• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: O. B.

25.07.2024

22:50

Neslavan kraj francuskog velikana - ugašen slavni Bordo!

EPAImages

Fudbal

Neslavan kraj francuskog velikana - ugašen slavni Bordo!

Podeli vest

Tužan dan za svetski fudbal.

Nema navijača Crvene zvezde koji se sa suzama u očima ne seća, sada već - davne, 2012. godine i plej-ofa kvalifikacija za Ligu Evrope. Izabranici Aleksandra Jovanovića bili su nadomak čuda na stadionu "Šaban Dalma", sekunde su ih delile od plasmana u grupnu fazu, a onda je snove crveno-belih uništila nespretna rekacija Maksimovića i nesmotren start Bobana Bajkovića. 

Bordo je opravdao ulogu favorita pošto je golom Joana Gufrana u 93. minutu iz penala došao do pobede nad Crvenom zvezdom i plasirao se u grupnu fazu Lige Evrope. 

Danas, više od decenije kasnije - crveno-beli su redovan učesnik evropskih takmičenja, a velikan iz Bordoa odrekao se svog profesionalnog statusa i napravio krupan korak ka kašenju. Ma koliko svih navijačima Zvezde bilo žao kada se sete utakmice iz 2012. godine, Žirondinci nisu zaslužili ovakav kraj... 

Foto: EPAImages

 

Bordo je, bez ikakve dileme, jedan od najvećih klubova Francuske, ali i Evrope. Godinama su Žirondinci imali jednu od cenjenijih škola fudbala, šest puta su bili šampioni u zemlji Galskih petlova, osvojili su tri Kupa Francuske, a 1995. godine podigli su pehar namenjen osvajaču Intertoto Kupa. 

Kako su godine prolazile Bordo je padao u senku bogatijih klubova, pre svega Pariz Sen Žermena. Nadali su se navijači, kojih je mnogo u Francuskoj, da će se Žirondinci oporaviti, vratiti na staze stare slave, ali od toga nema ništa. 

"Ne čekajući ročište pred Privrednim sudom koji je trebalo da donese odluku proglašenju stečaja ili likvidacije, Bordo je sam odlučio da se odrekne svog profesionalnog statusa koji je stekao 1937. godine. Ovo ie definitivno kraj jedne ere, slavne ere za Žirondince iz Bordoa", stoji u udarnoj vesti francuskog L'Ekipa. 

Muke Bordoa počele su u godini koronavirusa, glavni sponzor kluba - "Mediapro", bankrotirao je i nije isplatio očekivani novac klubu. Sve je rezultiralo odlaskom velikog broja igrača, a potom i ispadanja iz Lige 1. Zahvaljujući prodaji najboljih igrača tokom tokom dve godine Bordo je nekako uspevao da preživi, ali je sve to bilo kratkog daha... Krah nije bilo moguće izbeći. 

 

 

Nadu navijačima Bordoa dao je gazda Liverpula - Džon Henri, koji je bio raspoložen da kupi žirondinskog velikana, ali je ta mogućnost otpala u poslednji čas. Aktuelni vlasnici kluba tražili su mnogo novca za, žargonski rečeno - malo muzike. Amerikanac je odustao, a samo nekoliko dana kasnije klub je proglasio gašenje. 

Tokom bogate istorije boje Bordoa branili su Zinedin Zidan, Alan Žires, Žan Tigana, Ulrih Rame, Bernar Lakomb, Patrik Batiston, Biksent Lizarazu, Silvan Vitor, Maruan Šamak i mnogi drugi... 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Vesti

TV

Hronika

JOŠ Hronika VESTI

Planeta

Zabava

Magazin

JOŠ Magazin VESTI

Džet set

Srbija