• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Izvor: Informer.rs

24.08.2022

12:00 >> 12:54

NIŠTA OD SPISKA ZA EVROBASKET! Pešić SAKRIVA adute! Evo ko NEĆE igrati protiv GRČKE i TURSKE!

Starsport

Košarka

NIŠTA OD SPISKA ZA EVROBASKET! Pešić SAKRIVA adute! Evo ko NEĆE igrati protiv GRČKE i TURSKE!

Podeli vest

Selektor košarkaške reprezentacije Svetislav Pešić održao je konferenciju za medije uoči nastavka kvalifikacija za Svetsko prvenstvo, ali i početka Evrobasketa

Pripreme su gotove, a sada sledi ono glavno! Košarkaši Srbije sutra nastavljaju kvalifikacije za plasma na Svetsko prvenstvo, rival će biti Grčka. Selektor Orlova obratio se medijima uoči duela sa Helenima, ali i pre odlaska na Evropsko prvenstvo. Mnogi su očekivali da će spisak putnika za Evrobasket biti pozat danas, ipak, Svetislav Pešić rekao je da će "rez" napraviti 24 časa pre prve utakmice u Pragu. 

- Spisak igrača za Evropsko prvenstvo biće poznat kada Srbija krene za Prag, a to je 1. septembra. Tada ćemo odrediti ekipu, a protiv Grčke i Turske konkurišu svi - otrkiva Pešić, a potom dodaje. 

- Ne bih ocenjvao na konferenciji igrače. Kod nas se sve priča, ne želim da ulazim u to. Ovo nije debatni klub, jaki smo na svim pozicijama, rastemo! Imamo ono što ekipi treba, potrebno je da nas posluži i zdravlje, ovo su naporna vremena posle naporne sezone. Noseći igrači, ne samo naši, nego i svi ostali su igrali veliki broj utakmica. Odigrali su jednu sezonu koja je trajala osam meseci, nakon toga je potreban aktivan i pasivan odmor. Dolazi do povreda, sitnih i manjih, videli ste da je Nedović pao na desnu stranu. Nije mogao da odigra onako kako može, ali se borio. Ja ne bih ulazio u tuđu kuću i remetio mir. Neke stvari ostaju u svlačionici, ne želimo da delimo sa bilo kim. To su delovi tima koji pokušava da zadrži mirnoću - jasan je Pešić. 

Foto: Informer

Orlove sutra očekuje duel sa Grcima, Pešić ističe da Heleni nikada u istoriji nisu imali jači tim, ali da niko nije favorit protiv Srbije, posebno kada se igra u Beogradu! 

- Grci nikada nisu bili jači neko danas. Ni individualno, a ni timski. Favoriti su za medalju na Evropskom prvenstvu. Kompletni su, to je atletika, brzina, ne samo kada je Janis u pitanju, nego i oba "burazera", Kostas je postao ozbiljan centar. Imaju ogromno iskustvo, prošli su "sito i rešeto", Slukas, Kalates, Papanikolau... Moramo da obratimo pažnju na Agravanisa, Kaselakisa, oni svi igraju Evroligu - rekao je Pešić o narednom rivalu, a potom istakao da je bez obzira na sve Srbija favorit. 

- Kada Srbija igra u Beogradu ili bilo gde, uvek je favorit. Sutra će biti puna dvorana, očekujemo podršku momcima, a time želimo da nadomestimo nedostatak uigranosti. Želimo da nam publika da snagu, biće uspona i padova, ali se nadamo da će nas podići iz kriznih momenata, to je to - podvukao je selektor. 

Foto: Starsportphoto

Nije želeo Svetislav Pešić da govori o taktici za sutrašnju utakmicu protiv Grčke, ali je sigurno da Janis neće dobiti mnogo prostora pored srpske odbrane. 

- Plan saopštavam igračima, samo znam da Janisu ništa nećemo dati. Ukupno gledano želim da smanjimo broj primljenih poena u tranziciji, oni su tu mnogo jaki i možda im je to najveći kvalitet. Glavni fokus je na tome, ima tu i indivudalnih zadataka koje treba ispuniti. Pored Kalatesa tu je i Dorsi, dobio je mnogo prostora, oseća se komotno, preuzima odgovornost. Janis je sigurno glavna meta za svaku odbranu, ne samo našu, ali on nije jedini. Ima mnogo igrača za koje moramo da se branimo, ali i kako ćemo i da ih napadamo. Napad nekada može da bude najbolja odbrana, razgovaramo o mnogo detalja - kazao je Pešić. 

Otkrio je Svetislav Pešić da protiv Grčke i Turske neće moći da računa na Nemanju Blejicu, dok se Nemanja Nedović i Marko Gudurić oporavljaju od svojih povreda, ali da će sve biti poznato tek posle večerašnjeg treninga. 

- Nedović je pao na kuk, dobro je sada. Sve je u glavi, ima u glavi, ali je velika njegova želja da se oporavi dovodi do toga da se oporavlja iznenađujuće dobro. Tek posle treninga ćemo doneti odluku kojih 12 će igrati sutra. Za Tursku možemo da promenimo svih 12. Sačekaćemo trening, ali znamo sigurno da Nemanja Bjelica sutra neće igrati. Dobro je, bolje nego što smo očekivali, analiza pokazuje da nije teška povreda koliko se činilo. Gudurić je počeo da trenira, videćemo večeras koliko je spreman, ostali su zdravi - otrkio je Pešić. 

Foto: kss.rs

Selektor Srbije istakao je da je potrebno dodatno raditi na odbrani kako bi ekipa bila još bolja u napadu. 

- Šta je ekipa dobila iz tri utakmice? Pa dve - rekao je Pešić uz osmeh i nastavio. Uhvatili smo neka pravila, Lučić dolazi iz Bajerna gde radi sa jednim trenerom, drugi iz drugog kluba i od drugog trenera. Nekada ljudi smatraju da je igravanje u napadu. Jeste, ali je pre svega bitno uigrati se u odbrani. U različitim klubovima se različito brane akcije, a onda dođem ja i gledam kako da sve to prilagodim. Svi treneri imaju pravila, želimo da igrači to odmah prihvate i da se stvori automatizam, ali je to nemoguće. Kako se stvaraju dobre, tako se stvaraju i loše navike. Još uvek smatram da imamo talentovane igrače u napadu, ali da bi taj talenat dobio kvalitet potrebna je odbrana. Bez odbrane je nemoguće. Moramo da radimo još na tome - istakao je Pešić, a potom dodao da je repezentacija na vreme počela sa pripremama, te da se to oseti na terenu. 

- Uspeli smo da, ako nešto jesmo, da se skupimo pre 1. avgusta. Pokušuali smo da napravimo timsku hemiju, a to je preduslov za dobre rezultate. Na dobrom smo putu i popravljamo se svaki dan. U nekoj komunikaciji sa igračima postajemo tim, nadam se da će se to videti protiv Grčke!

Foto: Starsportphoto©

Ističe selektor Srbije potom da je našoj reprezentaciji falio kontinuitet rada kako bi bili konkurentni Belgiji i Letoniji. 

- Igrali smo protiv dve izuzetno jake reprezentacije, Letonije i Belgije. Vi me sada gledate čudno zbog "izuzetno jake", ali za postojanje kontinuiteta koje nismo imali, igrali smo protiv reprezentacija koje su bolje od nas. Kao ekipe, bolji su i to su pokazali. Da li imamo veći potencijal? Nadam se. Nisam tako loš trener, koliko pričaju, ali da za tri dana napravim ekipu koja će pobediti bilo koga, nisam ni toliko dobar. Ne treba misliti sa pesimizmom, ali da bi se gradio optimizam moramo da sagledamo realne mogućnosti i naše i ostalih - dodao je selektor Srbije. 

Svetislav Pešić istakao je potom da je imao težak zadatak tokom prve runde kvalifikacija budući da je kroz tim prošlo 23 igrača!

- Prva runda kvalifikacija je završena, nismo se proslavili. Uvek postoje razlozi za to, subjektivni ili objektivni. Ne želim da umanjim to što je ekipa uradila tokom tih prozora. Kroz prvu rundu i tri prozora prošlo je 23 igrača što je aspolutni rekord svih vremena. Sa jedne strane to nije dobro, nismo imali kontinuitet. Košarka je, još uvek, timski sport. Sa druge strane, imao sam priliku da vidim šta se dešava u Srbiji, da vidim šta nam je ostalo od potencijala, koji momci mogu da nas predstavljaju na svim takmičenjima. Sa te strane dobili smo kompletan uvid, da toga nije bilo možda ne bi znali da neki igrači postoje - rekao je Pešić. 

12:00 - Dobro došli na lajv prenos konferencije za medije selektora Srbije Svetislava Pešića! Sve detalje sa konferencije možete pratiti uz portal Informer.rs!


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

Šta se krije iza jezivog projekta "Lavanda"? Veštačka inteligencija napravljena zato da ubija! (VIDEO)
Live TV

Šta se krije iza jezivog projekta "Lavanda"? Veštačka inteligencija napravljena zato da ubija! (VIDEO)

Gost "Info dana" bio je analitičar Saša Borojević. On je govorio o tome na koji način su povezani svi ratovi koji se trenutno rasplamsavaju po celom svetu. Evo kakve veze ima Balkan i Srbija sa projektima velikih sila. Uživo u program, putem vajber linka, uključio se i Dževad Galijašević, stručnjak za terorizam koji je komentarisao kompleksne odnose između Amerike i Izraela.

19.04.2024

17:55

JOŠ TV VESTI

Hronika

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija