• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Izvor: Informer.rs

12.08.2023

09:25

Razumem zašto Jokić ne igra za Srbiju! Poceko nema dilemu!

profimedia

Košarka

Razumem zašto Jokić ne igra za Srbiju! Poceko nema dilemu!

Podeli vest

Selektor košarkaške reprezentacije Italije, Đanmarko Poceko, dao je intervju za "BasketballSphere" u kom je govorio o različitim temama u vezi selekcije Srbije.

Izgleda da selekcija Srbije leži Đanmarku Poceku i njegovim pulenima, što su pokazali i u sredu na "Akropolis kupu" kada su ih pobedili rezultatom 89:88.

Italijani su šokirali prošle godine našu reprezentaciju porazivši ih u osmini finala Evrobasketa na kome su bili glavni favoriti za medalju, posebno jer je u timu bio najbolji košarkaš sveta, Nikola Jokić.

Foto: Starsportphoto©

 

 

Ipak, moraće Srbija bez Jokića na Mundobasket koji se od 25. avgusta do 10. septembra igra na Filipinima, Indoneziji i u Japanu, a Poceko tvrdi da savršeno razume takvu odluku.

- Što se tiče Jokića, on je igrao tokom prethodnog leta. Mogu reći da je on zaista sjajna osoba i izuzetan košarkaš. Sve najlepše sam čuo o njemu. Ponašao se uvek profesionalno, ali to su odluke koje igrači ponekad moraju doneti. Ne samo zbog sebe, već i zbog nekih drugih stvari. Odbiti reprezentaciju ponekad znači odmoriti se. Nikola Jokić verovatno razmišlja o narednoj godini i Olimpijskim igrama. Odazvati se svako leto na poziv reprezentacije? To jednostavno nije moguće. Košarka danas nije ista kao u godinama kada sam ja igrao. Koliko je Nikola Jokić odigrao utakmica prethodne sezone u NBA ligi? Ponekad se jednostavno igrač mora odmoriti. Poštujem njegovu odluku. Ponekad morate reći izvinite, ne mogu da igram. Ja savršeno razumem takve odluke - istakao je Poceko.

Osvrnuo se selektor Italije i tenutak kada je svojim isključenjem pokrenuo tim da preokrene i eliminiše Srbiju.

- Pre svega, želeo sam da pokažem da sam uvek sa svojim igračima. Ne postoji niti jedno drugo zadovoljstvo veće od toga kada kao trener pokažeš da si uz ekipu 100%. Ako Vam kažem da sam to uradio zbog reakcije, lagao bih. Istina se krije u tome da sam vidio njihovu želju i borbu na parketu, te sam želeo da im pokažem i sa moje strane, te da sam maksimalno uz njih. Volim svoje igrače i dovoljno sam igrao, te gledao košarku da znam koliko žrtve iziskuje da se postane konkurentan igrač. U tom trenutku smo igrali protiv jedne od najboljih reprezentacija sveta. Osetio sam da su moji igrači pružili maksimum i da konkurišu sastavu u kojem se nalazi jedan od najboljih igrača sveta, Nikola Jokić. Želeo sam da im pokažem spremnost za borbu. Sve počinje poštovanjem. Pre svega prema Predragu Saši Daniloviću. On je proveo veliki deo svoje karijere u Italiji, zaista ih poštujem sve od toga perioda, pa sve do sastava u kojem se nalaze Marko Gudurić, Ognjen Jaramaz, Nikola Kalinić. Možda je za neke u tom trenutku moja reakcija bila preterana, ali zaista me nije briga - kaže Poceko, koji  kao uzora ističe legendarnog Dušana Ivkovića.

Foto: kss.rs

 

 

- Jednom mi je Dušan Duda Ivković rekao da svaki trener mora napraviti neku katastrofu kako bi bio dobar. Naučio me da trener mora napraviti neko sr*nje kako bi porastao kao trener. Osim toga, glavni trener može igrače učiniti maksimalno 50% boljima nego što jesu. Ostalo je na njima. To mi je rekao pre nekoliko godina i upamtio sam to.

Italijanski stručnjak izuzetno ceni Srbiju kao košarkašku naciju.

- Imam izuzetno veliko poštovanje prema Srbiji i bivšoj Jugoslaviji. Odrastao sam u Trstu. Kada sam bio dečak gledao sam više jugoslovensku košarku nego italijansku. Partizan, Crvena zvezda, Cibona, Split, neverovatni timovi. Kasnije sam proveo i dve godine u Zagrebu na klupi Cedevite. Moram reći da je u tom vremenu iza nas, u takvoj konkurenciji, bilo lakše osvojiti Evroligu nego domaće prvenstvo. Partizan i sarajevska Bosna bili su bolji od velike većine klubova u Evropi -  poručio je Đanmarko Poceko.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Planeta

Haos u Arizoni, zatvoren međudržavni autoput! (VIDEO)
katastrofa

Haos u Arizoni, zatvoren međudržavni autoput! (VIDEO)

Teretni voz koji je prevozio gorivo iskočio je iz šina i zapalio se u blizini granične linije između američkih saveznih država Novi Meksiko i Arizona, a u incidentu nije bilo povređenih, saopštili su železnički operater BNSF i policija.

27.04.2024

08:47

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

4 najdugovečnije rase pasa! Oni mogu da dočekaju duboku starost
Ljubimci

4 najdugovečnije rase pasa! Oni mogu da dočekaju duboku starost

Biranje kućnog ljubimca uvek je velik izazov jer u obzir treba uzeti mnogo faktora hoće li pas živeti u kući ili stanu, s decom ili mirnijim penzionerima, treba li mnogo vremena i strpljenja da ga dresirate, koliko će dlake gubiti i na kraju koliko će uopšte dugo živeti?

27.04.2024

06:21

Džet set

Srbija