• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: O. B.

21.10.2024

19:27

Pešićev čas patriotizma: Ujedinimo klupske zastave u jedinstvenu jer jednu Srbiju imamo!

ATA Images

Košarka

Pešićev čas patriotizma: Ujedinimo klupske zastave u jedinstvenu jer jednu Srbiju imamo!

Podeli vest

Mi treneri uvek govorimo da je tim na prvom mestu, ne ide onda da trener odustane. Biti selektor Srbije je čast, a strast i ljubav prema sportu za koji živim je uticala da ostanem, otkriva Svetislav Pešić.

Sportska vest meseca u Srbiji je ostanak selektora Svetislava Pešića na klupi košarkaške reprezentacije. Novi čelnici Saveza na čelu sa Nebojšom Čovićem nedeljama su pregovarali sa trofejnim stručnjakom oko novog ugovora pre nego što je u subotu saopšteno da će legendatni trener produžiti vernost "orlovima". 

Tokom bogate karijere Svetislav Pešić imao je priliku da sarađuje sa velikim košarkaškim imenima. Od Divca, Rađe i Kukoča, preko Stojakovića, Bodiroge i Đorđevića, pa sve do Nikole Jokića, Bogdana Bogdanovića i Alekse Avramovića. Iako je osvajao brojne trofeje, javnost u Srbiji za najveći uspeh smatra srebro sa Mundobasketa prošle godine i bronzu sa nedavno završenih Olimpijskih igara. 

Upravo je to bila tema na početku razgovora Svetislava Pešića tokom gostovanja u emisiji "OKO" na RTS-u. 

- Uf… To je jako dobro pitanje, ali mene prođe jeza kada pomislim na to. Da nisam bio sa svim tim igračima ne bih nikada došao na ovaj trenerski nivo. Baš se ponosim što sam imao priliku da treniram sve te momke i da budem selektor reprezentacije. Da nisam radio to bio bih siromašniji u svakom smislu - rekao je Pešić, a potom nastavio.

- Različite su to generacije, prioriteti se menjaju, život se menja… Svi momci koje ste spomenuli su jedinstveni talenti, vrh vrhova u svetu košarke. Biti u njihovom društvu i povezivati se, to je nešto spektakularno, treba doživeti takvo iskustvo. Najveća vrednost svega toga je sa svima njima ostati povezan, znači... Dobro smo radili - prisetio se selektor Srbije uz osmeh. 

Svestan je selektor Srbije da su dobri rezultati na prethodna dva takmičenja donela mnogo radosti narodu iako ni na Mundobasketu, a ni na Olimpijskim igrama "orlovi" nisu došli do zlata. 

- Kod nas se prvi put u istoriji slavi bronzana medalja... Mi priznajemo samo zlato, ali su očigledno navijači prepoznali ogromnu strast i kvalitet koju su momci doneli u Manili i Parizu. Teško je upoređivati. Na putu ka uspehu nailaziš na mnogo prepreka, a one te ojačavaju. Za nas je zlatna medalja čitav proces, ono što na drugim mestima ne može da se doživi. Radost, tuga, putovanja, sve te ispunjava. Upravo ta strast me motiviše da ostanem selektor naše reprezentacije - poručio je Pešić, a potom otkrio kako su tekli razgovori sa Čovićem. 

- Najviše sam razgovarao sa Nebojšom Čovićem. On je novi predsednik, formira novi tim i u čitavu priču ulazi sa ogromnim ambicijama. O Nebojši može da se priča na razne načine, ali iza njega su rezultati. Ima način na koji stiže do njih, naravno da i njemu treba pomoć, ne samo od mene, nego od čitave košarkaške Srbije. 

Foto: Starsportphoto

 

 Iako je pre više od mesec dana najavio povlačenje sa mesta selektora na kraju je rešio da ostane. Smatra Pešić da ne postoji obaveza već odgovornost prema igračima u nastavku procesa. 

- Još uvek sam trener, to je to! Strast prema sportu za koji živim i od kog živim. Ne osećam da imam obavezu, ali osećam odgovornost prema igračima sa kojima sam prošao čitav ovaj proces. Verovatno je to najviše uticalo. Mi treneri uvek govorimo da je tim na prvom mestu, a onda da trener odustane... Biti trener reprezentacije Srbije je baš čast! Želim da radim, da pomognem igračima, sebi i košarci kod nas, ali sam tražio samo da mi nikada ne uskrate zadovoljstvo. Desi li se da nisam zadovoljan neće biti rezultata - otkriva novi-stari selektor.

Na pitanje kakvi su ciljevi u narednom periodu, Pešić je imao zanimljiv odgovor. 

- Niko ne treba da mi govori šta su ciljevi, znam to i sam. Ne postavljam ih sam, to drugi rade za mene, a ja sam zadužen da kroz proces dođem do cilja. Sada su najvažnije kvalifikacije za Evropsko prvenstvo, o takmičenju je rano govoriti.  

Iako selektor ostaje isti, Pešić će u narednom periodu biti okružen kompletno novim stručnim štabom. 

- Svi su me napustili - rekao je Pešić uz osmeh, a potom nastavio. 

- Ostao sam sam! Sa predsednikom sam razgovarao o novom timu. Svi moji saradnicu su u inostranstvu. Jedan je u Bolonji, Oliver Kostić je postao trener Kuvajta, Marinović je u Australiji... Poštovani kondicioni treneri su u Nemačkoj i Turskoj, a i Taki (Dragan Tarlać) me ostavio. On je sada gastarbajter, otišao je u Minhen. 

Upravo je Dragan Tarlać, po mišljenju iskusnog stručnjaka, bio jedan od najvećih "krivaca" za brojne uspehe reprezentacije u prethodnom periodu. 

- Dragan Tarlać je uvek spreman, pravi pozitivac, svi igrači ga vole i respektuju. Imao je ogroman uticaj na sve ovo što se dešavalo, on je bio dobra spona između trenera, igrača i čelnika Košarkaškog saveza. Nikome ništa ne želim da oduzmem, ali je Taki bio najzaslužniji što smo bili tako povezani. 

Foto: ATA Images

 

Budući da su pregovori između FIBA i Evrolige ponovo "pukli", Srbija neće moći da računa na veliki broj igrača za predstojeće prozore u kvalifikacijama. Na ruku selektora ne ide ni činjenica da će Crvena zvezda i Partizan biti rivali u terminu utakmice protiv Danske... 

- Igramo 21. u Kopenhagenu sa Danskom, a tri dana kasnije u Srbiji. FIBA i Evroliga nisu napravili rešenje, prekinuta je saradnja, nemamo igrača iz Evrolige. Zanimljivo, baš taj dan se igra Zvezda-Partizan. Neće igrati ni NBA igrači... Danas sam nastavio posao, razgovaraću sa Janisom i Željkom da nam daju jednog ili dva igrača. Na Avramovića možemo da računamo, ali na ostale ne. Imamo nekoliko talentovanih igrača iz Mege, FMP-a... Ristić je uvek tu kada treba da se poturi glava. Reprezentacija je reprezentacija! Svi su letos bili ponosni, i Željko i Janis, i uprave Zvezde i Partizana... Sada sve te klupske zastave treba ujediniti u zastave Srbije. Jednu Srbiju imamo! Ajde da se svi odreknemo malo da bi napravili neku ekipu, odemo u Dansku i pobedimo. Onda 24. da se rasproda "Pionir", da dođe 8.000 ljudi sa zastavama. 

Pozvao je Pešić i navijače da u što većem broju podrže reprezentaciju ka Evropskom prvenstvu budući da je na početku prethodnog ciklusa protiv Letonije "Pionir" bio prazan. 

- Kada smo na putu za Manilu igrali protiv Letonije na tribinama je bilo 500 ljudi, a da nismo pobedili ne bi otišli na Svetsko prvenstvo. Protiv Finske je nedavno bilo 8.000, znači da napredujemo. Treba da stvaramo taj kult reprezentacije. Evo, selektor je počeo da radi. 

Nastavio je selektor Srbije da insistira na ideji formiranja profesionalne košarkaške lige iako je saglasan sa idejom da naši klubovi treba da se odmeravaju sa rivalima iz inostranstva. 

- Ja sam rođen u Srbiji i veliki sam jugonostalgičar. Naravno da treba da se spajamo, a ne razdvajamo, ali Srbiji treba svoja profesionalna liga. Treba uvek da igramo sa klubovima iz regiona, ali kroz evropske kupove. Svi klubovi moraju da igraju evropska takmičenja inače će se sve svesti na Crvenu zvezdu i Partizan. Živimo u zatvoru... Zbog popularnosti i interesa moramo da formiramo profesionalnu ligu. Svi volimo da Zvezda i Partizan igraju Evroligu, to je dobro za ukupan razvoj košarke, ali je važno da i oni prepoznaju i košarku razvijaju u drugim gradovima u Srbiji. Španija, Turska, Grčka, Nemačka, Francuske... To su zemlje sa kojima treba da se takmičimo i klupski i reprezentativno, svi imaju ligu, a mi nemamo. Treba formirati profesionalno takmičenje od 10 ili 12 klubova i razvojnu ligu gde će igrati mlađi igrači. Vrlo je prosto, a kod nas traje - smatra selektor Srbije, a potom dodaje. 

Foto: Starsportphoto©

 

- Nadam se da su ovo svi slušali, a i naš predsednik države. Nemam mogućnosti da mu to kažem, ovo mi je prilika. Država je mnogo pomagala tokom poslednje tri godine, on voli košarku i voli sport, pomagali su na mnoge načine. Reprezentacija je državni projekat, ali moraju da se bave i ovim stvarima, košarka je jedan od najvažnijih proizvoda naše zemlje.

- Razgovarao sam o tome sa Danilovićem i sada sa Čovićem, i oni su za to, ali kod nas to ide teško. Razumljivo je da Crvena zvezda i Partizan žele da igraju Evroligu, danas ABA liga više nije prohodna. Prema tome, svi treba da lobiramo za Zvezdu i Partizan da iz domaće lige mogu u Evroligu. To je posao u koji treba da krenemo. Zato je važno da se sve klupske zastave ujedine u jednu - košarkaške Srbije, onda će biti igrača i rezultata - poentirao je Pešić. 

Početak Evrolige protiče bolje nego što je javnost u Srbiji očekivala. Crvena zvezda je prva na tabeli, dok je Partizan tokom duple nedelje vezao dve pobede. Zadovoljan je zbog toga i selektor "orlova", a posebno zbog činjenice da naši reprezentativci dobijaju šansu u oba kluba. 

- Zvezda je napravila kontinuitet, a to je u vrhunskom sportu važno. Sportski rezultati podigli su samopouzdanje treneru i igračima, imaju iskustvo i znaju da pobeđuju. Jeste iznenađenje način na koji je Zvezda pobedila Fener, a i protiv Barselone... Fantastična utakmica, jedna od najboljih u Evroligi, ali poraz. No, nema veze, dobiće negde drugo. 

Foto: Starsportphoto

 

Sa druge strane, Partizan je kopletno promenio sastav. 

- Partizan je skroz drugačiji, pobedili su Bajern i Makabi, to je za ovaj period razvoja idealno. Leglo im je kao kec na deset. Već se vide konture da će ova godina, deluje da obe ekipe mogu do plej-ofa. 

 

 

Za kraj, selektor Srbije ističe da vrata reprezentacije nisu zatvorena za Miloša Teodosića i Nikolu Kalinića iako su najavili povlačenje iz državnog tima.

- Drago mi je kada kandidati za reprezentaciju dobiju mesto. Marinković je godinama tu iako je relativno mlad, ima status i iskustvo. Poštovan je u Partizanu. Pokuševskom je potrebno vreme, on sve mora da radi iznova, izuzetno je talentovan i ima ogromno razumevanje igre, ali morao da uđe u evropski sistem rada i pritiska. Ovde mora svaka utakmica da se dobije, siguran sam da će potencijal pretvorili u vrhunski kvalitet. Plavšić je dobio šansu protiv Splita, svi su slabo igrali, a protiv Mornara je bio zbunjen. Fali mu samopouzdanja, ali verujem u njega. Ima iskusne igrače oko sebe, to je važno za njega - rekao je Pešić i dodao

- Sve je otvoreno - zagonetno je zaključio Pešić. 

 

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Vesti

"Tajms" preneo nepostojeću izjavu predsednika Vučića! Gujon: Srbija odavno donela odluku da se pridruži EU
Politika

"Tajms" preneo nepostojeću izjavu predsednika Vučića! Gujon: Srbija odavno donela odluku da se pridruži EU

Direktor Kancelarije za javnu i kulturnu diplomatiju Arno Gujon saopštio je da je današnji „Tajms” objavio neistinitu tvrdnju da je predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao da bi ''Srbija mogla da zaobiđe EU i uđe u BRIKS'', zamolivši britanski list da se javno izvini zbog obmanjivanja javnosti i promeni naslov članka koji je zasnovan na lažnom citatu.

25.10.2024

22:55

TV

Hronika

JOŠ Hronika VESTI

Planeta

Zabava

Hana Selimović dobitnica nagrade za najbolju žensku ulogu u Brčkom
Kultura

Hana Selimović dobitnica nagrade za najbolju žensku ulogu u Brčkom

Na Internacionalnim teatarskim susretima Brčko distrikta BiH, održanim od 17.10. do 25.10.2024. godine, stručni žiri u sastavu: Dubravka Crnojević Carić, akademska glumica, rediteljka i teatrolog, Slobodan Unkovski, pozorišni reditelj, profesor glume i pozorišne režije i Osman Arslanagić, profesor scenografije i kostimografije, odlučio je da se Nagrada za najbolju žensku ulogu dodeli Hani Selimović za ulogu Ane/Ćerke u predstavi "Otac" u produkciji beogradskog Ateljea 212 (autor: Florian Zeler, reditelj: Paolo Mađeli).

25.10.2024

13:51

Magazin

JOŠ Magazin VESTI

Džet set

Srbija