• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: R. Č.

24.05.2024

16:16

Svi bi da skinu "kralja" sa trona! Počinje fajnal-for Evrolige!

EPA

Košarka

Svi bi da skinu "kralja" sa trona! Počinje fajnal-for Evrolige!

Podeli vest

Utakmicama Panatinaikos – Fenerbahče (18.00, Sport klub 1) i Real Madrid – Olimpijakos (21.00, Sport klub 1) u petak u Berlinu počinje fajnal for Evrolige! Titulu brani "kraljevski klub" koji će imati žestoku konkurenciju, a za prestižan pehar boriće se i trojica srpskih košarkaša!

Nakon sedam meseci i 324 odigrana meča, četiri najbolja tima Starog kontinenta odlučiće između sebe kome ide najvrednija nagrada u evropskoj klupskoj košarci za sezonu 2023/24! Regularni deo sezone doneo je mnogo uzbuđenja i vrhunsku košarku, a kulminacija je stigla u plej ofu, gde smo u čak tri serije gledali maksimalnih pet utakmica!

Madridski Real je kao aktuelni branilac titule pokazao najviše i u tekućoj sezoni i prvi je osigurao plasman, kako u doigravanje tako i na završni turnir. Baskonija je "počišćena" u tri meča i to je jedina četvrtfinalna serija u kojoj nije bilo dileme ko ide dalje.

Foto: EPA Images

 

Sezona Panatinaikosa počela je problematično, ali kako je odmicala tako je bilo sve očiglednije da Ergin Ataman slaže šampionske kockice. Ekscentrični vlasnik "zelenih" Dimitris Janakopulos odrešio je kesu prethodnog leta i oformio tim kadar da odmah napadne evropski tron. Plej of serija sa Makabijem donela je mnogo drame, kako na parketu tako i van njega, a nema sumnje da će nam Janakopulos i u Berlinu prirediti šou za pamćenje.

Foto: Starsportphoto

 

Olimpijakos je igrao toplo-hladno u većem delu sezone, koja je bila obeležena i brojnim problemima sa povredama bitnih igrača. Ipak, kada je bilo najvažnije crveno-beli su bili na visini zadatka i u poprilično ujednačenoj seriji nadigrali Barselonu.

Foto: Starsportphoto

 

Najveće iznenađenje napravila je ekipa Fenerbahčea, mada se svakako plasman tima iz Istanbula na završni turnir ne može nazvati senzacijom. Serija sa Monakom bila je egal, kao i u prethodne dve serije odlučivale su nijanse koje su na kraju presudile u korist turskog velikana.

Treneri

Najiskusniji od četvorice stručnjaka svakako je Ergin Ataman. Turskom treneru ovo će biti peto učešće na fajnal foru i do sada je dva puta bio prvak Evrope, oba puta sa Efesom (2021. i 2022. godine).

- Nije bilo lako ispuniti obećanje koje sam dao, da ćemo se plasirati na fajnal for. Istorija i veličina kluba koji vodim igraju bitnu ulogu. Ponosan sam na sebe i na svoje igrače, nadam se da će naši navijači uživati na fajnal foru. Šta još mogu da obećam? Svestan sam šta se očekuje od nas, navijači žele sedmu zvezdicu (titulu prvaka Evrope). Obećavam da ćemo doneti trofej u "Oaka arenu" - optimističan je bio Ataman uoči starta završnog turnira.

Foto: EPA

 

Četiri puta do sada svoje timove na završnom turniru vodio je i Jorgos Barcokas. Iskusni Grk jednom je bio prvak Evrope 2013. godine kada je Olimpijakos u finalu savladao upravo Real.

- Radujemo se učešću na fajnal foru. Blagosloveni smo jer prvi put u istoriji tima igramo na tri uzastopna završna turnira i svaki put smo podjednako uzbuđeni što idemo tamo. Nadamo se da ćemo ove godine imati malo više sreće nego prethodne dve kada smo izgubili polufinale u Beogradu i finale prošle godine od Reala. Bili smo apsolutni favorit u Kaunasu, dok ove godine nismo i možda će sa ove tačke gledišta stvari biti  povoljnije za nas - pokušao je da skine teret sa svojih košarkaša iskusni Grk.

Foto: Starsportphoto©

 

Iako mlad trener, Šarunas Jasikevičijus će takođe peti put predvoditi neku ekipu na fajnal foru, ali za razliku od dvojice starijih kolega još uvek nema titulu prvaka Evrope kao trener.

- Nadam se da možemo da odigramo dobar turnir. Moramo da odigramo tako da stvaramo dobre pozicije za šut i da ih pogađamo. Tu smo, spremni smo da iskoristimo priliku. Idemo korak po korak, utakmicu po utakmicu ka konačnom cilju -  poručio je Litvanac, koji je kao igrač četiri puta osvajao Evroligu.

 

 

Najmanje iskustva u ovako važnim mečevima ima strateg Reala Ćus Mateo. On je prošle sezone preuzeo tim od dugogodišnjeg saradnika Pabla Lasa i u svojoj debitantskoj sezoni na poziciji prvog trenera, došao najpre do završnog turnira u Kaunasu, a zatim i do titule.

- Favorit je lepa reč, neka bude da smo favoriti. Međutim, ne fokusiramo se na to kada razgovaramo u svlačionici, već pričamo o tome šta je potrebno da uradimo kako bismo pobedili. Poštujemo Olimpijakos, tamo su gospoda i na parketu i na klupi i moraćemo da odigramo najbolje što možemo kako bismo ih savladali - nije španski strateg bežao od uloge favorita.

Foto: EPA Images

 
Igrači

Nekoliko igrača biće u centru pažnje, ali mi ćemo ovde izdvojiti pre svega one koji su najinteresantniji domaćoj košarkaškoj publici.

Foto: Starsportphoto

 

Kendrik Nan i Kostas Slukas bili su vođe Panatinaikosa u prvom pohodu "zelenih" ka fajnal foru od 2012. godine. Ipak, pomno će se u Srbiji pratiti nastup Matijasa Lesora, koji je formu iz Partizana preneo u glavni grad Atine i dao ogroman doprinos ostvarenom uspehu. Verovatno da svi pravi ljubitelji košarke priželjkuju finale Panatinaikos - Olimpijakos, a pored velikog rivaliteta ova dva kluba posebno interesantan bio bi okršaj Lesora i Filipa Petruševa, koji već imaju burnu istroriju međusobnih duela.

Foto: EPA

 

Najbolji igrač Fenera bio je Najdžel Hejs-Dejvis, koji je u meču protiv Albe postavio novi rekord Evrolige po broju postignutih poena na jednoj utakmici. Pratili su ga Skoti Vilbekin i Džonatan Motli, ali bi "faktor x" mogao da bude Marko Gudurić. Reprezentativac Srbije nije odigrao do sada na svom uobičajenom nivou, ali možda je čuvao adute za najvažniji period sezone.

Foto: EPA Images

 

Nema dileme da je "prva violina" u Realu Mario Hezonja, a u korak ga je pratio Džanan Musa. Najdominantniji centar Evrope Valter Tavares verovatno će i u Berlinu predstavljati enigmu za protivničke odbrane, ali navijači u Srbiji (pre svega "delije") pomno će pratiti igre Fakunda Kampaca. Argentinski mađioničar imao je najveći indeks korisnosti u "kraljevskom klubu" i navijačima Zvezde ostaje samo da žale zbog toga što nisu više u prilici da ga gledaju u crveno-belom dresu.

Foto: EPA Images

 

Olimpijakos su na terenu predvodili Alek Piters, Ajzea Kenan i Najdžel-Vilijams Gos. Crveno-beli dres ove sezone nose i dvojica reprezentativaca Srbije - Nikola Milutinov je imao mnogo problema sa povredama, dok je Petrušev stigao u Pirej kada je sezona već uveliko počela, posle neuspešne epizode u NBA ligi. Deluje da su i jedan i drugi vrhunac forme dosegli upravo u finišu kampanje i mogli bi da budu bitan faktor u konačnom raspletu.

Foto: printscreen/Euroleague

 
Istorijat

Real je bez premca kada je u pitanju broj titula, kao i učestalost igranja na završnom turniru. Čak 11 puta je "kraljevski klub" bio vladar Evrope i u Berlinu će braniti krunu do koje je stigao u epskom finalu protiv Olimpijakosa prošle sezone. Otkako je 1988. godine ustanovljen ovakav finiš sezone, španski velikan je čak 13 puta igrao na fajnal foru, po čemu su uspešniji samo CSKA sa 20 i Barselona sa 17 učešća.

Olimpijakos je do sada 12 puta bio učesnik fajnal fora, sa kojih se tri puta (1997, 2012, 2013) vratio kao pobednik. 

Računajući samo eru od 1988. godine kada je odigran prvi fajnal for, najtrofejniji evropski klub u tom periodu je Panatinaikos sa šest titula (1996, 2000, 2002, 2007, 2009, 2011) a ukupno 11 puta bio je učesnik završnog turnira. Ipak, nisu se "zeleni" plasirali među četiri najbolja tima Starog kontinenta punih 12 godina i ostaje da se vidi koliko će im nedostatak iskustva predstavljati problem.

Najmanje iskustva na ovakvim turnirima ima Fenerbahče. Turski velikan je do sada pet puta igrao na fajnal foru i slavio je samo jednom, 2017. godine kada ih je Željko Obradović odveo na krov Evrope.

Navijači

Još jedan faktor koji treba uzeti u obzir jeste i navijačka baza, a tu su stvari poprilično jasne. Iako je aktuelni prvak i najtrofejniji evropski klub, Real će u Berlinu imati najmanju podršku svojih pristalica. Poznat je fanatizam grčkih i turskih navijača, pogotovo ako se uzme u obzir i činjenica da u glavnom gradu Nemačke živi velika zajednica Grka i Turaka, pa će bez ikakve sumnje Olimpijakos, Panatinaikos i Fenerbahče imati brojnu i bučnu podršku.

Foto: EPA Images

 

Završni turnir biće odigran u "Uber areni" koja može da primi oko 14.500 gledalaca. Prema nezvaničnim informacijama, navijači Olimpijakosa kupili su 4.500 ulaznica, pristalice Panatinaikosa oko 3.000, a navijači Fenera oko 2.000 komada vrednog parčeta papira. Svega 500 ulaznica preko kluba kupili su navijači Reala, a očekuje se da će preostale karte koje se nađu u slobodnoj prodaji završiti u rukama grčke ili turske dijaspore u Berlinu.

Foto: EPA Images

 

Teško je predvideti ko bi u nedelju uveče mogao da podigne pehar, iako stručnjaci opravdano ulogu favorita prepuštaju madridskom Realu. Neutralni ljubitelji košarke verovatno priželjkuju finale između Olimpijakosa i Panatinaikosa, ali ne bi bilo pošteno otpisati turski Fenerbahče. Kakav god epilog da bude, jedno je sigurno - gledaćemo vrhunsku košarku uz vatrenu atmosferu na tribinama!

Kokice su spremne, pivo je ohlađeno, neka igre počnu!


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Srbija