• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: M. G.

05.03.2024

11:00

Za istoriju! Lacio bi da ponovi uspeh iz vremena Mihe i Dekija! Njih je zaustavio čuveni Srbin

profimedia

Fudbal

Za istoriju! Lacio bi da ponovi uspeh iz vremena Mihe i Dekija! Njih je zaustavio čuveni Srbin

Podeli vest

Fudbaleri Lacija probaće večeras da uđu u istoriju i ponove svoj najveći uspeh kada su u pitanju nastupi u UEFA Ligi šampiona!

Klub iz Rima gostuje minhenskom Bajernu (21.00, Arena premijum) na "Alijanc Areni" u revanš meču osmine finala najjačeg evropskog takmičenja i brani prednost od 1:0 iz prvog meča.

Nebesko-plavima ne ide ove sezone u Seriji A, pošto su trenutno tek deveti i veliko je pitanje da li će uspeti da obezbede mesto koje vodi u evropska takmičenja i naredne sezone. Italijanski mediji uveliko bruje i o tome da se sprema smena trenera Mauricija Sarija, ekipa previše zavisi da li je ili ne raspoložen Ćiro Imobile, ali uprkos svim problemima, ova generacija ima priliku da se upiše u istoriju rimskog kluba.

Foto: Tanjug

Detalj sa prethodnog meča Lacija i Bajerna

 

Ako izbaci Bajern, a šanse za to itekako imaju, Lacio će drugi put u klupskoj istoriji igrati četvrtfinale Lige šampiona. Prvi i jedini put dosad to su uradili u sezoni 1999/00. kada su za ovaj klub, verovali ili ne, igrali legendarni srpski fudbaleri - Dejan Stanković i tragično preminuli Siniša Mihajlović.

Bila je to neverovatna ekipa Lacija, koju je predvodio čuveni švedski stručnjak Sven Goran Erikson, o kome smo nedavno pisali.

Osim legendarnog srpskog tandema, tu su još bili aktuelni trener Atletiko Madrida Dijego Simeone, čuveni Alesandro Nesta i Huan Sebastijan Veron, sportski direktor Juventusa Pavel Nedved, sadašnji trener Intera Simone Inzagi, trener atinskog AEK-a Matijas Almeida, sadašnji strateg Porta Serđo Konseisao i mnogi drugi...

 

To je ekipa koja je igrala četvrtfinale, ali iz nešto drugačijeg sistema takmičenja. Tada su se igrale dve grupne faze, prva preliminarna kao sada, i druga, formirana od 16 najboljih ekipa. Odatle je osam njih prolazilo u četvrtfinale, a Lacio je bio dominantan i u prvoj i u drugoj grupi.

Onda je u četvrtfinalu naleteo na tadašnjeg finalistu - Valensiju. Polufinalista je, na žalost Lacija, rešen već u prvom duelu odigranom na "Mestalji", gde je domaćin slavio sa 5:2. U revanšu je bilo 1:0 za italijanski klub, nedovoljno za prolazak dalje.

 

 

Na oba meča je u dresu Lacija igrao Dejan Stanković, dok Siniša Mihajlović nije bio u timu zbog povrede, mada je samo nekoliko dana pre toga u meču sa Čelsijem bio čovek odluke za trijumf Lacija (2:1).

Zanimljivo, dres Valensije u to vreme nosio je čuveni srpski fudbaler i trener, Miroslav Đukić. Nekadašnji strateg brojnih klubova, između ostalog i Partizana, u to vreme bio je jedan od najboljih defanzivaca ne samo u Španiji, već u čitavoj Evropi. On je, na neki način, zaustavio Lacijev pohod na titulu prvaka Evrope, koja je na kraju pripala Real Madridu.

Foto: Starsportphoto

Miroslav Đukić dok je bio trener Partizana

 

 

Kakve su šanse sadašnjeg Lacija? Beograđani kao sudbina

 

Ne velike, uprkos tome što imaju prednost iz prvog meča. Kvota da će Bajern na svom terenu slaviti iznosi svega 1,30, dok je na goste čak 9,00. Možda malo i potcenjivački. Kvota da Bajern prolazi, uprkos tome što je u očajnoj formi i ima rezultatski zaostatak, iznosi samo 1,40. Na prolazak Lacija, koji podsetimo, ima prednost 1:0 iz prvog meča, je čak 3,20.

Dakle, ovoj generaciji "lacijala" ne veruje se previše. Čak i ako se zna da Bajern nije bio ovako loš od kraja prve dekade 21. veka. Pa čak i pored činjenice da je trener minhenskog tima Tomas Tuhel pod ogromnim pritiskom i ako ispadne verovatno će biti smenjen.

Možda baš to bude motiv ovoj generaciji da ispiše istoriju i postane druga koja je ušla među osam najboljih u Evropi. Jeste Lacio igrao finale Kupa UEFA (1998. izgubili od Intera), osvojio je Kup pobednika kupova (1999. godine), ali to ne može da se meri sa uspehom u Ligi šampiona.

Foto: Reuters/Pedro Nunes

Adam Marušić (u sredini), jedan od najvažnijih igrača Lacija

 

To, vrlo verovatno, na umu ima i ekipa iz Rima, koja će, možda malo i simbolično, istoriju pokušati da ispiše sa još jednim momkom iz Beograda u timu. Reč je o Adamu Marušiću, aktuelnom reprezentativcu Crne Gore, koji se odavno opredelio da igra za "sokolove", iako bi verovatno imao mesta i u A reprezentaciji Srbije.

 

Cup tree provided by Sofascore

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija