• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Izvor: Informer.rs

Autor: M. G.

03.03.2024

08:00

Ponosne Srpkinje! Ako pitate majke, dres "orlova" se ne odbija! Očevi, vi ste na redu! (FOTO)

Starsportphoto/drustvene mreze

Fudbal

Ponosne Srpkinje! Ako pitate majke, dres "orlova" se ne odbija! Očevi, vi ste na redu! (FOTO)

Podeli vest

Srbija se ne odbija ako pitate majke naših bisera! Mladi fudbaleri rođeni u Engleskoj Luis Zečević-Džon (16) i Edvard Ibrović-Flečer (15) ubuduće će igrati za naš nacionalni tim i to na nagovor svojih majki, ponosnih Srpkinja!

Pre desetak dana našu javnost oduševila je vest da će jedan od najvećih talenata Arsenala, Zečević-Džon, ubuduće nastupati za Srbiju.

Svega nekoliko dana kasnije stigla je još jedna "bomba" sa Ostrva, a to je da će dres "orlića", odnosno selekcije do 16 godina, nositi i jedan od najvećih talenata Mančester junajteda, Edvard Ibrović-Flečer.

Foto: printscreen instagram

Luis Zečević-Džon

 

Njih dvojica, osim što imaju interesantna prezimena, imaju još nešto zajedničko - majke Srpkinje. Ivana Zečević-Džon i Dina Ibrović-Flečer udate su za Engleze, ali uprkos tome uspele su da nagovore svoje naslednike, da uprkos pozivima Gordog Albiona, ipak izaberu poziv države odakle su one.

Foto: Instagram/Edward Fletcher

Ibrović Flečer u dresu Junajteda

 

Edvardova majka Dina je upravo u izjavi za Informer ispričala da je to bila njena velika želja, kao i da će i njoj i njenom sinu biti ogromna čast da mladi fudbaler nastupa za Srbiju.

Sigurna sam da sam ja bila taj "ključni faktor". Moj muž me uvek podržava u svemu, on zna mi je velika želja da Edvard igra za Srbiju. Ima pravo nastupa za obe reprezentacije, zasad je odluka ovakva - rekla je majka Dina za Informer.

Sličan slučaj postoji i u srpskom rukometu. Pre nekoliko godina, Dragan Pešmalbek, rukometaš naše reprezentacije, odlučio je da nosi dres "orlova" uprkos tome što je rođen u Francuskoj.

Majka mu je Srpkinja, otac Francuz, a on je dobro savladao naš jezik i sada je jedna od najvećih uzdanica našeg nacionalnog tima.

To je moj izbor, razmišljao sam dva, tri dana, nisam uopšte spavao i izabrao sam da igram za Srbiju. To je moj najbolji izbor života, stvarno - govorio je Pešmalbek, koji je, poput Ibrovića i Zečevića, zbog majčinih korena izabrao Srbiju.

 

Očevi, vi ste na potezu!

 

Majke su na prethodnim primerima očigledno bile ključne kada je u pitanju izbor reprezentacije, što ne može da se kaže za očeve, kojima, barem zasad, ubeđivanje naslednika ne ide od ruke.

Najbolji primer je jedan od najboljih košarkaša današnjice, Luka Dončić (25). Njegov otac Saša je poreklom sa Kosova, ali on je, zbog majke Mirjam Poterbin, izabrao Sloveniju.

Foto: EPA Images

Dončić (levo) u dresu Slovenije

 

Lukin otac je jednom prilikom rekao da ga nikad niko nije kontaktirao iz Košarkaškog Saveza Srbije, mada je tadašnji selektor Aleksandar Saša Đorđević govorio da je sve uradio kako bi jednog od najboljih igrača sveta ubedio da igra za Srbiju.

Dakle, i u Dončićevom slučaju preovladala je želja majke, ali u ovom slučaju na štetu Srbije. Ovo je Lukina majka Mirjam.

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by @mirjampoterbin

 

Srbija će, kako stvari sada stoje, ostati bez još jednog vrlo talentovanog fudbalera, a reč je o vezisti Liverpula Stefanu Bajčetiću (19).

Njegov otac Srđan je nekadašnji fudbaler Crvene zvezde, a majka mu je Špankinja. Iako još nije debitovao za A tim "crvene furije", Bajčetić je trenutno bliži odluci da prihvati njihov poziv, iako ima otvorena vrata da postane reprezentativac Srbije. Nije tajna da je Stefan velika želja selektora Dragana Stojkovića Piksija, ali verovatno će u budućnosti biti reprezentativac Španije.

Foto: Reuters

Stefan Bajčetić

 

Situacija oko fudbalera Bajerna Aleksandra Pavlovića (19) takođe nije obećavajuća za Srbiju. Ovaj defanzivni vezista i jedan od najvećih evropskih talenata već igra za prvi tim Bavaraca, a zanimljivo je da su mu oba roditelja poreklom iz Srbije.

On će i pored toga najverovatnije izabrati poziv Nemačke, mada i kod njega postoje izvesne šanse da promeni mišljenje i zaigra za "orlove".

Foto: profimedia

Aleksandar Pavlović

 

Slično je bilo i u slučaju Bojana Krkića (33), nekadašnjeg fudbalera i svojevremeno najvećeg svetskog talenta. Pre nekih 15-ak godina Krkić se pojavio u prvom timu Barselone i odmah ga je "kaparisala" Španija, ne ostavivši šansu našem Fudbalskom savezu ni da reaguje.

Njegov otac, Bojan senior, očigledno tu nije imao veliki uticaj, pošto je nekadašnji as Barselone izabrao da igra za Špance. Debitovao je 2008. godine i to je bio jedan jedini nastup za "furiju". Kasnije tokom karijere nije opravdao visoka očekivanja, iako su ga mediji poredili čak i sa Leom Mesijem.

Foto: EPA

Bojan Krkić

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

INFORMER SPECIJAL! Šta to zna Bajden i šta krišom sprema Trampu?
Live TV

INFORMER SPECIJAL! Šta to zna Bajden i šta krišom sprema Trampu?

Završena je prva debata između Bajdena i Trampa koji je pokazao sve Bajdenove negativne strane. Tramp je evidentno bio dominantan i odneo pobedu! Da li će Bajdenovi glasači promeniti mišljenje nakon prvog duela dva predsednička kandidata i koliko su realne šanse za Trampovu pobedu u specijalnoj emisiji govorili su Dejan Miletić, direktor Centra za proučavanje globaliacije i Ilija Kajtez, pukovnik u penziji. Tokom emisije uključivao se veliki broj drugih gostiju, kao i gledaoci Informer TV koji su rekli svoje mišljenje o ovoj temi.

28.06.2024

18:41

JOŠ TV VESTI

Hronika

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija