• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Izvor: Informer.rs

26.07.2023

12:30

Legenda se postaje u reprezentaciji! Je l' sad shvataš, sine?

AP/Informer

Košarka

Legenda se postaje u reprezentaciji! Je l' sad shvataš, sine?

Podeli vest

Kakav god uspeh naši košarkaši ostvare u svojim klubovima uvek ćemo se sećati onoga što su uradili u nacionalnom dresu, kao što su silovito zakucavanje Saše Danilovića preko Sabonisa, trojka Miloša Teodosića protiv Španaca, trojka Saše Đorđevića protiv Hrvata, kako Dejan Bodiroga "prodaje“ čuvenu fintu Karmelu Entoniju, trojke Bogdana Bogdanovića sa druge planete...

Kada reprezentacija igra život se pauzira na dva sata, sve staje, pamte se ti mečevi i prepričavaju decenijama.  Neko kaže da više nema kulta reprezentacije, koji već godinama doživljava ozbiljne udare, drugi da nema ni patriotizma, a upravo se mit oko nekog igrača gradi kada nosi dres "zemlje košarke“. Dugo će se još prepričavale reči Aleksandra Đorđevića koje su stale u onu moćnu frazu "Je l’ sad shvataš sine“.

Svaki igrač koji kaže ''ne'' reprezentaciji nije svestan šta gubi. Koliko reprezentacija znači neki kasno shvate, kao Vladimir Radmanović, jedini košarkaš koji posle Indijanapolisa nije dobio zlatnu medalju, jer ga je Pešić ostranio iz tima zbog nedoličnog ponašanja, jer je jeo bananu. Nadamo se da se Nikola Jokić, koji neće igrati za Srbiju na Mundobasketu, jednog dana neće kajati i plakati kao Vladimir Radmanović. 

Legenda i bivši selektor Sale Đorđević, čovek zbog koga je ova zeljma lila suze radosnice i zbog koga svi stoje mirno kada o njemi pričaju, pre nekoliko godina je lepo objasnio šta je reprezentacija na primeru Vladimira Radmanovića.

- Jednog dana kad završi karijeru videće šta je propustio. Karijera vrhunskog igrača nije kompletna ukoliko se nije iskazao u reprezentaciji.  Radmanović, igrač koga izuzetno cenim i volim, plakao je na terasi Skupštine Beograda kada je više od 100.000 ljudi dočekalo reprezentaciju nakon Svetskog prvenstva u Indijanapolisu 2002, jer je posle incidenta sa selektorom Svetislavom Pešićem ostao bez zlatne medalje. Zamenio ga je 13. igrač koji je tada bio sa njima, Smiljanić, koji uopšte nije igrao, ali oko čijeg vrata stoji zlatna medalja. Radmanović je toliko plakao da sam ga zagrlio i rekao mu: "Je l' sad shvataš, sine?" A on me grli i viče: "Sad shvatam." I suza suzu stiže.  On će sa tim završiti karijeru i to će mu biti najveći žal. To treba pričati mlađima, pa da shvate šta mogu da izgube - rekao je pre nekoliko godina Saša Ðorđević, koga partizanovci gledao kao Boga, a kome se čak i zvezdaši zbog svega što je uradio za reprezentaciju dive. 

 

Foto: Starsportphoto

 

 

Vlade Divac, pre nekoliko godina napisala je otvoreno pismo za sajt FIBA na temu igranja za nacionalni tim. Legendarsni as kaže da nema ništa časnije od igranja za svoju zemlju.

- Nikada neću zaboraviti uzbuđenje koje sam osećao dok sam gledao reprezentaciju Jugoslavije. Oduvek sam želeo da dobijem priliku da predstavljam svoju zemlju na velikim takmičenjima, jer postoji nešto magično kada obučete nacionalni dres. Igranje za svoju zemlju predstavlja najveću čast i znam da mnogi od vas razmišljaju tako -  poručio je Divac igračima.

Foto: Tanjug/AP

 

 

Selektor Svetislav Pešić  je zbog Nikole Jokića išao u Denver, kako je rekao imali su sjajne razgovore, ali na kraju "da" nije dobio. S druge strane, Pešić je pre nekoliko godina otkrio da nije ni morao da ide u Atinu zbog Dejana Bodiroge. 

Foto: beta

 

 

- Trebalo je da idem u Atinu tada da se vidim sa Željkom, koji je bio trener Panatinaikosa, da čujem njegova iskustva i da nešto iz toga naučim i naravno da uz to posetim Rebraču, Bodirogu, Tomića, Vukčevića. Tad mi je Bodiroga rekao telefonom: “Ako dolaziš da pričamo da li ću igrati za reprezentaciju, ne moraš da dolaziš, ja sigurno igram”. Tada sam rekao sebi u glavi: “To je kapiten”. Nisam nikoga pitao o toj odluci o kapitenu, jer na kraju krajeva i trener treba nešto da odluči - ispričao je selektor pre nekoliko godina.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

Pravoslavci i muslimani u savezu protiv NATO-a! U bliskoj budućnosti BRIKS će postati dominantna organizacija!
Live TV

Pravoslavci i muslimani u savezu protiv NATO-a! U bliskoj budućnosti BRIKS će postati dominantna organizacija!

Geopolitički svet je sve uzburkaniji. Verovatno Srbija treba da bude veličine Gaze da bi bila dovoljno mala. U svetu ima mnogo prekombinovanja. Dešava se nešto što će prave rezultate dati tek za pet godina. O domaćoj politici, ali i o poseti Blinkena Bliskom Istoku govorili su u "Info večeri" Nebojša Obrknežev iz Ruske stranke i Jovana Stojković iz pokreta Živim za Srbiju.

27.04.2024

22:35

JOŠ TV VESTI

Hronika

Planeta

(VIDEO) Ovaj snimak je razgnevio celu Rusiju! Kako je Ukrajina uspela ovo?! Dron zbrisao milionski supermoderni sistem!
NEVEROVATNO

(VIDEO) Ovaj snimak je razgnevio celu Rusiju! Kako je Ukrajina uspela ovo?! Dron zbrisao milionski supermoderni sistem!

Prema tvrdnjama ukrajinske vojske, u napadu njihovih snaga uništen je skupoceni sistem ruske vojne opreme. Ukrajinska vojno-obaveštajna agencija GUR objavila je u subotu video snimak za koji tvrde da prikazuje udar pripadnika Obaveštajne službe odbrane Ukrajine (DIU) i 15. odvojene artiljerijsko-izviđačke brigade Black Forest kako gađaju ruski radarski sistem 48Y6 K-1 Podljot, a na snimku je uhvaćen i dramatičan trenutak eksplozije.

27.04.2024

20:40

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija