: Srpski poslanici će predložiti Rezoluciju o Jasenovcu!

Nakon što je premijer Crne Gore Milojko Spajić potvrdio da će zvanična Podgorica u Generalnoj skupštini UN glasati za Rezoluciju o Srebrenici, predsednik crnogorskog parlamenta Andrija Mandić je najavio da će politički predstavnici srpskog naroda predložiti usvajanje Rezolucoje o genocidu u Jasenovcu i izrazio očekivanje da će ona biti usvojena.

09.05.2024

16:05

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Ubica Aleksandra Šarca imao masku, crni kačet i crvenu jaknu! Svedoci opisali egzekutora člana "škaljarskog klana"!
Hronika

Ubica Aleksandra Šarca imao masku, crni kačet i crvenu jaknu! Svedoci opisali egzekutora člana "škaljarskog klana"!

Suđenje kriminalnoj grupi koju su, prema navodima optužnice Javnog tužilaštva za organizovani kriminal, formirali odbegli vođa "kavačkog klana" Radoje Zvicer i Nikola Vušović, zvani Džoni sa Vračara, a kojom je obuhvaćeno još 43 optuženih, nastavljeno je danas u Specijalnom sudu u Beogradu izvođenjem pisanih dokaza koji su prikupljeni protiv optuženih članova posle izvršenja krivičnih dela.

09.05.2024

17:54

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija