• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Izvor: Informer.rs

22.05.2023

13:07

AMERIKANCI U ČUDU ZBOG JOKIĆA! Nerealne brojke, mislili su da ove rekorde niko neće srušiti

reuters

NBA

AMERIKANCI U ČUDU ZBOG JOKIĆA! Nerealne brojke, mislili su da ove rekorde niko neće srušiti

Podeli vest

Nikola Jokić - pola čovek, pola tripl-dabl mašina! Kako drugačije objasniti ono što srpski košarkaš radi u NBA ligi!

Ameri bruje o usponu slave našeg asa s obzirom da je izabran u drugoj rundi drafta, sa 41. mesta. As Denvera u plej-ofu pruža partije za pamćenje, radi nešto niko u NBA ligi nije radio, obara rekorde za koje su Amerikanci mislili da su nedodirljivi, a samo jedna pobeda protiv LA Lejkersa deli njega i Denver od finla NBA lige.

Na meču protiv Los Anđeles Lejkersa, drugom u finalnoj seriji Zapada, Jokić je ostvario sedmi tripl-dabl otkako je krenulo ovogodišnje doigravanje - 23 poena, 17 skokova, 12 asistencija. Izjednačio je sa Viltom Čemberleno, koji je imao sedam tripl-dabl učinaka 1967. godine u plej-ofu, a Srbinu nedostaje još samo jedan za apolutni rekord. Ostaće upamćeno da je Jokić prvi u NBA sa četiri vezana tripl-dabla sa bar 20 poena. Takođe, sa  23 poena, 17 skokova, 12 asistencija i tri ukradene lopte - Jokić je prvi igrač u istoriji NBA sa ovim brojkama u plej-ofu. 

Foto: reuters

 

Nikola je sad treći na večnoj listi tripl-dabl utakmica u plej-ofu sa 13. Uspeo je da prestigne Rasela Vestbruka. Ispred njega samo su Medžik Džonson sa 30 i Lebron Džejms sa 20. Tokom celog ovog plej-ofa Jokić u proseku beleži 31 poen po utakmici, uz 13,5 skokova i 10,1 asistenciju, uz procenat šuta iz igre od 55,9, te neverovatnih 51,2 za tri poena.

Posle prve pobede nad Lejkersima u finalnoj seriji (132:126) imao je 34 poena, 21 skok i 14 asitencija, pa je tako postao jedini igrač u NBA istoriji od 1955. godine i početka "šot-klok" ere, koji je zabeležio 30 poena, 20 skokova i 10 asistencija u plej-ofu, uz procente šuta 70 odsto i više.

Foto: reuters

 

Nikola Jokić je jedini igrač sa više utakmica na kojima je postigao 30 poena, 20 skokova i 10 asistencija. Identičan učinak imali su Vilt Čemberlen 1967. godine (37-27-11) i Karim Abdul Džabar tri godine kasnije (38-23-11). Oni su  samo jednom uspeli to da urade. Srbin je na pomenutom meču završio poluvreme sa neverovatnih 19 poena, 16 skokova i sedam asistencija, pa je postao prvi igrač sa 15 poena, 15 skokova i pet asistencija za poluvreme u plej-ofu. Tada je  maestralnu partiju najavio  u prvoj četvrtini i ušao u istoriju NBA lige. Srbin je u devetom minutu meča došao do svog 10. skoka i, uz pet asistencija i dve blokade, postao prvi igrač u poslednjih 25 godina kome je to pošlo za rukom u bilo kojoj četvrtini - uključujući i regularnu sezonu i plej-of.

Iako je u trećoj pobedi protiv Los Anđeles Lejkersa imao skromnije izdanje od onih na koje nas je navikao, Jokić je sa učinkom od 24 poena, šest skokova i osam asistencija ponovo ispisao stranice najjače košarkaške lige na svetu.Srpski centar je postao tek drugi igrač u istoriji NBA lige koji je zabeležio 2000 poena, 1000 skokova i 800 asistencija u jednoj sezoni.Pre Nikole Jokića, ovakvu statistiku je imao samo Oskar Robertson, u sezoni 1961/1962.

 




Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

SAZNAJEMO! Uhapšen Sergej Trifunović
Hronika

SAZNAJEMO! Uhapšen Sergej Trifunović

Inspektori Četvrtog odeljenja beogradske policije priveli su večeras glumca i političkog aktivistu Sergeja Trifunovića i to nakon što su kod njega našli nekoliko grama opojne droge, nezvanično saznaje Informer!

18.04.2024

21:36

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija