• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: R.Č.

29.05.2024

10:00

Crveno-beli za istoriju, "ljubičasti" na popravnom! Borba za trofej Lige konferencija

EPA Images

Fudbal

Crveno-beli za istoriju, "ljubičasti" na popravnom! Borba za trofej Lige konferencija

Podeli vest

Fudbaleri Olimpijakosa i Fiorentine sastaju se večeras u Atini (Arena 1 premijum, 21.00), u finalu trećeg po jačini UEFA takmičenja.

Finalnom utakmicom između Olimpijakosa i Fiorentine biće spuštena zavesa na četvrto izdanje Lige konferencije. Duel će biti odigran na stadionu "Aja Sofija" gde svoje mečeve igra AEK, pa nema sumnje da će crveno-beli imati ogromnu podršku i praktično, prednost domaćeg terena.

Foto: EPA Images

stadion "Aja Sofija" na kojem će biti odigrano finale

Najveći grčki klub imao je turbulentnu sezonu u kojoj je promenio trojicu trenera i domaće prvenstvo okončao na trećoj poziciji. Ipak, Pirejci imaju šansu da dođu do prvog evropskog trofeja u svojoj istoriji! Sportski direktor kluba i bivši prvotimac Olimpijakosa Darko Kovačević (50) ističe da je predstojeće finale jako bitno za celu državu!

- Nema sumnje da je od izuzetnog značaja za grčki fudbal, Olimpijakos i za čitavu zemlju činjenica da grčki klub igra finale nekog evropskog takmičenja. Sve je moguće u 90 minuta finala, ali protiv Fiorentine očekujem pobedu i vrhunsku atmosferu - poručio je nekadašnji reprezentativac Jugoslavije u razgovoru za Informer.

Foto: Starsportphoto

 

Najzaslužniji za veliki uspeh jeste španski stručnjak Hoze Luis Mendilibar (63). Bivši trener Atletik Bilbaa preuzeo je klupu poljuljanog velikana u februaru nakon što je uručen otkaz Portugalcu Karlosu Karvahalu. Sezonu je na mestu trenera počeo Dijego Martinez, što samo potvrđuje koliko je oscilacija bilo u igri tima sa stadiona "Jorgos Karaiskaki".

- Mendilibar je iskusan trener koji poseduje ogromno znanje i iskustvo. Već je osvojio Ligu Evrope sa Seviljom prošle sezone i očekujem da ponovimo taj uspeh, da osvojimo Ligu konferencije - optimističan je sportski direktor Olimpijakosa.

Foto: EPA Images

 

Crveno-beli počeli su sezonu u Ligi Evrope iz koje su se preselili u treće po kvalitetu kontinentalno takmičenje. Na putu ka finalu najpre su bili bolji od Ferencvaroša, zatim su u osmini finala u spektakularnom dvomeču eliminisali Makabi iz Tel Aviva i pored poraza u prvoj utakmici u Pireju 4:1! Revanš u Bačkoj Topoli pripao je grčkom predstavniku rezultatom 6:1, a nakon toga su boljim izvođenjem jedanaesteraca izbacili Fenerbahče. Najveći uspeh postigli su u polufinalu, ubedljivo nadigravši Aston Vilu.

- Olimpijakos je najveći klub u Grčkoj koji svake godine mora pobeđuje. Sezona je bila teška, ali na kraju može da bude uspešna. Klub na čelu sa predsednikom Marinakisom dobro funkcioniše, momci su sjajni i igraju odličan fudbal - naglasio je Kovačević.

Foto: EPA Images

navijači Olimpijakosa na meču protiv Aston Vile

Fiorentina će imati priliku za popravni, pošto je godinu dana ranije poražena u finalu istog takmičenja od Vest Hema sa 2:1.

- Prema protivniku gajimo poštovanje, ali ne bojimo se nikog. Igramo protiv kvalitetne ekipe i trenera, nisu slučajno bili finalisti prošle godine. Ovo im je drugo finale, očekujem da i drugo izgube - zaključio je Darko Kovačević u razgovoru za Informer.

Foto: EPA Images

 

Iako je najtrofejniji grčki klub, Olimpijakos nikada do sada nije triumfovao u nekom evropskom takmičenju, štaviše ovo će biti prvo evropsko finale za pirejske crveno-bele. Fiorentina je davne 1961. godine osvojila Kup pobednika kupova pobedom nad Rendžersom u finalu. Sastav iz Firence igrao je finale istog takmičenja godinu dana kasnije, ali je poražen od Atletiko Madrida. Klub sa stadiona "Artemio Franki" izgubio je finale Kupa Uefa 1990. godine od Juventusa, kao i finale Lige konferencije od Vest Hema prošle godine.

 

 

Direktan duel na stadionu "Aja Sofija" trebalo bi da vode bivši fudbaleri Partizana, Stevan Jovetić (34) i Nikola Milenković (26). Crnogorski internacionalac postigao je osam golova u svim takmičenjima u dresu Olimpijakosa. Imao je Jovetić problema sa povredama, ali se nedavno vratio na teren i bio strelac u velikom derbiju protiv Panatinaikosa (2:2).

Foto: EPA Images

 

Milenković igra sedmu sezonu u timu iz Firence i bio je jedan od najstandardnijih kod trenera Vinćenca Italijana. Odigrao je 49 utakmica u svim takmičenjima, bez postignutog pogotka.

Foto: EPA Images

 

Pored vrednog pehara, pobednik finala imaće i garantovano učešće u Ligi Evrope naredne sezone.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

INFORMER SPECIJAL! Šta to zna Bajden i šta krišom sprema Trampu?
Live TV

INFORMER SPECIJAL! Šta to zna Bajden i šta krišom sprema Trampu?

Završena je prva debata između Bajdena i Trampa koji je pokazao sve Bajdenove negativne strane. Tramp je evidentno bio dominantan i odneo pobedu! Da li će Bajdenovi glasači promeniti mišljenje nakon prvog duela dva predsednička kandidata i koliko su realne šanse za Trampovu pobedu u specijalnoj emisiji govorili su Dejan Miletić, direktor Centra za proučavanje globaliacije i Ilija Kajtez, pukovnik u penziji. Tokom emisije uključivao se veliki broj drugih gostiju, kao i gledaoci Informer TV koji su rekli svoje mišljenje o ovoj temi.

28.06.2024

18:41

JOŠ TV VESTI

Hronika

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija