• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Izvor: Informer.rs

05.02.2024

11:00

Jokiću se čisti put do MVP titule, ali mu oni dišu za vratom

profimedia

NBA

Jokiću se čisti put do MVP titule, ali mu oni dišu za vratom

Podeli vest

As Denevra i po mnogima najbolji NBA igra Nikola Jokić već ima dva MVP priznanje za najboljeg igrača ligaškog dela sezone i nadomak je trećeg.

Džoel Embid je prošle sezone "ukrao“ treće priznanje Srbinu, koji bi ove sezone mogao da postane deo društva u kome su Medžik Džonson, Lari Bird i Mozes Meloun. 

Šta de sedilo? Pre početka sezone NBA je uvela određena pravila koja igrač mora da ispuni pre nego što uopšte može da se uzme u razmatranje za MVP nagradu. Uvedena je granica od minimum odigranih 65 mečeva u sezoni. MVP ne može da bude igrač koji propusti više od 17 od ukupno 82 utakmice u ligaškom delu. Embid je trenutno na koti 13, a pomenuta odluka ga je izbacila iz trke. Što je najgore as Filadlfije igra sjajno, bolje nego prošle sezone, ali to neće biti dovoljno. Do sada je odigrao 34 utakmice u sezoni i potreban mu je je 31  meč da bi bio u konkurenciji a do kraja je ostalo 35. To znači da sme da propusti samo četiri utakmice do kraja ligaškog dela. Međutim, on je van terena zbog povrede meniskusa i čeka ga operacija, predviđa se od četiri do šest meseci odsustva, pa definitivno neće odigrati 65 mečeva.  Embid je prosečno beležio 35.3 poena, 11.3 skokova,  5.7 asistencija i 1,8 blokada. Podsetimo, prošle sezone postao je igrač sa najmanjim brojem odigranih utakmica (66) koji je proglašen za MVP-a.

 

Foto: profimedia

Nikola Jokić

 

Sad je glavni favorit za MVP priznanje Nikola Jokić, čije su brojke impresivne. Postiže 26,3 poena uz 63 posto iz igre od čega 36 posto za tri poena. Spada među najbolje skakače lige sa 12,3 skoka po meču i među najbolje asistente sa 9,1 asistencijom. Ima 15 tripl-dablova u dosadašnjem delu sezone, dok je Denver trenutno četvrti na Zapadu, ali dve pobede razdvajaju Nagetse, Minesotu, Oklahomu i LA Kliperse, četiri tima koji će se boriti za vrh konferencije što je takođe bitna stavka.

 

 

Džabar rekoder 


Neka od dobro poznatih imena i legendi košarke nalaze se na večnim listama koje se tiču MVP nagrade u NBA ligi, pa je tako Karim Abdul Džabar osvojio ovo priznanje čak 6 puta. Pet prestižnih trofeja osovjili su  Bil Rasel i Majkl Džorda,  a jedan manje  Vilt Čemberlen i Lebron Džejms. Tri MVP titule imaju Mozes Meloun, Medžik Džonson i Lari Bird, a nadamo se da će im se ove sezone pridružiti Nikola Jokić, dok dva trofeja u rukama imaju pored Srbina još Bob Petit, Karl Meloun, Tim Dankan, Stiv Neš, Stef Kari i  Janis Adetokunbo. 

 

Naravno, neće biti lako, jer preti žestoka konkurencija. Svima je cilj da zaustave Jokića, što u odbrani šampionskog trofeja sa Nagestima, šta u nameri da se domogne treće MVP titule. 
Prva zvezda Oklahome Šaj Gildžeus Aleksander je bolji strelac, postiže 31,3 poena po meču i za beka uz sjajnih 59 posto iz igre i 35 posto za tri poena. U skoku je lošiji sa 5,6 uhvaćenih lopti u odnosu na srpskog centra po meču, dok je prilična razlika i u asistencijama sa 6,4 dodavanja po meču. Nema nijedan tripl-dabl i ima tek šest dabl-dablova. 

 

Luka Dončić briljira u dresu Dalasa i diše za vrat Nikoli Jokiću. Sa 34,7 poena je drugi strelac lige, a uz to ima i sjajnih 8,6 skokova i 9,3 asistencije, pa je bolji strelac od Jokića, za nijansu bolji asistent, i tek nešto lošiji skakač. Slovenac ima devet tripl-dablova, 26 dabl-dabl učinaka i medavno je postigao 73 poena na jednom meču u sezoni. Međutim, Dalas tek osmi sa jedva preko 50 posto ostvarenih pobeda i jednako blizu 11 mestu koje znači kraj sezone i šestoj poziciji koja vodi direktno u plej-of i njegove šanse će u velikoj meri zavisiti i od ukupnog učinka Dalasa.

 

 

Jokić prvi Srbin MVP

Nikola Jokić je prvi Srbin kome je uspelo da pokupi MVP titulu u najjačoj ligi sveta. To  je uspeo 2021.pa je titulu odbranio naredne sezone. Tada je postao tek treći evropski igrač sa ovom nagradom. Pre njega u tome su uspeli još samo Dirk Novicki i Janis Adetokunbo. Od igrača rođenih izvan SAD to su uradili još Hakima Olajdžuvon i Stiv Neš.

 

 

Najbolji igra Milvokija Janis Adetokumbo postiže 30,9 poena po utakmici uz 64 posto iz igre i 11,6 skokova i 6,1 asistencijom. Grk ima sedam tripl-dablova i 36 dabl-dablova pa je i on ozbiljan rival našem asu.

 

 

U najboljih pet je i Džejson Tejtum. Igrač Bostona, najboljeg timu lige za sada, trenutno ima 26,8 poena po meču uz 8,4 skoka i tek 4,4 asistencije. Nema nijedan tripl-dabl, a ima 17 dabl-dabl učinaka.


 

 

 

 

Standings provided by Sofascore

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

Pravoslavci i muslimani u savezu protiv NATO-a! U bliskoj budućnosti BRIKS će postati dominantna organizacija!
Live TV

Pravoslavci i muslimani u savezu protiv NATO-a! U bliskoj budućnosti BRIKS će postati dominantna organizacija!

Geopolitički svet je sve uzburkaniji. Verovatno Srbija treba da bude veličine Gaze da bi bila dovoljno mala. U svetu ima mnogo prekombinovanja. Dešava se nešto što će prave rezultate dati tek za pet godina. O domaćoj politici, ali i o poseti Blinkena Bliskom Istoku govorili su u "Info večeri" Nebojša Obrknežev iz Ruske stranke i Jovana Stojković iz pokreta Živim za Srbiju.

27.04.2024

22:35

JOŠ TV VESTI

Hronika

Planeta

(VIDEO) Ovaj snimak je razgnevio celu Rusiju! Kako je Ukrajina uspela ovo?! Dron zbrisao milionski supermoderni sistem!
NEVEROVATNO

(VIDEO) Ovaj snimak je razgnevio celu Rusiju! Kako je Ukrajina uspela ovo?! Dron zbrisao milionski supermoderni sistem!

Prema tvrdnjama ukrajinske vojske, u napadu njihovih snaga uništen je skupoceni sistem ruske vojne opreme. Ukrajinska vojno-obaveštajna agencija GUR objavila je u subotu video snimak za koji tvrde da prikazuje udar pripadnika Obaveštajne službe odbrane Ukrajine (DIU) i 15. odvojene artiljerijsko-izviđačke brigade Black Forest kako gađaju ruski radarski sistem 48Y6 K-1 Podljot, a na snimku je uhvaćen i dramatičan trenutak eksplozije.

27.04.2024

20:40

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija