• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: J. P.

10.06.2024

07:02

Na današnji dan: Rođen jedan od najuspešnijih trenera u istoriji fudbala!

EPA

Fudbal

Na današnji dan: Rođen jedan od najuspešnijih trenera u istoriji fudbala!

Podeli vest

Legendarni Karlo Anćeloti (64) danas proslavlja svoj 65. rođendan.

Slavni Italijan smatra se jednim od najvećih fudbalskih trenera svih vremena. Njegova uspešna karijera krunisana je rekordnim brojem osvojenih trofeja, uključujući pet titula Lige šampiona (sa Milanom i Real Madridom), čime je postao najuspešniji strateg u istoriji najjačeg klupskog takmičenja.

Anćeloti je rođen 10. juna 1959. godine u malom gradiću Ređolu, u okrugu Ređo Emilija. Ponikao je u lokalnom klubu, a potom prošao omladinsku školu Parme. Za prvi tim "mlekadžija" debitovao je još kao tinejdžer, a skupio je ukupno 55 nastupa i dao 13 golova.

To mu je donelo transfer u Romu, gde je proveo osam sezona i ostavio dubok trag, osvojivši Skudeto 1983. godine, uz četiri trofeja Kupa. Igrao je na poziciji centralnog veziste, a najveće uspehe doživeo je za pet godina u dresu Milana, gde je dva puta bio prvak Evrope, dok je sa reprezentacijom Italije bio treći na Mundijalu 1990.

Upravo je kao pomoćnik u stučnom štabu "azura" počeo trenersku karijeru. Kasnije je samostalno vodio Ređinu, Parmu, Juventus, Milan, Čelsi, Pariz Sen Žermen, Real Madrid, Bajern, Napoli i Everton, da bi se 2021. vratio na klupu "kraljevskog kluba".

Foto: tanjug/ap

Karlo Anćeloti

Sa "roso-nerima" je uradio isto ono što je i kao igrač - osvojio je dva puta Ligu šampiona 2003. i 2007, dok je prethodno Juventusu doneo Intertoto kup 1999.

Sa Čelsijem je pokorio Premijer ligu 2010, uz trofeje FA kupa i Komjuniti šilda, a titule prvaka države osvajao je i sa PSŽ-om u Francuskoj i Bajernom u Nemačkoj. Dakle, jedini je strateg koji je šampionske pehare podizao u svih pet najjačih evropskih liga (Engleska, Italija, Španija, Francuska, Nemačka).

Ipak, ono što je don Karlo učinio u drugom mandatu na "Santjago Bernabeu" posebno će se prepričavati. Brojke nikad ne lažu - dve titule prvaka Evrope, trofej klupskog prvaka sveta, jedan Superkup Evrope, dva puta šampion Španije, jedan pehar Kupa Kralja i dva Superkupa Španije. Za anale!


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

Nebojša Bakarec: Lider ZLF - Lažov od starta!
Kolumne

Nebojša Bakarec: Lider ZLF - Lažov od starta!

Prekjuče 21.6.2024. godine, na konstitutivnoj sednici Skupštine grada Beograda, jedan od novih lidera stranke Zeleno levi front (Ne davimo Beograd), Branislav Dimitrijević, je u svom prvom obraćanju pred Skupštinom grada, masno slagao.

23.06.2024

18:42

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija