• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Izvor: Informer.rs

25.08.2022

18:30

MARKANEN I FINCI PRETE ORLOVIMA! Srbija protiv STAROG RIVALA u Pragu!

printscreen

Košarka

MARKANEN I FINCI PRETE ORLOVIMA! Srbija protiv STAROG RIVALA u Pragu!

Podeli vest

Košarkaška reprezentacija Srbije će se na Evropskom prvenstvu u Pragu susresti i sa Fincima

Sa najvišim mogućim ambicijama košarkaši Srbije odlaze na Evrobasket, a među rivalima u grupnoj fazi su i Finci. Skandinavska selekcija je poslednjih godina zaređala dobre rezultate na međunarodnoj sceni i predvođeni Lauri Markanenom dolaze sa visokim ambicijama na Evropsko prvenstvo. 

Jasno je da je Lauri Markanen prva zvezda tima i neko oko koga se čitava igra Finske vrti. Talentovani centar Klivend Kavalirsa je svoj potencijal nagovestio na prethodnom Evropskom prvenstvu igranom u Helsinkiju, a nakon tri sezone u NBA ligi važi za jednog od najboljih igrača koji će ove godine nastupati na Evrobasketu. 

Tokom prve faze kvalifikacija za Svetsko prvenstvo Finci su dominirali u grupi C i maksimalno iskoristili da kompletan sastav može da nastupa tokom FIBA prozora. U odsustvu Markanena najvažniju ulogu imaju iskusni šuter Peteri Koponen, ali i as Tenerifa Sasu Salin. Vremešni Šon Haf je kapiten tima, a od igrača sa velikom ulogom u evropskoj košarci treba istaći i Eliasa Valtonena koji sa mnogo uspeha brani boje Manrese. 

Finci su prvu fazu kvalifikacija završili sa pet pobeda i jednim porazom, te kao prvi iz grupe prošli dalje. Pobedom u Zagrebu (trojka Laurija Markanena) uspeli su da iz daljih kvalifikacija eliminišu Hrvate predvođene Bojanom Bogdanovićem. Trebalo bi to da bude dovoljna opomena za srpski nacionalni tim pred meč koji je na programu 5. septembra u Pragu. 

Orlovi su već imali prilike da ukrste koplja sa Fincima, bilo je to dva puta 2020. godine kada je našu reprezentaciju predvodio Igor Kokoškov. Srbija je bila ubedljiva u Finskoj (80:58), a potom u Beogradu uz dosta problema izvojevala i drugu pobedu (75:65). 

Kada je reč o uspesima Finaca, Skandinavci nemaju mnogo razloga za optimizam. Najbolji plasman ostvarili su 1967. godine kada su igrali kod kuće i turnir završili kao šesti. Ipak, poslednjih godina beleže nešto bolje rezultate. 2011. i 2013. godine su bili deveti, 2015. godine 16, a na poslednjem igranom 2017. godine bili su 11. pred svojim navijačima. 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

FLAŠA KOALICIJA! I ovo smo vam rešili, bar recite hvala: Evo imena za izbornu listu "hik" opozicije!
Izbori 2024

FLAŠA KOALICIJA! I ovo smo vam rešili, bar recite hvala: Evo imena za izbornu listu "hik" opozicije!

Otpadnici od tajkuna Dragana Đilasa, lažni ekolozi Aleksandar Jovanović Ćuta, Dobrica Veselinović i Radomir Zanzibarićanin Lazović, nedavno su obelodanili da izlaze na izbore u prestonici i otkrili da će nastupati pod sloganom "Biram borbu", ali je - s obzirom na njihove koloritne biografije i nastupe u javnosti - slogan "Biram flašu" svakako mnogo prikladniji.

24.04.2024

12:13

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Planeta

Savez Srba iz Slovenije obeležio 22. april
Balkan

Savez Srba iz Slovenije obeležio 22. april

Savez Srba Slovenije i Muzej žrtava genocida, zajedno sa Srpsko kulturno društvo Maribor i SKUD Velenje organizovali su prethodnih dana u Velenju i Mariboru projekcije naših igrano-dokumentarnih filmova pod nazivom ,,Srbija veća od straha: Predavanje o tišini profesora Pavlovića“ i „Dve Brankove Kozare“.

24.04.2024

10:19

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija