• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Izvor: Informer.rs

Autor: A.K.

02.04.2024

05:37

Hrvati u klinču zbog Srbina! Spahija odgovorio Kukoču: Jokić je najbolji, niko mu nije ni blizu

tanjug/ap

NBA

Hrvati u klinču zbog Srbina! Spahija odgovorio Kukoču: Jokić je najbolji, niko mu nije ni blizu

Podeli vest

Toni Kukoč je podigao prašinu izjavom da centar Denver Nagetsa Nikola Jokić još nije na nivou Divca i Rađe. Nije mu dovoljno što je srpski centar šampion NBA lige i što će verovatno treći put u karijeri biti MVP ligaškog dela takmičenja.

To je prokomentarisao i hrvatski trener Neven Spahija. Nekadašnji selektor košarkaške reprezentacije Hrvatske  tvrdi da je Nikola Jokić najbolji centar koji se iz evropske košarke preselio u SAD - ikada!

Kaže da Toni ima pravo na mišljenje, ali da je Jokić apsolutno najbolji, da je čovek koji košarku svaki dan čini boljom.

- Sport je interesantan upravo zbog ovakvih stvari, jer svako ima svoje mišljenje, a onda iz toga izađu kontroverze nakon kojih krenu brojni neprimereni komentari. Toni Kukoč je jedan od najboljih evropskih košarkaša svih vremena. To je čovek koji je napravio čuda u svojoj karijeri i ima pravo na mišljenje. Nije mi jasno zašto se neko ljuti. Ne želim da komentarišem ono što je Toni rekao, ali mogu reći svoje mišljenje. Nikola Jokić je apsolutno najbolji centar koji je iz Evrope došao u NBA. Dvostruki je MVP, MVP je finala, čovek je koji je na svojim leđima doveo klub do titule prvaka NBA, momak čije su brojke abnormalne - rekao je Neven Spahija u razgovoru za Indeks.

 

Foto: tanjug/ap

Nikola Jokić

 

Hrvatski stručnjak, koji trenutno predvodi Veneciju, smatra da po kvalitetu niko nije u rangu centra Denvera.

- Nikola Jokić je dečko koji košarku svaki dan čini boljom. Neviđen kvalitet. Ne postoji evropski centar koji može da priđe blizu onome što je Jokić. Sasvim sam drugačijeg mišljenja od Kukoča, ali ne ljuti me njegovo mišljenje. Video sam na američkim sajtovima tu izjavu, Toni je tamo igrao dugo, ima svoj stav i to je tako.

 

Foto: printscreen

Neven Spahija

 

Pitali su Spahiju da li je Nikoli Jokiću danas lakše da igra u NBA kada su mu pojedini evropski košarkaši "krčili put".

- Nemojmo mešati kruške i jabuke. Pričamo o vremenskom razmaku od 30 i više godina. Nema potrebe za tim, danas je drugo vreme. Igrači kao što su Dražen, Toni, Dino i još neki Evropljani su probijali led. Pogotovo Dražen, nakon njegovog dolaska u NBA jako puno se promenilo u mišljenju i odnosu prema evropskim igračima. Tada je prevladavalo mišljenje da evropski igrači ne mogu igrati u NBA jer nisu atletski dovoljno moćni. Taj stav je NBA ligu koštao toga da puno vrhunskih igrača nikad nije došlo u Ameriku da pokažu šta mogu. Bio je to kriv i nakaradan stav. Nakon toga je NBA počela drugačije da gleda  na Evropu, najviše zahvaljujući Doniju Nelsonu i RC Bafordu, koji su shvatili da se u Evropi krije rudnik dijamanata. Danas vidimo da su bili u pravu. Bila je jedna faza kad su totalno dezorijentirani potpisivali bilo šta iz Evrope, samo da ne pogreše. Bila su takva vremena.

Ima i onih koji tvrde da Jokiću odgovara samo košarka u SAD.

-  Jokić je jednako dobar i u Evropi i u Americi. Razlika je ta što, kad igra za reprezentaciju, dođe izmrcvaren od prethodne NBA sezone. Tačno, postoje drugačija pravila koja ometaju Jokića, u prvom redu defanzivno pravilo od tri sekunde prema kojem obrambeni igrači puno više pomažu nego u NBA, gde se mnogo više igra jedan na jedan i defanzivno i ofanzivno. Međutim, da Jokić dođe u Evropu i igra osam meseci, opet bi bio MVP. O njemu je bespredmetno razgovarati - jasan je Neven Spahija.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Planeta

"Okončajte ovo odmah!" Haos u Americi! (FOTO, VIDEO)
Planeta

"Okončajte ovo odmah!" Haos u Americi! (FOTO, VIDEO)

Veliki broj njujorških policajaca ušao je u utorak uveče na Univerzitet Kolumbija i priveo oko 50 propalestinskih demonstranata, nekoliko sati nakon što je gradonačelnik Njujorka poručio da protest studenata koji dve nedelje paralizuje tu obrazovnu instituciju "mora odmah da se okonča".

01.05.2024

12:17

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija

Crnotravci, gde ste, da ste! Srećan praznik!
I dunđeri i neimari

Crnotravci, gde ste, da ste! Srećan praznik!

Praznik rada danas praznuju i oni koji rade i oni koji još nemaju ni dan radnog staža. Ovaj dan, međutim, nekada je bio poseban za Crnotravce! Samouki zidari, tesari, kamenoresci bili su nekada najtraženiji majstori...Ovo je priča o njima.

01.05.2024

08:15