• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: O. B.

09.09.2024

06:40

Na današnji dan: Jugoslavija utišala fanatike u Istanbulu i postala šampion Evrope (VIDEO)

Starsportphoto©

Košarka

Na današnji dan: Jugoslavija utišala fanatike u Istanbulu i postala šampion Evrope (VIDEO)

Podeli vest

Izabranici Svetislava Pešića osvojili su Evropsko prvenstva 9. septembra 2001. godine u Turskoj.

Juče smo pisali o istorijskom uspehu jugoslovenskih košarkaša na Mundobasketu u Indijanapolisu, a već danas tema je još jedna titula osvojena pod obručima. Na Evropskom prvenstvu 2001. godine, izabranici selektora Svetislava Pešića u velikom finalu savladali su domaćin - Tursku, sa 78:69 pred više od 12.000 navijača u Instanbulu. 

Jugoslavija je svoj put započela u grupi C iz koje je izašla sa tri pobede. "Plavi" su savladali Hrvatsku (80:66), Estoniju (113:58) i Nemačku (86:73). Rival u osmini finala bila u četvrtfinalu bila je reprezentacija Letonije koja je doživela debakl u sudaru sa četom Kari Pešića, a ništa bolje ni u polufinalu nije prošla reprezentacija Španije. 

U drugom delu kostura Turska je preživela pravi pakao. Nakon produžetaka su bili bolji od Hrvatske, a potom i Nemačke, ali su na megdan "plavima" izašli kao favoriti usled činjenice da je meč igran pred nešto više od 12.000 fanatika u "Abdi Ipekči Areni" u Istanbulu. 

Ipak, srpski košarkaši odigrali su spektakularan meč, a posebno dobar bio je Vlado Šćepanović sa 19 koševa. Dejan Tomašević dominirao je pod obručima i delio asistencije, a sve je dopunio sjajnim šutem Peđa Stojaković. Upravo je šuter naše reprezentacije postao i MVP Evropskog prvenstva. 

JUGOSLAVIJA: Bodiroga, Petrović, Obradović, Rakočević, Stojaković, Šćepanović, Jarić, Drobnjak, Tarlać, Milojević, Tomašević, Gurović. Selektor: Svetislav Pešić. 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Vesti

TV

Hronika

JOŠ Hronika VESTI

Planeta

Zabava

Magazin

JOŠ Magazin VESTI

Džet set

Srbija