• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: V. Tomković

14.06.2024

13:40

Da odemo što dalje, a ja ne moram da dam nijedan gol! Vlahović se stavlja u službu tima

Informer/Peđa Milosavljević

Fudbal

Da odemo što dalje, a ja ne moram da dam nijedan gol! Vlahović se stavlja u službu tima

Podeli vest

Pristajem da prođemo grupu i odemo što dalje, a da ja ne postignem nijedan gol, poručuje Dušan Vlahović dva dana pred prvu utakmicu Srbije na Evropskom prvenstvu u Nemačkoj.

Golgeter Juventusa jedan je od igrača od kojeg Ostrvljani najviše strepe, ali i celokupna evropska fudbalska javnost očekuje mnogo. Konačno, selektor Dragan Stojković Piksi je više puta u proteklim mesecima ponovio da će "Vlahović da eksplodira u Nemačkoj". 

Nekadašnji fudbaler Partizana i Fiorentine govorio je o tome, ali i na brojne druge teme na konferenciji za medije u Augzburgu.

Foto: Informer/Peđa Milosavljević

 

Englezi nas potcenjuju, pogotovo našeg selektora Dragana Stojkovića kojeg smatraju najslabijim stručnjakom na EP. Šta vi mislite o tome?

- Moj odnos sa selektorom je fantastičan. Srećan sam što mogu da igram za takvog čoveka. Da ne pričam o tome kakav je igrač bio. Rezultati govore o tome kakav je sad kao selektor. Dva pokušaja i dva plasmana na velika takmičenja. Nema tu prostora za polemiku. 

Foto: profimedia

 

 

Svi pričaju o napadu Engleske koji je fantastičan, ali kakva je situacija sa njihovom odbranom?

- Gledamo ih svake nedelje, igraju u vrhunskim klubovima, najbolji su na svetu na svojim pozicijama. Imaju moćan tim. Kvalitetna su reprezentacija. Ne plašimo se nikog, ali ni ne pretimo nikome, gledamo sebe. Ako ne pobedimo neće biti smak sveta, jer ćemo imati još dve utakmice posle toga.

Legendarni italijanski napadač Bobo Vijeri rekao je u intervjuu za "Gazetu delo sport" da od vas očekuje pet golova na EP. Hoćete li mu ispuniti želju?

- Pokušaću da opravdam njegova očekivanja. Nije svejedno kad takva legenda kaže takve reči... Hvala mu, uvek govori lepo o meni.

Foto: Informer/Peđa Milosavljević

 

 

Sudija u nedelju biće Italijan Danijele Orsato. Šta mislite o njemu?

- Bogu hvala, donosio nam je uvek sreću i dobar rezultat, nadam se da će i sad. Ima mnogo utakmica u Ligi šampiona i na reprezentativnim takmičenjima. Voli da pušta igru, sa mnogo duela, ne svira faulove koji su pola-pola, jedan od najboljih sudija na svetu. Ovo je njegovo poslednje takmičenje i želim mu svu sreću.

Strahinja Pavlović je rekao da bi napao Engleze, a šta biste vi uradili? I drugi pitanje: Savo Milošević je bio najbolji strelac EP 2000, možete li vi bolje od toga?

- Pavlović misli da treba tako, neko drugi ima drugačiji stav. Kad izađeš na teren detalji odlučuju. Mi ćemo se prilagoditi onome što šef bude tražio. A što se tiče Save... Ne mogu da obećam ništa. Generalno u životu ne dajem takva obećanja. Voleo bih da budem najbolji strelac EP, ali ne razmišljam o tome toliko. Pristajem i da ne dam nijedan gol samo da ekipa prođe grupu i onda stigne što dalje. 

Da li je tačno da vam se ne dopada lopta za EP?

- Bogu hvala za sad lopta sluša i neka tako nastavi za dva dana. Komentarisali smo loptu na treningu, ali ne u smislu da nam ne odgovara, već je nekako čudna. Nekad ode 20 metara preko gola, nekad u rašlje. Ne bih se žalio na te stvari, imamo odlične uslove za pripreme ovde u Augzburgu. Da li ću tu loptu slati u mreže protivnika? Ne znam, nadam se, voleo bih što češće.

 

Foto: Informer

 

 

Omiljeni ste među navijačima ovde u Augzburgu, kako gledate na te njihove reakcije?

- Emocija je jako velika, osećam se lepo, ponosan sam. Do pre par godina bio sam na njihovom mestu, imao idole i isto tako sam reagovao. Puno mi je srce kad to vidim. Trudim se da zadovoljim sve koji su došli da nas vide. To su ičšekivanja, pričaju danima o tome i srećan sam zbog svega toga.

Kako se nosite s pritiskom, lakše nego pre dve godine u Kataru?

- Ne osećam pritisak. Mi igramo fudbal, ne radimo neke ne znam kako teške poslove. Gledaće nas cela Srbija, znam to, ali osećamo samo odgovornost da damo maksimum. Može li da me poremeti ako ne dam gol? Ne može. Bitno je samo da li će ekipa beležiti dobre rezutate.

Foto: Informer/Peđa Milosavljević

 

Kakvo je zajedništvo u ekipi? Deluje da je bolje nego ikad? 

- Tu sam da radim u službi ekipe, da radim sve što mister Stojković traži od mene. Mi smo tim, kad igra reprezentacija nema tu sujete, ko će dati gol i slično. Atmosfera u timu je odlična, kao i od početka kvalifikacija za Katar. Jedva čekamo da počne utakmica sa Englezima.

Na čemu ste bili fokusirani u pripremama do sad?

- Radili smo na svemu. Ispravljanje grešaka, to je osnovno, ali radili smo i na tome kako odigrati protiv Engleske. Imaćemo još dva treninga, biće još nekih finesa. Biće uzbudljivo.

Možete li da uporedite celokupnu atmosferu u reprezentaciji i oko nje pred Katar i sad?

- Sigurno je drugačije, jer način na koji smo otišli na SP bio je drugačiji. Pobedili smo Portugal, otišli trijumfalno, skočila su očekivanja javniosti. U kvalifikacijama za EP nismo bili na svom nivou. Igrali smo slabije, ali plasirali smo se i to je najvažnije. Lakše nam je što nema euforije, jer iz toga izlazi nerealnost. Pred Katar smo pričali o polufinalu, a sad smo realniji. Imamo mirniji ambijent. Neće biti lako, ali tu smo da se takmičimo.

Foto: Starsportphoto

 

 

Da li bi voleli da Mitrović i vi počnete utakmicu protiv Engleza?

- To je pitanje za selektora. Mi smo tu u službi tima. Moramo da poštujemo njegove odluke. Ko god da izađe daće sve od sebe.

Engleska je favorit za EP, ali izgubila je od Islanda. Ima li tu nešto da se prepiše kao repcet za uspeh?

- Niko nije nepobediv. Sve je moguće u životu. Gledali smo taj meč, mislim da ćemo večeras ili sutra imati dublju analizu. Ima stvari koje mogu da se prepišu od Islanđana. Pobedili su na Vembliju pred 80.000 ljudi. Sve je moguće. 

Kakav je Aleksandar Mitrović van terena?

- Veoma drugačiji nego na terenu. Miran je, zabavan, volimo da provodimo vreme zajedno. Divna osoba i uživanje je biti u njegovom društvu.

Koliko je Mitrović važan timu?

- On je najbolji strelac reprezentacije svih vremena. Zadovoljstvo je igrati pored njega. Mnogo nam pomaže golovima, on je veoma važan za Srbiju i srećni smo što ga imamo.

Foto: Informer

 

 

Svi pričaju o kvalitetu Engleske. Ima li šansi da se vi istaknete, da vi budete bolji od Harija Kejna?

- Hari je dao 53 gola ove sezone! Više od 300 golova u karijeri. On je u ovom trenutku ako ne najbolji, onda jedan od najboljih na svetu. Ne mogu da stavljam sebe u istu ravan sa njim, da se opterećujem time. Godinama je na vrhunskom nivou. Ja sam mlad, igraću bez pritiska, ali biće šansi za mene, samo nemojte da se poredim sa Kejnom. Voleo bih da jednog dana budem kao on, ali vredno ću raditi.

Koliko je ovaj nivo takmičenja važan za vas i saigrače?

- Važno je, pogotovo za mlade igrače. Nastupao sam na SP, ali biće mi ovo prvo EP. Moramo da uradimo sve što možemo da postignemo golove, da prođemo grupu, a na kraju će sve biti u redu ako damo sve od sebe.

Šta je realan cilj Srbije?

- Idemo meč po meč. Voleli bismo da prođemo grupu, a u nokaut rundi je sve moguće. 

Da li će Srbija ispuniti očekivanja i proći dalje iz grupe?

- Ne znam. Nikad ne znate šta će se dogoditi, ali srećni smo što smo ovde posle 24 godine. Videćemo, daćemo sve od sebe. Engleska je jedan od najjačih timova na turniru, jedan od favorita za titulu i biće veoma težak meč. Očekujem dobar meč, daćemo sve od sebe, ali ne znam šta više da kažem. 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Vesti

Šalja jeste osuđen, ali ostaje ključno pitanje! Vulin: Ko je dozvolio logor OVK u Albaniji?
Politika

Šalja jeste osuđen, ali ostaje ključno pitanje! Vulin: Ko je dozvolio logor OVK u Albaniji?

Potpredsednik Vlade Srbije Aleksandar Vulin, komentarišući današnju presudu Suda za OVK kojom je pripadnik te terorističke šiptarske organizacije Pjetr Šelja osuđen na 18 godina zatvora zbog ratnih zločina, kaže da bez odgovora ostaje pitanje odakle na teritoriji Republike Albanije u Kukešu logor OVK i da li je neko iz države Albanije i NATO snaga odgovoran za to i da li će odgovarati

16.07.2024

18:53

TV

Odluke NATO pakta u Vašingtonu vode svet u neviđenu opasnost! Ubistvo Trampa ne bi spustilo tenzije u Americi! (VIDEO)
Live TV

Odluke NATO pakta u Vašingtonu vode svet u neviđenu opasnost! Ubistvo Trampa ne bi spustilo tenzije u Americi! (VIDEO)

Gosti "Info dana" Informer televizije bili su direktor "Srpskog telegrafa" Saša Milovanović, profesor dr Branko Nadoveza sa Instituta za noviju istoriju Srbije i Ljubomir Đurić iz Centra za nacionalnu politiku. Govorili su o odnosima Srbije i Egipta, kao i o nedavnom atentatu na bivšeg šefa države i aktuelnog kandidata za predsednika Sjedinjenih Američkih Država Donalda Trampa.

16.07.2024

16:27

Hronika

JOŠ Hronika VESTI

Planeta

Zabava

Magazin

JOŠ Magazin VESTI

Džet set

Srbija