• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Izvor: Informer.rs

26.08.2023

06:20

Da li ova Srbija može do medalje na Mundobasketu?

Starsportphoto

Košarka

Da li ova Srbija može do medalje na Mundobasketu?

Podeli vest

Svetsko prvenstvo u košarci napokon počinje, pa je jedino prikladno posvetiti pažnju svakom momku koji će imati tu čast da obuče dres reprezentacije Srbije ovoga leta i predstavlja našu zemlju.

Iako nosi epitet "zemlje košarke", košarkaška reprezentacija Srbije već šest godina nije obradovala svoje sunarodnike medaljom sa nekog velikog takmičenja.

Poslednji veliki uspeh bila je srebrna medalja sa Evropskog prvenstva 2017, dok smo sa Svetskog prvenstva poslednju medalju doneli 2014, kada smo zauzeli takođe drugu poziciju.

Foto: AP/Photo

Miloš Teodosić i Bogdan Bogdanović - osvajači srebra na SP 2014.

Ovoga puta, čini se, selekcija Svetislava Pešića nije pod pritiskom javnosti kao prethodnih godina - najviše zbog otkaza potencijalnih nosioca igre - Vasilija Micića i Nikole Jokića. Pored njih, za "orlove" neće nastupiti Vladimir Lučić, Nikola Kalinić, Ognjen Jaramaz, Aleksej Pokuševski i Nemanja Nedović.

Upravo bi ta rasterećenost mogla da bude snaga ovog tima, koji je, tokom pripremnog perioda, demonstrirao izuzetno zajedništvo i sjajnu atmosferu u ekipi.

Neki su optimistični u izdanje košarkaša u Manili, neki pesimistični, ali su svi složni u jednom - predvodnik tima je kapiten, Bogdan Bogdanović.

 

Anketa

 

Foto: Starsportphoto

Bogdan Bogdanović

IME: Bogdan Bogdanović  GODINE: 31 KLUB: Atlanta Hoks  POZICIJA: Bek 

Sjajni bek je bio deo Srbije prilikom srebrne medalje 2014, kada smo poraženi od "drim tima" Amerikanaca u finalu. Afirmisao se u Partizanu, iz kojeg je otišao u giganta Fenerbahče, gde je igrao od 2014. do 2017. kada je osvojio Evroligu sa turskim timom. Naredne godine zaigrao je u NBA za ekipu Sakramento Kingsa i solidnim partijama postao važan šraf u rotaciji "kraljeva". Po isteku ugovora sa timom iz Kalifornije, veliko je interesovanje vladalo za Bogdanovića, koji je prihvatio ponudu Atlanta Hoksa, gde je i danas. Tokom dosadašnje NBA karijere prosečno ubacuje 13 poena uz tri skoka i isto toliko asistencija.

Bekovski tandem, sa Bogdanovićem, činiće prvi plejmeker naše selekcije Aleksa Avramović.

Foto: AP/Photo

Aleksa Avramović

IME: Aleksa Avramović GODINE: 28 KLUB: Partizan POZICIJA: Bek

Avramović se selektoru Pešiću "preporučio" fantastičnim partijama u dresu Partizana protekle sezone. Bio je jedan od najzaslužnijih igrača u osvajanju Admiral bet ABA lige i plasmana u najboljih osam timova Evrolige. Energični Čačanin je, tokom pripremnog perioda, pokazao šta navijači mogu od njega da očekuju u dresu Srbije. Energija, energija i još energije. Neumornu igru u odbrani uz više nego solidan doprinos u napadu. Tip je igrača koji svojim intenzitetom "zarazi" ostatak ekipe i potpuno promeni energiju na terenu.

Velika bojazan vezana za našu reprezentaciju bilo je odsustvo igrača na poziciji plejmejkera, usled pomenutog izostanka Vasilija Micića i Ognjena Jaramaza. Neizvestan je bio i nastup Stefana Jovića, ali, na svu sreću, nekadašnji košarkaš Crvene zvezde će biti na raspolaganju Svetislavu Pešiću.

Foto: AP/Photo

Stefan Jović

IME: Stefan Jović  GODINE: 33  KLUB: Saragosa  POZICIJA: Bek

Jović, iako rođeni Nišlija, na "košarkaškoj mapi" pojavio se nastupima u Kragujevcu za tamošnji Radnički. Bio je deo jedne izuzetno zanimljive ekipe zajedno sa Nikolom Kalinićem, Markom Marinovićem i Teriko Vajtom. Potpisom za Crvenu zvezdu potvrdio je kvalitet koji poseduje nastupajući za crveno-bele u Evroligi. Postavio je i rekord u najjačem takmičenju Evrope po broju astistencija, sa čak 19 - protiv Bajern Minhena 2015. Taj rekord je i dalje neporažen, samo mu se pridružio Fakundo Kampaco sa istim učinkom u dresu Real Madrida 2020. Jović je čovek koji će raditi sve što je potrebno da ekipa pobeđuje, a najbolje od svega će razigravati saigrače. On je jedan od onih "koš čini jednog čoveka srećnim, asistencija dvojicu".

Jedan od potencijalnih "profitera" Jovićevih dodavanja mogao bi biti sjajni šuter Vanja Marinković.

Foto: Starsportphoto

Vanja Marinković

IME: Vanja Marinković GODINE: 26 KLUB: Baskonija POZICIJA: Bek

Nekadašnji košarkaš Partizana je od 2019. (kada je iz crno-belih prešao u Valensiju) standardni član prve petorke Evroligaških timova. Dokazao se kao jedan od boljih šutera u Evroligi noseći dres Valensije, a protekle sezone je branio boje ambiciozne Baskonije, koju će zastupati i naredne takmičarske godine. Odličan je napadač i jedan od igrača koji može "niotkuda" da ubaci 20 poena i potpuno preokrene tok meča.

Igrač koji će mnogo pomoći prilikom prenosa lopte, organizacije napada, ali i poentiranja je Marko Gudurić.

Foto: Starsportphoto©

Marko Gudurić

IME: Marko Gudurić GODINE: 28 KLUB: Fenerbahče  POZICIJA: Bek

Levoruki bek je pažnju na sebe skrenuo osvajanjem Evropskog prvenstva za igrače do 20 godina, sa kojeg turnira je poneo zvanje MVP-ja. Zadužio je dres Crvene zvezde, za koju je nastupao četiri godine i za to vreme osvojio dva prvenstva Srbije, dve titule Aba lige i jedan Kup Radivoja Koraća. Sa malog Kalemegdana preselio se u Istambul, gde je zadužio dres Fenerbahčea, u koje igra i danas. Debitovao je za seniorsku selekciju Srbije na Evropskom prvenstvu 2017, a ovoga puta će biti među nosiocima igre i jedan od onih igrača od kojih se mnogo očekuje.

Takođe levoruk, sjajan strelac i igrač koji se proslavio u dresu Crvene zvezde je Ognjen Dobrić.

Foto: Starsportphoto©

Ognjen Dobrić

IME: Ognjen Dobrić GODINE: 28  KLUB: Virtus  POZICIJA: Krilo

"Kninska kobra" kako su ga navijači Crvene zvezde iz milošte prozvali, svoju, još uvek mladu karijeru, počeo je iz FMP-a, a kao igrač se afirmisao u crveno-belom dresu. Protekle sezone predstavljao je "udarnu iglu" napada Duška Ivanovića, pored Luke Vildoze i Fakunda Kampaca. Odličnim šutem i sjajnim atletskim predispozicijama "ukačio" je pažnju Evroligaških timova, pa je tako potpisao za ambiciozni Virtus ovoga leta. Mnogo će u igri Srbije zavisiti od njegovog šuta, pošto znamo da je sposoban za itekakvu "kanonadu" izvan linije od 6,75.

Dejan Davidovac će ovoga leta debitovati za seniorsku selekciju "orlova", nakon što je dres reprezentacije nosio na Evropskom prvenstvu za igrače do 20. godina 2015.

Foto: Starsportphoto©

Dejan Davidovac

IME:  Dejan Davidovac      GODINE: 28      KLUB: Crvena zvezda      POZICIJA: Krilo

Sjajni Zrenjaninac je iz Vršca, te 2015. prešao za prvi tim Crvene zvezde i od tada, njegova karijera kreće uzlaznom putanjom. Postaje standardan u rotaciji Dejana Radonjića, što u Regionalnoj, što u Evroligi.  Osvojio je čak tri titule ABA lige, četiri prvenstva Srbije i dva Kupa Radivoja Koraća, tako da donosi mentalitet pobednika u nacionalni tim.Dres crveno-belih nosi sve do 2022, kada prelazi u CSKA iz Moskve, samo da bi se ovog leta ponovo vratio na mali Kalemegdan. Po mnogima jedno od najznačajnijih pojačanja za Duška Ivanovića i Crvenu zvezdu ove sezone.

Kada se govori o velikim očekivanjima, ne može se spomenuti Nikola Jović. Košarkaš Majami Hita je među najboljim mladim igračima čitavog prvenstva, a interesovanje za njegovu igru je toliko, da je trener Majamija Erik Spoelstra, najavio neprestani nadzor od strane skauta iz te NBA ekipe.

Foto: Starsportphoto©

Nikola Jović

IME: Nikola Jović    GODINE: 20   KLUB: Majami Hit  POZICIJA: Krilo

Jović je još jedan od igrača koji će za "A" selekciju debitovati baš na prvenstvu sveta. Ako je pripremni period ikakvo merilo, ne treba se čuditi ukoliko nekadašnji igrač Mege bude među najboljim pojedincima naše ekipe. Prototip "modernog" košarkaša koji može sve. U stanju je da uzme skok, povuče kontra-napad, proigra saigrača ili sam završi na obruču. Takođe, ima više nego dobar šut van linije za tri poena što ga čini izuzetno važnim šrafom u svakoj napadačkoj šemi Svetislava Pešića.

Izostanak Nikole Jokića je nesumnjivo veliki udarac za našu ekipu, ali prisustvo Nikole Milutinova na centarskoj poziciji može da nas umiri.

Foto: Starsportphoto©

Nikola Milutinov

IME: Nikola Milutinov    GODINE: 28     KLUB: Olimpijakos    POZICIJA: Centar

Povratnik u redove Olimpijakosa trenutno igra košarku života i predstavlja našu glavnu pretnju u igri pod košem. Nakon stasavanja u Partizanu, u dresu Olimpijakosa se nametnuo kao jedan od najboljih centara Evrope. Proteklu sezonu proveo je u, medijski manje ispraćenom, CSKA iz Moskve usled sankcija ruskim klubovima, ali će naredne takmičarske godine ponovo zadužiti crveno-beli dres Pirejaca. Centar sposoban za prosečno beleženje dvocifrenog broja poena i skokova kroz čitavo prvenstvo, uz to, fantastična "prepreka" protivnicima ispred našeg koša. Ako bismo trebali izdvojiti nekoga kao "drugu" zvezdu tima uz Bogdanovića, to je svakako Milutinov.

Novajlija u NBA ligi i najbolji igrač tokom kvalifikacionih utakmica "orlova" za Olimpijske igre 2020, Filip Petrušev.  

Foto: Starsportphoto©

Filip Petrušev

IME: Filip Petrušev  GODINE: 23   KLUB: Filadelfija Seventisiksersi   POZICIJA: Centar

Među najboljim košarkašima vicešampiona Admiral bet ABA lige, Crvene zvezde protekle sezone. Svojim dobrim partijama pod vođstvom Duška Ivanovića, dobio je pozivnicu za učešće na NBA Letnjoj ligi za Filadelfiju. Ni tamo nije razočarao, pa je od tima iz Pensilvanije dobio ugovor i postao saigrač Džoelu Embidu. U ovoj konstalaciji snaga, imaće ulogu rezervnog centra ili krila. Poput Nikole Jovića, krasi ga dobar šut sa distance uz odlične fizičke predispozicije. Ritam igre "orlova" će se potpuno menjati kada Petrušev izmeni Milutinova ili kada zajedno bude na terenu sa Nikolom Jovićem. Tada možemo očekivati mnogo trčanja i poentiranja iz kontra-napada zahvaljujući brzini koju njih dvojica poseduju.

Kada je već reč o centrima, Dušan Ristić je momak koji je itekako zaslužio svoje mesto među 12 putnika u Manilu.

Foto: Starsportphoto©

Dušan Ristić

IME: Dušan Ristić GODINE: 28  KLUB: Tenerife  POZICIJA: Centar

Nije bilo utakmice tokom kvalifikacionih "prozora", a da se Dušan Ristić nije odazvao pozivu. Jedan od najzaslužnijih što je ekipa izborila plasman na ovo prvenstvo. Kvalitet je potvrdio i dolaskom prvotimaca, naročito na Akropolis kupu. Verovatno neće imati ogromnu minutažu, ali nema nikakve sumnje da će svaki minut doprineti ekipi na neki način. Odličan šuter za centra, dobar osećaj pri pomoći u odbrani su sve kvaliteti koji vam mogu "zaraditi" minut više u utakmicama, naročito kod selektora poput Pešića koji često traga za "pravom" petorkom u datom momentu. Odlične sezone u Fuenlabradi, odnosno Galatasaraju su ga odvele u redove šampiona FIBA-ine Lige šampiona, Tenerife.

Poslednji, ali ne najmanje važan je Boriša Simanić.

Foto: Starsportphoto©

Boriša Simanić

IME: Boriša Simanić  GODINE: 25  KLUB: Saragosa  POZICIJA: Krilo

Nekada veliki talenat FMP-a i Crvene zvezde polako, ali sigurno, uspostavlja pristojnu profesionalnu karijeru. Košarkaš kome će mnogo značiti leto provedeno sa najboljim košarkašima Srbije i mentorom kakav je Svetislav Pešić. Sjajan atleta, sposoban da brani svih pet pozicija na terenu, dok u napadu može da donese potpuno novu dimenziju. Sporijeg visokog igrača bi mogao da "izvuče" iz reketa svojom sposobnošću da pogodi trojku ili prodorom. Verovatno će biti igrač sa najmanjom minutažom, ali će mu treninzi sa ovim momcima biti zlata vredni.

 

Naša ekipa takmičenje počinje 26. avgusta, kada od 14 časova (RTS) igra sa Kinom, u istom terminu 28. avgusta je duel sa Portorikom, a dva dana kasnije utakmica sa Južnim Sudanom od 10 časova. "Orlovi", ukoliko se plasiraju u drugu fazu, u šta smo uvereni, se ukrštaju sa grupom A u kojoj su Angola, Dominikanska republika, Filipini i opet ta Italija. 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Vesti

Ovo je prva pomoć u slučaju da vas ugrize zmija! Najpoznatiji zmijolovac u Srbiji: "Sada je vreme kad ulaze u kuće!"
Društvo

Ovo je prva pomoć u slučaju da vas ugrize zmija! Najpoznatiji zmijolovac u Srbiji: "Sada je vreme kad ulaze u kuće!"

Najpoznatiji zmijolovac u Srbiji, Vladica Stanković, golim rukama hvata ove gmizavce, a njegovi snimci svake godine iznova nas iznenade. Nakon što je dečaka (4) ujela zmija otrovnica u Leskovcu, dok se igrao blizu kuće, mnogi su se zapitali da li zaista treba da se zabrinemo. Vladica Stanković otkrio je da je ova sezona udarna za njega, a snimci koje nam je poslao dokazuju koliko posla ima.

08.07.2024

10:06

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Planeta

Zabava

U Salonu Muzeja grada Beograda otvorena velika samostalna izložba "Anatomija zvuka" umetnika Marka Kusmuka (FOTO)
Kultura

U Salonu Muzeja grada Beograda otvorena velika samostalna izložba "Anatomija zvuka" umetnika Marka Kusmuka (FOTO)

Nakon izuzetno uspešnih samostalnih i grupnih izložbi širom Evrope i regiona mladi, ali već afirmisani, slikar Marko Kusmuk svoj novi opus predstavlja beogradskoj publici na velikoj samostalnoj izložbi "Anatomija zvuka" u Salonu Muzeja grada Beograda. Na izložbi, koja će biti otvorena do 28. jula, predstavljeno je 65 slika, a umetnik je izložio i svoju prvu skulpturu.

06.07.2024

17:48

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija