• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: D. V.

23.05.2024

06:20

Na današnji dan: Poslednji evropski ples Milana, sve je počelo od Zvezde (VIDEO)

EPA Images

Fudbal

Na današnji dan: Poslednji evropski ples Milana, sve je počelo od Zvezde (VIDEO)

Podeli vest

Fudbaleri Milana, na današnji dan pre 17 godina, osvojili su poslednju titulu prvaka Evrope.

"Rosoneri" su tog prolećnog 23. maja 2007. godine na Olimpijskom stadionu u Atini podigli pehar Lige šampiona, pobedivši u finalu Liverpul sa 2:1 (1:0). Junak ekipe iz "grada mode" bio je dvostruki strelac Filipo Inzagi.

Bila je to u neku ruku osveta izabranika Karla Anćelotija "redsima" za poraz u epskom finalu Lige šampiona odigranom dve godine ranije u Istanbulu, kada je engleski tim nadoknadio minus od 3:0 na poluvremenu i na kraju slavio na penale. 

Foto: EPA Images

Karlo Anćeloti i Đenaro Gatuzo slave titulu

Milanov put ka finalu Lige šampiona vodio je od kvalifikacija, jer je kao trećeplasirani tim u italijanskoj seriji A morao da igra plej-of. Zanimljivo, "rosonerima" je poslednja prepreka ka glavnom žrebu Lige šampiona bio srpski šampion Crvena zvezda. Italijanski tim tada je u dvomeču bio bolji od crveno-belih i slavio ukupnim rezultatom 3:1 (1:0 kod kuće, 2:1 u gostima).

Voljom žreba Milan je završio u grupi H zajedno sa AEK-om, Lilom i Anderlehtom. Tim sa "San Sira" prvu fazu takmičenja završio je na prvom mestu, pa je usledila nokaut faza. U osmini finala eliminisan je Seltik i to sa ukupnih 1:0, posle Škota pred Anćelotijevom četom pali su i velikani poput Bajern Minhena (4:2) u četvrtfinalu, kao i Mančester junajted u polufinalu (5:3). 

Foto: EPA Images

Filipo Inzagi sa navijačima Milana

Usledilo je veliko finale i repriza 2005. godine, a tim iz "grada mode" bio je naoštren da se revanšira četi Rafe Beniteza. Anćeloti je tada na teren poslao startnu postavu, koja je i dan danas najstarija u istoriji finala elitnog takmičenja sa prosekom od 31,1 godinom. Susret su počeli Dida, Odo, Nesta, Maldini, Jankulovski, Pirlo, Ambrozini, Gatuzo, Sedorf, Kaka i Inzagi. Maldini je sa postao najstariji igrač koji je igrao finale Lige šampiona sa čak 38 godina i 331 dan.

Foto: EPA Images

Paolo Maldini i Stiven Džerard u duelu

Na drugoj strani, Rafa Benitez se odlučio za Reinu, Fina, Karager, Ager, Rise, Ćabi Alonso, Maskerano, Pennant, Zenden, Džerard i Kajt. Zanimljivo, za "redse" su tada igrala petorica igrača koji su bila na terenu i tokom finala 2005. godine i to Alonso, Кarager, Finan, Džerard i Rise. 

Prvih 45 minuta na Olimpijskom stadionu nije bilo previše sadržajno. Ekipe su dosta opreznije ušle u meč, poučeni iskustvom iz 2005. godine. S vremena na vreme, viđena je po koja šansu pred protivničkim golom, ali nijedna nije bila dovoljno opasna da ugrozi Didu ili na drugoj strani Reinu. I kada se činilo da će italijanski i engleski tim na odmo otići bez promene rezultata, na scenu je stupila Milanova devetka. Pirlo je izveo slobodan udarac, a lopta se tom prilikom odbila od ramena Inzagija i prevarila golmana Liverpula i završila u mreži. 

Foto: EPA Images

Inzagi postiže prvi pogodak

Liverpul je u nastavku krenuo na sve ili ništa. Igrao je izuzetno ofanzivno, želeći da što pre anulira prednost Milana, pokušao je Benitez i da uvođenjem još jednog napadača u igru Pitera Krauča, promeni situaciju na terenu, ali uzalud.

Čekali su "rosoneri" strpljivo svoju šansu i grešku u redovima rivala kako bi zadali konačan udarac. I to su konačno dočekali u 82. minutu kada je Kaka uspeo da uposli Inzagija, koji je  pobegao trojici čuvara i u situaciji "jedan na jedan" po drugi put matirao Reinu.

Foto: EPA Images

Inzagi i drugi put matirao golmana Reinu

Već tada bilo je jasno da Liverpulu nema spasa. Englezi see ipak nisu predavali, te su u 89. minutu i prepolovili rezultat. Izveli su korner sa leve strane, lopta se od Agera odbila do Dirka Kajta na drugoj stativi, koji je pogodio glavom za 2:1 i najavio moguću drama u Atini. Ipak, "rosoneri" su uspeli da sačuvaju gol prednosti i zakorače na evropski tron, po sedmi put u istoriji. 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

Nebojša Bakarec: Lider ZLF - Lažov od starta!
Kolumne

Nebojša Bakarec: Lider ZLF - Lažov od starta!

Prekjuče 21.6.2024. godine, na konstitutivnoj sednici Skupštine grada Beograda, jedan od novih lidera stranke Zeleno levi front (Ne davimo Beograd), Branislav Dimitrijević, je u svom prvom obraćanju pred Skupštinom grada, masno slagao.

23.06.2024

18:42

TV

Imamo li nade protiv Danske? Selektor Stojković dao jednu od njegovih antologijskih izjava! (VIDEO)
Live TV

Imamo li nade protiv Danske? Selektor Stojković dao jednu od njegovih antologijskih izjava! (VIDEO)

Selektor Srbije Dragan Stojković Piksi izovorio je legendarnu rečenicu pred odlazak u Lisabon: "Kakav bre plasman za Svetsko prvenstvo?" Tada smo pobedili. Da li ste mu verovali kada je rekao da ne treba da brinemo i da će odvesti Srbiju na Evropsko prvenstvo? Evo nas danas u Nemačkoj! Šta možemo da očekujemo u utakmici protiv Danske? Na ovu temu u "Info jutru" govorili su bivši reprezentativac Predrag Mijatović i novinar sportske rubrike Informera Ljubiša Vidović. Uživo u program javio se i Jovan Šurbatović, generalni sekretar Fudbalskog saveza Srbije.

23.06.2024

12:36

JOŠ TV VESTI

Hronika

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija