• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: R.Č.

28.03.2024

16:03

Šta čeka "orlove" do juna? Tadić juri trofeje, Gudelj traži formu, a Mitar dominira!

Shutterstock, Starsportphoto, Miloš Rafailović

Fudbal

Šta čeka "orlove" do juna? Tadić juri trofeje, Gudelj traži formu, a Mitar dominira!

Podeli vest

Fudbalska reprezentacija Srbije odigrala je dve prijateljske utakmice u martu, sa polovičnim uspehom. Poraz od Rusije (4:0) još jednom je pokazao brojne nedostatke u igri "orlova", dok trijumf nad Kiprom (1:0) nikoga nije ubedio da su puleni Dragana Stojkovića kadri za velika dela i uspeh na predstojećem Evropskom prvenstvu. Pre toga, ostalo je da se završi klupska sezona u šampionatima širom Evrope i sveta gde nastupaju naši igrači.

Upravo predstojeća dva meseca mogu biti i ključna kada je u pitanju nastup Srbije na Evropskom šampionatu. Neki od reprezentativaca vodiće sa svojim klubovima vrlo teške bitke, bilo da se radi o borbi za titulu, Evropu ili opstanak. Sa druge strane, pojedinci će igrati "pod ručnom", odnosno bez nekog jasnog cilja i bez većeg takmičarskog motiva privešće sezonu kraju. Postavlja se pitanje, šta je od te dve opcije bolje za naš nacionalni tim i selektora Stojkovića? Da li će igre u jakom takmičarskom ritmu pozitivno uticati na "orlove" i njihovu formu, ili ipak najviše treba očekivati od onih koji će na završne pripreme stići sveži, bez jakih utakmica "u nogama"?

Foto: Tanjug/AP

 

U ovom trenutku nije lako dati odgovor na to pitanje, ali pokušaćemo da to učinimo u narednim redovima.

 

Golmani
 

Kada je u pitanju pozicija broj "jedan", tu selektor i javnost nemaju razloga za brigu. Ako je nešto bilo pozitivno u mečevima sa Rusijom i Kiprom, to su upravo nastupi golmana. Protiv Rusije šansu je dobio Đorđe Petrović koji je i pored četiri primljena gola pokazao da se na njega u budućnosti može najozbiljnije računati. Standardan je na golu Čelzija u Premijer ligi i kada je on u pitanju, selektor Stojković nema razloga za glavobolju. U Larnaki među stativama je stajao Predrag Rajković i u završnici susreta spasao pobedu svog tima, tako da nema sumnje da će i on biti na visini zadatka ukoliko se ukaže potreba za njegovim kvalitetima.

Foto: Starsportphoto

 

Poput Petrovića, nezamenljiv je na golu Majorke, koju u završnici sezone očekuje borba za opstanak u Primeri i finale Kupa kralja, tako da će bivši golman Crvene zvezde imati "u rukama" veliki broj važnih mečeva uoči okupljanja "orlova" početkom juna. Tradicionalno prvi izbor Piksija, Vanja Milinković-Savić sa klupe je posmatrao reprezentativnu akciju u martu. Njegov Torino poprilično je bezbrižan u završnici Serije A, mada i dalje ima šansu da se umeša u borbu za Evropu. Bikove svakako do kraja šampionata očekuju dueli sa Interom, Milanom i Juventusom, pa treba verovati da ni kod Vanje neće doći do opuštanja.

 

Odbrana

 

Dolazimo do najviše kritikovanog dela tima, makar za vreme mandata aktuelnog selektora. Protiv Kipra mreža "orlova" ostala je netaknuta prvi put nakon godinu dana, odnosno još od pobede nad Crnom Gorom (2:0) u kvalifikacijama za EURO. Ipak, "promaja" protiv Rusije podsetila je javnost na duele sa Bugarskom ili Mađarskom, kada je bilo vidljivo da je defanziva najveći problem srpskog tima. 

Foto: Tanjug/AP

 

Eksperimentisao je Stojković u Moskvi i prvi put počeo meč sa četvoricom igrača u poslednjoj liniji. Eksperiment nije uspeo i selektor se nekoliko dana kasnije brže-bolje vratio na sistem sa trojicom štopera. Odmah je delovalo bolje, ali treba biti iskren i reći da Kipar po kvalitetu ne može da parira Rusiji. Strahinja Pavlović je dobio šansu protiv "Zbornjaje komande" i uklopio se u bledo izdanje čitavog tima. Bivši fudbaler Partizana do kraja sezone sa svojim Salcburgom jurišaće na duplu krunu u Austriji. Njegov tim je lider Bundeslige na startu plej-ofa, međutim ima samo dva boda prednsoti nad Šturmom, pa će svaka predstojeća utakmica imati značaj finala. Uz to, višestruki uzastopni prvak Austrije igraće u polufinalu nacionalnog Kupa, takođe protiv Šturma. Samo da ga povrede zaobiđu i nema dileme da će na Pavlovića moći ozbiljno da se računa.

Foto: Starsportphoto©

 

Nikola Milenković igrao je protiv Kipra, dok je u Moskvi odmarao. Njegova Fiorentina u finišu sezone vodi bitke na tri fronta - u ligi sastav iz Firence bori se za mesto koje narednog leta vodi u neko od evropskih takmičenja, a do Evrope može i preko Kupa, pošto popularnu "violu" očekuje polufinalni dvomeč sa Atalantom. Fiorentina i dalje igra Ligu konferencija i sledi joj četvrtfinalni okršaj sa Viktorijom iz Plzenja. Milenković će svakako biti u punoj takmičarskoj formi, mada bi zbog brojnih obaveza i mečeva koji mu predstoje, mogao stići i poprilično umoran na reprezentativno okupljanje. 

Foto: Tanjug/AP

 

Miloš Veljković je zbog povrede propustio martovsko okupljanje "orlova", ali trebalo bi ga očekivati na Piksijevom spisku kada se oporavi. Njegov Verder bezbrižan je na sredini tabele Bundeslige i teško da može gore ili dole. Bohum Erhana Mašovića bori se za opstanak i defanzivac rođen u Novom Pazaru imaće napornu završnicu klupske sezone. Od trojice srpskih reprezentativaca koji igraju u Rusiji, najtežu završnicu kampanje imaće Strahinja Eraković koji sa Zenitom juriša ka tituli. Moskovski CSKA sa Milanom Gajićem i Spartak sa Srđanom Babićem teško da mogu da se umešaju u šampionsku trku, pa bi trebalo da budu sveži početkom juna, ukoliko uopšte dobiju poziv Stojkovića za Evropsko prvenstvo. 
 

Vezni red

 

Selektor Stojković malo je "promešao karte" i u veznom redu u mečevima sa Rusijom i Kiprom. Verovatno najveći benefit jeste odlična partija Lazara Samardžića u Larnaki. Asistencija za odlučujući pogodak, kao i sveukupno dobra igra, ukazuju da će Piksi u Nemačkoj imati još jednu kvalitetnu opciju na sredini terena. Njegov Udineze bori se za opstanak u Seriji A, pa mladog vezistu rođenog u Berlinu do juna očekuje još mnogo teških izazova. Juventus je gotovo siguran učesnik Lige šampiona naredne sezone, ali nikako ne može ugroziti vodeći Inter, od kojeg ima čak 17 bodova manje. Staru damu očekuje i polufinalni dvomeč Kupa Italije protiv Lacija i ostaje da se vidi kakvu ulogu će u tim bitkama imati Filip Kostić.

Foto: EPA Images

Lazar Samardžić (levo) u duelu sa Fedorom Čalovim (sredina)

Čak četvorica naših reprezentativaca nastupaju u grčkom šampionatu. Iz praktičnih razloga, ovde ćemo Filipa Mladenovića uvrstiti u veziste, iako u Piksijevom sistemu igra ofanzivnog levog beka sa zadacima na obe strane igrališta. Atinski "zeleni" vodiće dramatičnu borbu za titulu sa čak tri rivala (AEK, PAOK, Olimpijakos), a igraće i u finalu Kupa sredinom maja protiv Arisa. Pored Mladenovića, dres Panatinaikosa nosi i Filip Đuričić. Iskusni vezista nije bio na Piksijevom spisku za mečeve protiv Rusije i Kipra, a nije ni kod Fatiha Terima standardan pošto je u tekućoj godini samo jednom bio u startnoj postavi. Mijat Gaćinović je do povrede bio nezamenljiv u ekipi atinskog AEK-a i sada kada se oporavio trebalo bi ga ponovo očekivati u startnih 11 aktuelnog šampiona. Nije potrebno posebno naglašavati koliko je Andrija Živković bitan za igru PAOK-a. Brzonogi krilni fudbaler najbolji je igrač solunskih crno-belih, koji na devet kola pre kraja Superlige zaostaju dva boda za vodećim AEK-om. Čeka ih i četvrtfinalni dvomeč u Ligi konferencija protiv belgijskog Briža, tako da će i "srpski Mesi" verovatno poprilično istrošen dočekati pripreme za Evropsko prvenstvo.

Foto: EPA Images

 

Saša Lukić igra sve bolje u dresu Fulama, nedavno je postigao i svoj prvenac u Premijer ligi, gde njegov klub mirno dočekuje završnicu sezone. Nemanja Radonjić se polako nameće Havijeru Agireu u ekipi Majorke, ali ostaje da se vidi u kakvoj formi će dočekati kraj klupske sezone. Nemanja Maksimović standardan je u Hetafeu koji je već obezbedio opstanak i nema neki jasan cilj u finišu Primere. Uz to, zlatni "novozelanđanin" već je potpisao ugovor sa Panatinaikosom, čiji član će postati narednog leta. Sjajna vest za Piksija jeste da se Nemanja Gudelj mnogo brže oporavio od teške povrede i operacije, pa je već odigrao dva meča za Sevilju uoči prvenstvene pauze u martu. Mimo svih očekivanja, velikan iz Andaluzije bori se za opstanak, pa će iskustvo i kvalitet Gudelja mnogo značiti i Kikeu Sančezu Floresu u odlučujućim bitkama. Za Ivana Ilića sezona je nažalost završena, a videćemo da li će se na konačnom spisku naći mesta za Marka Grujića, Uroša Račića i Darka Lazovića. 

Foto: ATA Images

 

Onaj bez kog se reprezentacija ne može zamisliti jeste kapiten Dušan Tadić. Protiv Kipra je postao novi rekorder po broju nastupa u dresu sa državnim grbom, a iako je u poznim igračkim godinama, njegovo prisustvo i dalje je od ključnog značaja, kako na terenu tako i u svlačionici. Tadića očekuje paklen finiš klupske sezone - njegov Fenerbahče zaostaje dva boda za vodećim Galatasarajom, a igraće i u četvrtfinalu Lige konferencija protiv Olimpijakosa. Samo da ga zaobiđu povrede i ne treba sumnjati da će kapiten ostaviti dovoljno "u rezervoaru" za jun i jul. 

Foto: AP PHOTO

 

Dolazimo do Sergeja Milinković-Savića, koji je bio strelac jedinog gola za "orlove" u martovskim proverama. Mnogi su bili zabrinuti prošlog leta kada je Sergej odlučio da Seriju A zameni saudijskom Pro ligom, prelaskom u redove Al Hilala. Iako u poslednjih osam meseci nastupa u daleko slabijoj ligi, to se na njegovu formu nije negativno odrazilo. Štaviše, Sergej je jedan od najkonstantnijih naših igrača, sjajne igre iz kluba prenosi i na mečeve "orlova" i nema razloga da tako ne bude i 16. juna na premijeri protiv Engleske. Al Hilal ima 12 bodova prednosti nad Al Nasrom, a očekuje ga i završnica nacionalnog Superkupa, kao i polufinalni okršaj u Azijskoj ligi šampiona protiv Al Aina. 

 

Napad

 

Tu je situacija poprilično jasna i ukoliko svi budu zdravi, ne bi trebalo da bude iznenađenja. Situacija sa Aleksandrom Mitrovićem je slična kao i sa Milinković-Savićem - čak 31 postignut pogodak u svim takmičenjima za klub pokazuju da selidba iz Engleske u Saudijsku Arabiju nije "otupela" njegov osećaj za gol. Možda i nije bio na očekivanom nivou protiv Rusije i Kipra, ali do sada je na velikim takmičenjima uvek bio na visini zadatka, pa nema razloga verovati da ovoga puta neće biti tako. 

Foto: Starsportphoto

 

Luka Jović uglavnom utakmice Milana započinje na klupi. Nije mu to smetalo da postigne neke važne golove za "rosonere" koji teško mogu do titule, ali zato mogu do evropskog trofeja. U četvrtfinalu Lige Evrope očekuje ih duel sa Romom, a momak rođen u Bijeljini trebalo bi da bude velika uzdanica Stefana Piolija. Pričati o kvalitetima i značaju Dušana Vlahovića je suvišno, ostaje samo da se nadamo da će do juna povreda leđa biti sanirana i da će ga zaobići novi problemi. Ukoliko bude potpuno spreman, Piksi će imati slatku muku kojem od trojice vrhunskih napadača da ukaže poverenje. Nikako ne smemo zaboraviti Dejana Joveljića koji je najbolji strelac na startu MLS-a u dresu Los Anđeles Galaksija.

Foto: Tanjug/AP

 

Iz svega navedenog dolazimo do zaključka da većinu reprezentativaca Srbije očekuje naporan finiš klupske sezone. Na prvom mestu, važno je da jun svi dočekaju zdravi i spremni pošto će u tom slučaju i prostor za manevar selektora Piksija biti mnogo veći. Individualni kvalitet "orlova" nikada se nije dovodio u pitanje - ostaje samo da se od vrhunskih delova sastavi vrunski konačni proizvod. A to je nekada u fudbalu najteže učiniti. 

 

 

 

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Aleksandar Vulin o izborima 2. juna: Vučić mora da se bavi izborima, ovo nisu lokalni izbori, hoće da slome kičmu Vučiću i našoj slobodarskoj politici
Izbori 2024

Aleksandar Vulin o izborima 2. juna: Vučić mora da se bavi izborima, ovo nisu lokalni izbori, hoće da slome kičmu Vučiću i našoj slobodarskoj politici

Gostujući u jutarnjem programu televizije Prva, Aleksandar Vulin je kazao da se 2. juna odlučuje o budućnosti Srbije, te da nije reč o lokalnim izborima koji se samo tako zovu. Vulin je kazao da na ovim izborima hoće da slome kičmu Vučiću da bismo se odrekli Republike Srpske, Kosova i Metohije, da bismo priznali da smo genocidan narod i uveli sankcije Rusiji.

27.04.2024

12:39

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Planeta

Grčka uvodi šestodnevnu radnu nedelju!
još obaveza

Grčka uvodi šestodnevnu radnu nedelju!

U Grčkoj se od jula uvodi šestodnevna radna nedelja, a ova obaveza će se odnositi na državne službe, komunalna preduzeća, banke, privredna društva, organizacije i poljoprivredna gazdinstva koja su do sada praktikovala petodnevni nedeljni sistem rada.

27.04.2024

14:12

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija