• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Izvor: Informer.rs

29.06.2023

10:42

Neviđeni skandal! Namešteni mečevi u srpskoj košarci!

Starsportphoto©

Košarka

Neviđeni skandal! Namešteni mečevi u srpskoj košarci!

Podeli vest

U košarkaškoj ligi Srbije došlo je do spornih utakmica, o čemu se oglasio i takmičenje. Saopštenje je potpisao Aleksandar Grujin, direktor KLS-a, koji je naveo da su "igrači učestvovali u manipulativnim radnjama", ali nije želeo da otkriva detalje.

Pokrenuti su disciplinski postupci o utakmicama i igračima koji su učestvovali u manipulativnim radnjama. Kako je preneo Kurir navodno je  čak 30 košarkaša u Srbiji pod istragom za nameštanje utakmica! Direktor takmičenja Aleksandar Grujin potpisao je saopštenje koje je objavljeno na zvaničnom sajtu, a navodi da KLS sarađuje sa FIBA  kako bi se disciplinski postupci što pre rešili.

Namešteni košarkaški mečevi

"Obaveštavamo javnost da KLS aktivno sarađuje sa FIBA-om kako bi se disciplinski postupci rešili u što kraćem vremenskom periodu i kako bi se nadalje obezbedio integritet takmičenja. S obzirom na to da su disciplinski postupci još uvek u toku, KLS u ovom trenutku ne može pružiti detalje na kojim utakmicama i koji igrači su učestvovali u manipulativnim radnjama. Detaljnije informacije oko disciplinskih postupaka pružiće se nakon njihovog okončanja, kako bi se osiguralo nesmetano vođenje postupaka, kao i prezumpcija nevinosti samih učesnika u postupcima - stoji na početku saopštenja.

Kroz FIBA-in SWISH program, gde FIBA usko sarađuje sa nacionalnim savezima na suzbijanju manipulacije takmičenja i osiguranju čistog sporta, KLS pruža relevantne podatke, neophodne za pokrenute disciplinske postupke, navodi se u saopštenju takmičenja.

FIBA sprovodi istragu

" KSS je ušao u SWISH program 2022. godine, te je imenovao nezavisnu osobu nadležnu za integritet takmičenja koja zajedno sa FIBA-om sprovodi istrage i preduzima korake koji imaju za cilj otkrivanje manipulativnih radnji. Jedan od osnovnih postulata SWISH programa je ispravna implementacija FIBA etičkog kodeksa integriteta na nacionalnom nivou kroz edukaciju domaćih liga, klubova i ostalih lica koja su uključena u košarkaška takmičenja, te upravljanje nacionalnom platformom za prijavljivanje kršenja etičkog kodeksa, koje sprovodi osoba nadležna za integritet takmičenja".

KLS ističe i da će organizovati poseban program eudkacije za sledeću sezonu.

"Pred početak naredne sezone 2023/24 KLS organizuje edukativnu radionicu koja će biti usmerena na edukaciju klubova, igrača i ostalih lica uključenih u košarkaška takmičenja. Kroz edukativnu radionicu pružiće se relevantne informacije za implementaciju FIBA etičkog kodeksa, prepoznavanje manipulativnih radnji u sportu i načini prijave. KLS je odlučan u svom naporu da očisti naš sport od bilo kakvih manipulativnih radnji, te oštro osuđuje bilo kakvo kršenje FIBA etičkog kodeksa i preduzeće sve mere potrebne za osiguranje integriteta takmičenja", zaključuje se u saopštenju.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija