• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: O. B.

15.09.2024

06:40

Na današnji dan: Rođen Zvezdin Genije!

EPAIMAGES

Fudbal

Na današnji dan: Rođen Zvezdin Genije!

Podeli vest

Dejan Savićević rođen je 15. septembra 1966. godine.

Poznata je širom sveta bila jugoslovenska škola fudbala koja je krajem prošlog veka iznedrila brojna velika imena. Bivša država proizvodila je bisere kao na traci, ali niko put inostranstva nije mogao da ode pre nego što se dokaže u svom matičnom klubu. Mnogi su u toj nameri uspeli, a potom i daleko od kuće nastavili da oduševljavaju svet i navijačima svojih klubova lepim potezima pune oči. 

U moru velikih imena posebno se izdvaja jedno - Dejan Savićević. Popularni Genije rođen je na današnji dan - 15. septembra 1966. godine u Titogradu, a svoj fudbalski put započeo je u istoimenom klubu. Da se raid o vanserijskom talentu prvo su uvideli skauti Budućnosti čije je boje branio od 1983. do 1988. godine kada je u moru drugih ponuda odabrao da pojača Crvenu zvezdu. 

Budući da se za usluge Savićevića interesovao i Partizan, legendarni vezista morao je da se sakriva do početka prelaznog roka kako ne bi izazvao bes kod čelnika crno-belih koji su imali snažne veze sa Jugoslovenskom narodnom armijom. Uspeo je Genije u svojoj nameri da pojača Crvenu zvezdu, ali je prvu sezonu na "Marakani" morao da propusti zbog odsluženja redovnog vojnog roka. 

Državne vlasti imale su razumevanje za crveno-bele te je Dejan Savićević dobio pravo da nastupa na važnim utakmicama, a posebno se ističe dvomeč protiv Milana u Kupu evropskih šampiona. Genije je bio asistent kod gola Dragana Stojkovića na "San Siru" za konačnih - 1:1. Ništa manje uticaja nije imao ni u revanšu kada je i sam bio strelac, ali je duel na "Marakani" prekinut zbog guste magle. Utakmica je dan kasnije nastavljena, a Savićević je postao tragičar Zvezde budući da je u penal seriji zajedno sa Mitrom Mrkelom bio neprecizan. 

Ipak, heroj navijača Crvene zvezde postao je već naredne godine kada je beogradskog velikana predvodio do titule u Jugoslaviji. Žetvu trofeja nastavio je i sledeće sezone, a tokom boravka na "Marakani" predvodio je ekipu koja je osvojila tri uzastopne šampionske titule, dva nacionalna kupa i Kup evropskih šampiona 1991. godine. 

Foto: Starsportphoto©

 

Sankcije uvedene Jugoslaviji naterale su Dejana Savićevića da, ranije nego što se očekivalo, napusti "Marakanu". Prvi se javio Silvio Berluskoni koji je kreativnog vezistu doveo u Milan i nadenuo mu već pomenuti nadimak - Genije. Već u drugoj godini na "San Siru" klub je odveo do finala Lige šampiona kada su "rosoneri" u Parizu savladali Barselonu. Savićević je na tom meču bio asistent da bi u finišu meča postigao jedan od najlepših golova ikada kada je sa 30ak metara lobovao Andonija Zubizaretu. 

Nakon šest sezona Savićević je napusti Milan, a nekoliko meseci kasnije ponovo je obukao dres Crvene zvezde. Ipak, u drugom mandatu na "Marakani" imao je daleko slabiji učinak, usled povreda odigrao je samo tri utakmice (bez gola) te je vrlo brzo potpisao za bečki Rapid gde je i završio igračku karijeru. 

Dres Jugoslavije nosio je 56 puta, postigao je 19 golova i bio deo jedne od najboljih generacija u istoriji bivše države. Nažalost, 1992. godine "plavi" su odlukom UEFA morali da propuste Evropsko prvenstvo kada se očekivao napad na titulu prvaka starog kontinenta. 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Vesti

TV

Hronika

Da li će se manijak uskoro naći na slobodi? Davitelj s Medaka ubio mladu doktorku i cele noći sedeo pored tela
Hronika

Da li će se manijak uskoro naći na slobodi? Davitelj s Medaka ubio mladu doktorku i cele noći sedeo pored tela

Stela Gundelj (26), mlada doktorka iz Stare Pazove ubijena je 13. februara 2013. godine u Beogradu. Njen bivši partner, Aleksandar Šundić, koji je tada imao 23 godine, udavio je Stelu u iznajmljenom stanu u naselju Medaković. Nakon što je pravosnažno osuđen na 15 godina zatvora, i s obzirom na to da je odslužio dve trećine kazne, odnosno 11 godina, postoji mogućnost da bi uskoro mogao biti pušten na slobodu, a tim povodom oglasile su se Stelina majka i kuma.

14.09.2024

18:45

JOŠ Hronika VESTI

Planeta

Zabava

Magazin

JOŠ Magazin VESTI

Džet set

Srbija