• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Izvor: Informer.rs

11.09.2023

17:01

Miličić za Informer: Srbija može bez Jokića, bez Bogdana teško!

Starsportphoto

Košarka

Miličić za Informer: Srbija može bez Jokića, bez Bogdana teško!

Podeli vest

Čuveni košarkaš i nekadašnji NBA šampion poptuno otvoreno o reprezentaciji i košarci

Košarkaška reprezentacija Srbije teško može bez Bogdana Bogdanovića (31), ali bez Nikole Jokića (28) može, što se i pokazalo na Svetskom prvenstvu u Manili, poručuje za Informer Darko Miličić (38), nekadašnji reprezentativac naše zemlje!

Foto: Starsportphoto

 

 

Bivši košarkaš, koji je sa Detroitom početkom ovog veka osvojio NBA ligu, govorio je za Informer o reprezentaciji i dešavanjima u srpskoj košarci i kako ističe, srebrna medalja na Mundobasketu predstavlja ogroman uspeh za čitav naš sport.

Miličić je, potpuno otvoreno, pričao i o otkazima u nacionalnom timu, zbog kojih je ekipa otišla maltene desetkovana na istok Azije, a imao je i posebnu poruku svima onima koji nisu verovali u naš tim, naročito kritičarima selektora Svetislava Pešića i kapitena Bogdana Bogdanovića.

Foto: Tanjug

 

 

Za bivšeg člana Detroita, Orlanda, Memfisa, Njujorka, Minesote i Memfisa, osvajanje srebrne medalje na Filipinima, uprkos porazu od Nemačke u finalu, istorijski je podvig.

- Ako sam uopšte dostojan ovih momaka da o njima komentarišem, rekao bih da su mene oduševili, svako od njih ponaosob. Nikoga ne bih izdvajao, jer su podvig napravili zajedno. Pregrmeli su užasnu povredu malog Simanića, momka koji je ostao bez bubrega i jako emotivno su to sve doživeli. Drugi peh nas je zadesio u finalu, kada Dobrić nije mogao da igra, a bio je sjajan tokom celog prvenstva. Prošli su kroz razna iskušenja i probleme, držali se timski i zajedno i izdržali do poslednje utakmice. Iako su bili emotivno uzdrmani zbog saigrača, uspeli su da se vrate i što se mene tiče, skidam im kapu! Sjajni borci, imaju srce kao Srbija - poručuje Miličić.

Foto: Tanjug/AP

 

 

Osvrnuo se bivši centar, a danas preduzetnik, na otkaze koji su pratili reprezentaciju tokom čitavog leta. Među košarkašima koji su otkazali nastup izdvajaju se Nikola Jokić, Vasilije Micić i Nikola Kalinić, dok zbog povrede nije mogao da igra Vladimir Lučić. U ekipi, zbog različitih razloga, nije bilo ni Alena Smailagića, Ognjena Jaramaza, Alekseja Pokuševskog i Nemanje Nedovića.

- Ove momke koji su igrali na Mundobasketu nije poremetilo ni otkazivanje drugih reprezentativaca. Neki nisu hteli da dolaze iz opravdanih, a neki, i to treba reći, iz neopravdanih razloga. I ja sam imao neopravdane izostanke i ne bih previše da to komentarišem i ulazim u detalje. Ali, ovu ekipu iz Manile ni to nije poremetilo. Bez obzira što je reč o nekim jako bitnim igračima, koji su iz ovih ili onih razloga odlučili da ne igraju. Veliki je ovo podvig i za mene, oni nisu srebrni već zlatni. I to jaka zlatna priča - ističe Miličić.

Foto: Starsportphoto

 

 

Mnogi su, pre odlaska na Filipine, osporavali našu ekipu i naročito selektora Svetislava Pešića. Miličiću su svi ti zlonamerni kometari žestoko zasmetali, pa je izneo svoje mišljenje povodom svega toga.

- Kritičari i laprdavci su svašta pričali za Pešića. Te, ovakav je, onakav je, pregazilo ga vreme... Znate već i sami. Svima je zapušio usta! On je pozvan da bude selektor, nije digao dva prsta i molio Savez da ga dovedu. Pre bih rekao da su njega molili. Baš me zanima kako bi se komentarisalo da je odbio da preuzme reprezentaciju. Ako se nekome njegova košarka ne sviđa, to je drugi problem. A ni to, verujte, nije problem. Kritikovanje njega je budalaština teška, a čovek em vrstan stručnjak, em je sve u pravu što je rekao na konferenciji. Situacija u srpskoj košarci je labava i u pravu je kad kaže da treba dobro da se zapitamo šta će biti u budućnosti - poručuje Miličić.

Dotakao se i kapitena Bogdana Bogdanovića i Nikole Jokića. Za obojicu kaže da su lideri, ali da nisu isti tip vođe na terenu.

- Kad vidim da ljudi pljuju Bogdana Bogdanovića... Cenim i poštujem svačiji rad, pogotovo Nikole Jokića, ali čvrsto stojim uz reči da bi reprezentacija teško mogla bez Bogdana, a da bez Jokića može. Bogdan nosi nešto u sebi i to se oslikava u tome da u mesec dana ujedini ekipu, poveže saigrače i postane vođa tima. On ima to liderstvo u sebi. Ne kažem da Jokić nema, ali NBA liga rađa drugačiju vrstu liderstva. Bogdana su, žargonski rečeno, sekire gađale sa tribina dok je igrao ovde. Stvarno bi mi bilo milo da sam ih video zajedno u timu. Ne dodvoravam se nikome i čvrsto stojim iza reči da bi Srbija teško bez Bogdana, a bez Jokića može. Kad samo vidim komentare posle one utakmice kad je šutirao trojke jedan od 13... Ma, on može da šutira nula od 20 i ne sme jedna ružna reč da mu se kaže - pooručuje Miličić.

Foto: Starsportphoto

 

 

Kako kaže, nema apsolutno nikakvu zamerku na srebro sa Mundobasketa.

- Videlo se u jučerašnjoj utakmici da su izmoreni i fizički i emotivno. Finale je u pitanju, tu daješ sve od sebe i ne može im se ništa zameriti. Uvek nađem dlaku u jajetu u svemu, ali ovim momcima nemam šta da zamerim. Nemcima se otvorila šansa, pred kraj su napravili razliku koju je teško dostići... Bogdana su jurili po celom terenu, nisu mu dali da diše - naglašava Darko.

Foto: EPA

 

 

Posebno izdvaja Aleksu Avramovića, koji je umalo doneo preokret Srbiji.

- Ovaj momak Avramović ima srce kao Srbija! Dao je sve od sebe, kad sam video šta radi u četvrtoj četvrtini, kad je počeo da pogađa, rekao sam: "Evo ga brat nosi do kraja, sam će pobediti Nemce". I ladno mu je malo falilo, ali nestalo je goriva i njemu i ostatku tima - dodaje Miličić.

Foto: EPA

 

 

Svetislav Pešić je na konferenciji za medije posle meča izjavio da je stanje u srpskoj košarci alarmantno i da zbog toga možda više neće biti medalja u budućnosti. Miličić, kako ističe, u potpunosti je saglasan sa selektorom.

- Pešić je sve u pravu šta kaže. Labavo je to stanje, nemamo kontinuitet što je tužno. Sve što je rekao slažem se, moramo da se pozabavimo nekim stvarima da bismo imali budućnost košarke. Igra se ta regionalna liga, ne znam ni kako bih je nazvao... Za šta ona služi, da razigravamo ove okolo države i njihove klubove? Pa ispade da naši klubovi podižu kvalitet ekipa iz regiona, a mi nemamo košarkaške centre koje smo imali. Gde su Kraljevo, Leskovac, Niš, Subotica, Zrenjanin, Novi Sad i jaki klubovi odatle? Ja sam zvezdaš i to svi znaju, ali kad Zvezda ili Partizan igraju protiv drugih ekipa iz regiona to je, bre, nerpirodno. Pet, ma deset puta su jači od njih. Treba da stavimo prst na čelo i zapitamo se zašto nemamo jaku domaću ligu - zaključuje Miličić.

 

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Brnabić: Građanima dugujemo pristojan dijalog među strankama!
Izbori 2024

Brnabić: Građanima dugujemo pristojan dijalog među strankama!

Predsednica Skupštine Srbije Ana Brnabić izjavila je da je razgovor između vlasti i opozicije lekovit za parlament, a da je pristojan dijalog političkih stranaka koje drugačije misle nešto što političari duguju svim građanima Srbije, bez obzira na to da li su oni glasali za vlast, opoziciju ili možda nisu uopšte izašli na izbore.

30.04.2024

09:48

Vesti

TV

Kurti ima ogromnu podršku Albanaca zbog ugnjetavanja Srba! Da li treba da napustimo Savet Evrope ako tamo budu primili lažnu državu?
Live TV

Kurti ima ogromnu podršku Albanaca zbog ugnjetavanja Srba! Da li treba da napustimo Savet Evrope ako tamo budu primili lažnu državu?

Šiptarski ekstremisti predvođeni Kurtijem i Vjosom Osmani hoće da naprave novu Srebrenicu na Kosovu i Metohiji. Samo čekaju da se prizna sramna rezolucija i prihvatanje Kosova i Metohije u Savet Evrope da bi mogli da tuže Srbiju. Na ovu, ali i na druge važne teme u "Info večeri" govorili su Gavrilo Kovačević, predsednik opštine Zemun i Vladimir Kljajić, politikolog. Uživo u program putem vajber uključenja javio se pukovnik Milan Jolović koji je komentarisao moguće donošenje sramne rezolucije o Srebrenici.

30.04.2024

21:41

Žestok sukob u studiju Informera! Da li je Ukrajina propala kao država, ili Rusija potencijalno gubi rat? (VIDEO)
Live TV

Žestok sukob u studiju Informera! Da li je Ukrajina propala kao država, ili Rusija potencijalno gubi rat? (VIDEO)

Velika partija šaha se i dalje igra. Postavlja se pitanje čije figurice su u boljoj pozicji. O ratu u Ukrajini govorili su Na ovu temu u emisiji "Rat uživo" govorili su prof. dr Stevica Deđanski iz Centra za razvoj međunarodne saradnje i Darko Obradović, Forum za strateške analize. U program se, putem vajber uključenja, uživo uključio i analitičar prof. dr Sergej Boljevič.

30.04.2024

19:25

JOŠ TV VESTI

Hronika

Davio partnerku do smrti! Jazivo nasilje u Alibunaru: Muškarcu (39) preti zatvor do 15 godina
Hronika

Davio partnerku do smrti! Jazivo nasilje u Alibunaru: Muškarcu (39) preti zatvor do 15 godina

Više javno tužilaštvo u Pančevu je danas donelo naredbu o sprovođenju istrage protiv osumnjičenog D. B. (39) iz Alibunara zbog sumnje da je neutvrđenog dana u periodu od 27. aprila do 29. aprila ove godine primenom nasilja ugrozio telesni integritet svoje vanbračne partnerke D. S. (42) iz Jabuke tako što ju je u kući u kojoj su živeli u Alibunaru, u Ulici Save Munćana, šakama stegao za vrat usled čega je nastupila smrt oštećene, saopštio je MUP.

30.04.2024

19:02

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija