• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Izvor: Informer.rs

27.12.2022

07:06

JOKIĆ RASPAMETIO AMERIKANCE: On je kao marsovski lovac na ljude!

ap photo

NBA

JOKIĆ RASPAMETIO AMERIKANCE: On je kao marsovski lovac na ljude!

Podeli vest

Nikola Jokić (27) pružio je brutalnu partiju na Božić po gregorijanskom kalendaru, u trijumfu Denvera nad Finiksom (128:125) upisao tripl-dabl sa 41 poenom i po 15 skokova i asistencija

Koliko Nikolu Jokića doživljavaju kao fenomena u NBA ligi svedoči i članak koji je o njemu u magazinu "Roling stoun" napisao američki novinar Korbin Smit.

Jokić je drugačiji

On je visok. On je širok. Nije tradicionalno mišićav, nesposoban je da skače tako visoko, ali je prirodno svestan svega što se dešava oko njega - njegove magične ruke spremne su da udišu, driblaju, da "pucaju" na otvorenog čoveka, bilo da se radi o dodavanju preko celog terena ili jednostavno negde gde nisu defanzivci. Toliko je drugačiji od bilo kog košarkaša koji je ikada kročio na NBA teren. Gledati ga kako se ističe je kao da je marsovski lovac na ljude došao na Zemlju, pročitao jednu ili dve knjige koje su opisivale košarku, a da je nikada nije gledao, transformisao se u veliko, čvrsto telo i potom dominirao, iz noći u noć, sa potpunim razumevanjem "stvarnosti" i skoro nikakvim razumevanjem "košarke" kakvu su ljudi igrali poslednjih četrdesetak godina - navodi se, između ostalog, u tekstu "Roling stouna".

Foto: ap photo

 

- Priče o Jokićevom ranom životu i karijeri nemaju mnogo smisla. Nije igrao za veliki klub u mladosti, kao većina evropskih sportskih zvezda. Spavao je u svojoj sobi u Srbiji, kada je draftovan, duboko u drugoj rundi dok je ESPN puštao reklamu za Tako Bel. Nakon što je igrao na 'Najk hup samitu' 2014. skaut je pohvalio njegov osećaj, inteligenciju, radnu etiku, ali mu je zamerio nedostataka sirovog atletskog talenta. Godinama - godinama - ovo se isticalo. Previše zdepast, nedovoljno brz, čak i ako je izuzetno nadaren. 

On je čudesan

 

JOKIĆ U POSLEDNJIH
OSAM MEČEVA U NBA

Denver - Finiks 128:125
41 poen, 15 skokova, 15 asistencija
Denver - Portland 120:107
29 poena, osam skokova, 11 asistencija
Denver - Memfis 105:91
13 poena, 13 skokova, 13 asistencija
Denver - Šarlot 119:115
40 poena, 27 skokova, 10 asistencija
LA Lejkers - Denver 126:108
25 poena, 11 skokova, osam asistencija
Denver - Vašington 141:128
43 poena, 14 skokova, osam asistencija
Denver - Juta 115:110
31 poen, 12 skokova, 14 asistencija
Portland - Denver 120:121
33 poena, 10 skokova, devet asistencija
Prosečno:
31,9 poena
13,8 skokova
11 asistencija

- Uvek govore centrima da ne skaču previše u odbrani, da svojom veličinom zatvore prostor, ali mislim da niko drugi u ligi, ko se suočava sa manjim igračima koji se trude da pogode pored njega, ne bi stajao tamo i pustio loptu da mu udari u ruke. Zatim da uzima loptu, petlja, dribla niz teren, sve dok momak kojeg je blokirao još pokušava da shvati šta se dođavola dogodilo. Zatim, bez ikakvog razloga, osim zbog moći čiste lucidnosti koja mu teče kroz vene, Jokić baca bez gledanja ka saigraču koji „kampuje“ s druge strane, savršeno precizno. Tri odvojena događaja koja bi samo on i pomislio da uradi, dešavaju se jedan za drugim u jednom savršenom, neprekinutom nizu. U Jokićevim rukama i nogama, košarkaška igra se iz noći u noć pretvara u nešto drugačije i čudno. Jedini konvencionalni moderni aspekt njegove igre je njegov pristojan šut za tri poena, a to je: A) rečenica koja bi zvučala suludo pre desetak godina, i B) još uvek čudna, jer ne skače kada šutira, uprkos savetima svakog trenera.

Amerikanci su podsetili da se Jokić bavi konjičkim sportom.

- Vrhunac trka konja kao sporta u Americi dogodio se početkom 20. veka. Ništa u načinu na koji ova osoba živi, igra, radi bilo šta ne čita se kao normalno u savremenom svetu. On je čudesan, bez presedana, najčudniji košarkaš u istoriji igre, sportista čije samo postojanje sugeriše da tek treba da vidimo evoluciju koju igra može da podnese u budućnosti. Bog ga blagoslovio i sve nas koji uživamo u njegovoj svetlosti – zaključuje se.

 

 

Bunus video




Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Nastavljeni razgovori vlasti i opozicije o izbornim uslovima!
Izbori 2024

Nastavljeni razgovori vlasti i opozicije o izbornim uslovima!

U Skupštini Srbije nešto posle 13.00 časova počeo je sastanak predsednice Skupštine Srbije Ane Brnabić sa predstavnicima poslaničkih grupa, političkih stranaka nacionalnih manjina i udruženja, radi konsultacija oko obrazovanja radnih grupa za unapređenje izbornog procesa i uvid, kontrolu i reviziju Jedinstvenog biračkog spiska.

26.04.2024

14:13

Vesti

"U minuti žena može da izgubi od 30 do 40 odsto krvi!" Ginekolog otkriva od čega je preminula porodilja u Vranju
Društvo

"U minuti žena može da izgubi od 30 do 40 odsto krvi!" Ginekolog otkriva od čega je preminula porodilja u Vranju

Više javno tužilaštvo u Vranju saopštilo je juče da je obdukcija pokazala da je uzrok smrti porodilje M. A iz okoline Preševa 17. aprila, ruptura materice sa posledičnim iskrvarenjem i da bi se u tom slučaju moglo raditi o krivičnom delu nesavesnog pružanja lekarske pomoći koje se zbog smrtne posledice može kvalifikovati kao teško delo protiv zdravlja ljudi.

26.04.2024

21:04

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija

Kragujevački opštinari dali krv!
Humanitarna akcija

Kragujevački opštinari dali krv!

Zaposleni u Gradskoj upravi Kragujevac danas su, u organizaciji Samostalnog sindikata GU organizovali prvu od dve godišnje akcije dobrovoljnog davalaštva krvi za potrebe Banke krvi Univerzitetskog kliničkog centra u ovom gradu.

26.04.2024

12:17