• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: R.Č.

02.07.2024

06:40

Na današnji dan: Jugoslavija je zavladala Evropom, Hrvati na sebe navukli "prokletstvo"!

Youtube printscreeen

Košarka

Na današnji dan: Jugoslavija je zavladala Evropom, Hrvati na sebe navukli "prokletstvo"!

Podeli vest

Košarkaška reprezentacija Jugoslavije postala je prvak Evrope na današnji dan 1995. godine, pobedom u finalu nad Litvanijom rezultatom 96:90! Meč u atinskoj dvorani "Marusi" ostao je upamćen po fantastičnoj partiji Aleksandra Đorđevića, zakucavanju Predraga Danilovića preko Arvidasa Sabonisa, kao i po skandaloznom potezu Hrvata na svečanoj ceremoniji dodele medalja!

Evropsko prvenstvo u Atini 1995. godine bila je prva prilika za talentovanu generaciju jugoslovenskih košarkaša da se predstave Evropi i svetu, nakon višegodišnjeg odsustva izazvanog sankcijama. Tim predvođen selektorom Dušanom Dudom Ivkovićem morao je da igra kvalifikacije u Bugarskoj, koje je organizovao generalni sekretar FIBA Borislav Stanković, kako bi pružio šansu "plavima" da se domognu Atine.

 

Foto: EPA Images

 

 

Malo je nedostajalo da Jugoslavija kiksne već na prvom stepeniku, pošto je u prvom kolu kvalifikacija u Sofiji bila na ivici poraza od domaće selekcije. Na tri sekunde pre kraja meča, Bugarska je imala pola koša prednosti, a Žarko Paspalj je fauliran i poslat na liniju slobodnih bacanja. Nekadašnji košarkaš Partizana promašio je prvo bacanje, ali je pogodio drugo i odveo utakmicu u produžetke. Jugoslavija je bila bolja u dodatnih pet minuta i na kraju slavila rezultatom 93:87. Do kraja kvalifikacionog turnira u Bugarskoj nije bilo većih problema i Jugosloveni su tako izvadili vizu za Atinu.

 

Foto: Starsportphoto

 

 

Na startu Eurobasketa savladana je Grčka nakon produžetka 84:80 i ta pobeda "plavih" imala je za posledicu to da su Grci do kraja turnira zdušno navijali protiv Jugoslavije. Usledio je trijumf nad Litvancima (70:61), a zatim i još četiri rutinske pobede za prvo mesto u grupi bez poraza.

 

 

Protivnik u četvrtfinalu bila je Francuska koja je nadigrana bez mnogo muke (104:86), ali u polufinalu pulene Dude Ivkovića ponovo je čekala Grčka. Vlade Divac, Zoran Savić, Predrag Danilović, Aleksandar Đorđević i saigrači pružili su fantastičnu defanzivnu partiju i ograničili rivala na svega 52 poena, pa je još jednom rutinskom pobedom (60:52) izboreno mesto u finalu.

 

 

Tog 2. jula u dvorani "Marusi" preko 20.000 Grka navijalo je za Litvaniju i to do danas ostaje najveća mrlja na viševekovnom prijateljstvu srpskog i grčkog naroda. Finale je donelo fantastičnu košarku, s obzirom na to da su se na parketu našla najveća imena evropske košarke tog vremena. Apsolutni junak bio je Aleksandar Đorđević koji je meč okončao sa 41 poenom, uz šut za tri poena 9 od 12!

 

 

Pamti se i zakucavanje Predraga Danilovića preko litvanskog centra Arvidasa Sabonisa u završnici prvog poluvremena. Legendarni košarkaš mnogo godina kasnije prisetio se tog trenutka.

- Ja nisam želeo da zakucam preko njega, jer sam išao na polaganje, ali on je kasno obratio pažnju na mene. U trenutku kada sam skočio, moje koleno je došlo na njegov lakat i on me je dodatno podigao, tako da je ispala idealna situacija za zakucavanje. Nije mi palo na pamet da iskažem bilo kakvo nepoštovanje prema jednom takvom asu kao što je Sabonis iz jednostavnog razloga što je on sve nas onako kolektvino mogao već u sledećem napadu sve sa loptom da zakuca u koš - rekao je Danilović jednom prilikom.

 

 

U samoj završnici susreta Litvanci su napustili parket nezadovoljni suđenjem, međutim posle nekoliko minuta Đorđević je uspeo da ubedi Šarunasa Marčuljonisa da vrati ekipu na parket i finale je privedeno kraju. Konačan rezultat bio je 96:90 i to je do danas najefikasniji meč finala Evropskog prvenstva.

 

 

Finale se pamti i po skandaloznom potezu reprezentativaca Hrvatske koji su na tom turniru osvojili bronzanu medalju. Neposredno pre nego što je Jugoslaviji trebalo da bude uručen šampionski pehar, Hrvati su napustili pobedničko postolje jer nisu želeli da slušaju jugoslovensku himnu. Prošlo je 28 godina od tada, a oni se još uvek nisu vratili na pobedničko postolje i postali su drugorazredna košarkaška nacija.

 

 

Dvanaest heroja koji su svoje ime zlatnim slovima upisali u istorijske knjige jugoslovenske košarke bili su: Vlade Divac, Zoran Savić, Predrag Danilović, Žarko Paspalj, Zoran Sretenović, Aleksandar Đorđević, Dejan Bodiroga, Dejan Tomašević, Miroslav Berić, Željko Rebrača, Dejan Koturović i Saša Obradović. Selektor je bio Dušan Ivković a njegov pomoćnik Željko Obradović.

 

 

Dan kasnije priređen im je svečani doček u Beogradu, kada je na ulice izašlo preko 100.000 ljudi. Tog dana spontano je započeta praksa dočeka jugoslovenskih košarkaša na balkonu gradske skupštine, koja će biti poštovana i u narednim godinama.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Vesti

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić postaje počasni građanin Prijepolja
Politika

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić postaje počasni građanin Prijepolja

Odbornici Skupštine opštine Prijepolje doneli su odluku da za izuzetan doprinos razvoju i afirmaciji Opštine Prijepolje u oblasti ekonomskog razvoja, infrastrukturnih projekata, podrške lokalnoj zajednici i unapređenju političkog dijaloga da se predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću dodeli priznanje „Počasni građanin“ Opštine Prijepolje.

03.07.2024

22:24

Vesić i Čubrilović obišli radove na putu Bijeljina-Rača: Gradimo jače saobraćajne veze za bolji život svih građana
Politika

Vesić i Čubrilović obišli radove na putu Bijeljina-Rača: Gradimo jače saobraćajne veze za bolji život svih građana

Ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Srbije Goran Vesić, sastao se danas u Banjaluci sa ministrom saobraćaja i veza Republike Srpske Nedeljkom Čubrilović, a zatim su zajedno obišli radove na deonici Bijeljina-Rača, budućeg auto-puta Beograd - Sarajevo, jednog od dva koja će povezati Srbiju i Srpsku, odnosno Bosnu i Hercegovinu.

03.07.2024

21:48

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Planeta

Opasna igra Erdogana, Putin preko ovog neće tak tako preći! Turska, Rumunija i Bugarska okružuju brodove ruske Crnomorske flote!
Šta se dešava

Opasna igra Erdogana, Putin preko ovog neće tak tako preći! Turska, Rumunija i Bugarska okružuju brodove ruske Crnomorske flote!

Redžep Tajip Erdogan još jednom je demonstrirao svoje majstorstvo političke fleksibilnosti. Na susretu sa Vladimirom Putinom na marginama samita ŠOS u Astani, Erdogan je pozvao ruskog lidera u Tursku. On je obećao da će Turska naručiti izgradnju nove nuklearne elektrane od Rusije, da će kupovati više prirodnog gasa i da će generalno povećati bilateralni trgovinski promet na 100 milijardi dolara.

03.07.2024

22:58

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija