• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: J.J.

23.08.2024

06:20

Na današnji dan: Rođen je jedan od najboljih košarkaša u istoriji (FOTO/VIDEO)

USA Today

Košarka

Na današnji dan: Rođen je jedan od najboljih košarkaša u istoriji (FOTO/VIDEO)

Podeli vest

Prošlo je punih 46 godina od kada je na ovaj svet stigao, ispostaviće se, jedan od najboljih znalaca igre pod obručima zvanom košarka - Kobi Brajant!

Mali Kobi je rođen 23. avgusta 1978. godine u Filadelfiji, ali se već sa šest godina sa roditeljima Pamelom i Džoom Brajantom, inače bivšim NBA asom, preselilo u daleku Italiju.

Njegovi roditelji su odlučili da mu neobično ime nadenu zbog poznate govedine iz japanskog grada Kobea, koju su videli u jednom restoranu.

U Evropu je otišao zbog toga što je njegov otac dobio ponudu Sebastijani basketa iz mesta Rijeti kod Lacija, a ta avantura po Apeninima je potrajala do 1991. godine kada je Džo Brajant završio karijeru.

Foto: profimedia

Kobi Brajant

To je upravo bio momenat kada je Kobi krenuo da gazi svoj put ka zvezdama!

Naime, veoma brzo je zauzeo poziciju startnog beka u srednjoj školi Lourer Merion, a na parketu je potpuno dominirao sa proeskom od neverovatnih 30.8 poena, što mu je omogućilo da do kraja srednje škole bude najbolji strelac Južne Pensilvanije.

Što se tiče NBA karijere, ona je počela tiho i nečujno. Šarlot Hornetsi su ga izabrali kao 13. pika na draftu 1996. godine, a onda su ga momentalno trejdovali u Lejkerse za Divca, to je trenutak kada kreće Kobijeva ljubav prema klubu iz "grada anđela".

 

 

Prva sezona je bila izuzetno upečatljiva, pošto je Brajant postao najmlađi igrač koji je igrao neku NBA utakmicu, a ujedno i najmlađi starter u istoriji. Pored toga odneo je pobedu na takmičenju u zakucavanju, gde je opet bio najmlađi takmičar.

Nije mu dugo trebalo da pokaže o kakvoj igračkoj veličini se radi. Već druge sezone Kobi postaje najmlađi učesnik ol-star meča, a sa prosečnih 15.4 poena postaje najbolji strelac kada je reč o igračima sa klupe.

Lejkersi su mu ukazuju dodatno poverenje 1999. godine kada potpisuje ugovor na šest godina težak 70 miliona dolara, a zlatno doba počinje te iste godine dolaskom legende kakva je Fil Džekson na klupu "zlatno-ljubičastih".

 

 

Pored njega u Los Anđeles stiže verovatno najdominantiji centar svih vremena Šakil O'Nil, a njih dvojica u naredne tri godine postaju nesavladiv tandem, koji će voditi ceo tim do tri vezane titule NBA šampiona.

Nakon toga Šek odlazi iz tima, a Kobi prolazi kroz jedan težak period zajedno sa timom koji mu se podvukao pod kožu. I pored toga što su Lejkerse i Brajanta svi otpisali oni nakon poraza od Bostona 2008. godine u naredne dve uzimaju isto toliko titula i samo potvrđuju svoj uticaj.

Kobi Brajant je svoj poslednji meč u igračkoj karijeri odigrao 13. aprila 2016. godine protiv Juta Džeza, a on ga je na najbolji mogući način začinio sa 60 poena.

Mnogi su se nadali da će "crna mamba" krenuti putem trenera, ali to je sprečila helikopterska nesreća koja se dogodila na nebu iznad Los Anđelesa 26. januara 2020. godine.

I pored toga što je njegov život završen, Kobi će nastaviti da živi kroz svoja dela, koševe, govore i kroz sve one koji i danas pričaju o njemu. "Mamba se odjavljuje!"

 

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Vesti

TV

Oduzeli su im ljudska prava, a sada i veru! Satanizam Kijeva probija sve granice!
Live TV

Oduzeli su im ljudska prava, a sada i veru! Satanizam Kijeva probija sve granice!

Vrhovna skupština Ukrajine usvojila je Zakon o zaštiti ustavnog poretka u oblasti delatnosti verskih organizacija, kojim se na teritoriji Ukrajine zabranjuje delatnost verskih organizacija povezanih sa Ruskom Federacijom. Šta je cilj tog ukidanja, odgovorili su nam gosti Info jutra teolog Miloš Stojković i Draško Đenović, verski analitičar.

22.08.2024

13:08

Hronika

JOŠ Hronika VESTI

Planeta

(VIDEO) Amerika ga nema i neće imati još dugo! Ovo imaju samo Putin i Kina! Vašington je bez njega tek "tigar na papiru"!
Da se zna!

(VIDEO) Amerika ga nema i neće imati još dugo! Ovo imaju samo Putin i Kina! Vašington je bez njega tek "tigar na papiru"!

Namera SAD da brani sve slabiji status gospodara unipolarnog sveta zahteva moderne sisteme naoružanja koji nisu inferiorni, ili još bolje superiorniji od neprijateljskog oružja. Amerika ima ozbiljne probleme sa ovim. Kako su Amerikanci sa neprijatnim iznenađenjem saznali, njihova zemlja već deset godina zaostaje za Rusijom i Kinom u razvoju hipersoničnog naoružanja.

23.08.2024

00:15

Zabava

Magazin

JOŠ Magazin VESTI

Džet set

Srbija