• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: R.Č.

04.04.2024

15:00

Jokić u odabranom društvu! Gde je kraj Nikoline dominacije!? (ANKETA)

EPA

NBA

Jokić u odabranom društvu! Gde je kraj Nikoline dominacije!? (ANKETA)

Podeli vest

Nikola Jokić i ove sezone dominira u najkvalitetnijoj košarkaškoj ligi sveta. Srbin predvodi ekipu Denvera ka odbrani titule osvojene prošle sezone, pa ne čudi da je apsolutni favorit da po treći put u karijeri dobije laskavo priznanje za najkorisnijeg igrača regularnog dela sezone u NBA ligi.

Novinar uglednog ESPN-a Tim Bontemps objavio je kako trenutno izgleda poredak u trci za MVP priznanje, a momak rođen u Somboru ubedljivo je prvi na toj listi. Ukoliko ne bude nekih velikih iznenađenja, Srbin će uskoro biti izabran za najkorisnijeg igrača, čime će stati rame uz rame sa nekim od najvećih legendi NBA lige, a neke će i preteći.

Foto: AP/Photo

 

Dva puta su za MVP-ja birana velika imena poput Karla Melouna (1997, 1999), Tima Dankana (2002, 2003), Stiva Neša (2005, 2006), Stefa Karija (2015, 2016) i Janisa Adetokumba (2019, 2020). Od pomenutih košarkaša, aktivni su jedino Kari i Janis, s tim što je fantastični plejmejker Golden Stejta u poznim igračkim godinama i male su šanse da će do kraja karijere makar još jednom dobiti ovo laskavo priznanje. Grk je jedini od aktivnih košarkaša koji bi mogao da dostigne Jokića, s obzirom na to da je samo dva meseca stariji od njega.

Foto: profimedia

 

Još su zvučnija imena onih sa kojima će naš Nikola biti poravnat kada treći put u karijeri primi u ruke prestižnu nagradu. Mozes Meloun (1979, 1982, 1983), Leri Bird (1984, 1985, 1986) i Medžik Džonson (1987, 1989, 1990) jedini su do sada tri puta birani za najbolje, a kako niko od pomenute trojice odavno nije aktivan Jokić će svakako imati sasvim dovoljno vremena da i takve legende ostavi iza sebe.

Foto: EPA Images

Naredne mete biće Vilt Čemberlen (1960, 1966, 1967, 1968) i Lebron Džejms (2009, 2010, 2012, 2013) sa četiri priznanja. Iako je "kralj Džejms" i dalje aktivan i igra na visokom nivou, kao i u slučaju Stefa Karija, male su šanse da dođe i do petog trofeja.

Foto: AP/Photo

 

Kako se bližimo kraju liste, tako je ona kraća, ali je i društvo probranije. Pet puta najkorisniji igrači lige bili su legendarni Bil Rasel (1958, 1961, 1962, 1963, 1965) i po mnogima najveći svih vremena, Majkl Džordan (1988, 1991, 1992, 1996, 1998). "Leteći Majkl" bi verovatno imao i nekoliko priznanja više u svojoj vitrini da sredinom devedesetih godina nije doneo šokantnu odluku da se povuče iz košarke na dve godine. Ovako, čak ni on nije nedostižan za skromnog momka iz Sombora.

Foto: AP/Photo

 

Na samom vrhu nalazi se neprikosnoveni Karim-Abdul Džabar (1971, 1972, 1974, 1976, 1977, 1980) koji je jedini šest puta bio MVP. Bivši centar Mivokija i Los Anđeles Lejkersa igrao je punih dvadeset godina i imao je dovoljno vremena da postane rekorder. Veliko je pitanje da li će Jokićeva karijera na NBA parketima potrajati toliko, ali u svakom slučaju ni legendarni Džabar ne može biti miran na tronu.

Foto: EPA Images

 

Mnogi vrhunski košarkaši imali su tu nesreću da su igrali u eri u kojoj su imali žestoku konkurenciju, pa tako majstori poput Hakima Olajdžuvona (1994), Šakila O' Nila (2000), Alena Ajversona (2001), Dirka Novickog (2007), Kobija Brajanta (2008) i Kevina Durenta (2014) imaju samo jedno priznanje za najkorisnijeg igrača, tako da ih je Jokić već ostavio iza sebe.

Foto: AP/Photo

 

Još je interesantnija lista igrača koji su vezali po nekoliko priznanja, što u istoriji lige nije bio čest slučaj. Doduše, dve godine uzastopno za najbolje su birani mnogi, njih ukupno 13 među kojima je i Jokić. Međutim, mali broj njih uspeo je da napravi dodatni iskorak i bude proglašen za MVP-ja tri godine uzastopno! U tom društvu nalaze se samo bivši centar Bostona Bil Rasel (1961-63), legendarni Vilt Čemberlen (1966-1968) i još jedna legenda Seltiksa Leri Bird (1984-86)!

Foto: EPA Images

 

Sva trojica igrala su u periodima kada praktično nisu imali konkurenciju i kada su sa svojim timovima uspostavljali takozvane "dinastije", odnosno osvajali šampionske prstenove u nizu. Ironično je to da Jokić upravo u sezoni u kojoj je osvojio svoj prvi (svi se nadamo ne i poslednji) šampionski prsten, te doneo Denveru prvu titulu u istoriji franšize, nije izabran za najkorisnijeg igrača lige. Ta nagrada otišla je u ruke Džoela Embida, a prošlosezonski plej-of pokazao je koliko je to bila pogrešna odluka. 

Foto: profimedia

 

Ove sezone, centar Filadelfije dugo je bio rival Srbinu, međutim zbog povreda je propustio previše mečeva kako bi ispunio kriterijume da se nađe u konkurenciji. Mnogi stručnjaci i analitičari osporavali su odluku da Kamerunac sa američkim pasošem bude proglašen za MVP-ja, a upravo istorijat ovog priznanja možda pruža odgovor na pitanje, zašto je Jokić neopravdano preskočen 2023. godine?

Foto: EPA

 

Pomenuta činjenica da se do sada samo tri puta u istoriji lige dogodilo da neko u tri vezane sezone bude proglašen za najboljeg, uticala je na one koji su birali prošle sezone da preskoče Srbina. Amerikanci vole da porede igrače iz različitih perioda, kod njih postoje košarkaši koji imaju kultni status i nije lako ući u to probrano društvo. Jednostavnije rečeno, oni koji su birali prošle sezone, više su se vodili logikom da ne može bucmasti momak iz Sombora ostvariti nešto što nisu učinili igrači kao što su Majkl Džordan i Lebron Džejms. Najmanje se vodilo računa o realnom stanju na terenu, a tu niko nije mogao da parira Srbinu, što se i pokazalo u velikom finalu. 

Foto: EPA Images

 

Ove sezone, Jokić je nastavio tamo gde je stao na kraju prošle sezone. To više ne mogu osporiti ni oni koji glasaju za MVP-ja, pa će uskoro nepravda od prošle godine biti ispravljena. Kada treći put bude izabran za najboljeg, valjda će i Nikola pokazati svima da po svim parametrima zaslužuje da uđe u konkurenciju za najboljeg koji je ikada igrao košarku. Novi šampionski prsten na njegovoj ruci samo bi pojačao taj utisak!

 

Anketa

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Brnabić: Građanima dugujemo pristojan dijalog među strankama!
Izbori 2024

Brnabić: Građanima dugujemo pristojan dijalog među strankama!

Predsednica Skupštine Srbije Ana Brnabić izjavila je da je razgovor između vlasti i opozicije lekovit za parlament, a da je pristojan dijalog političkih stranaka koje drugačije misle nešto što političari duguju svim građanima Srbije, bez obzira na to da li su oni glasali za vlast, opoziciju ili možda nisu uopšte izašli na izbore.

30.04.2024

09:48

Vesti

Građani, ovo je važno! Oglasio se PIO fond!
Društvo

Građani, ovo je važno! Oglasio se PIO fond!

Republički fond za penzijsko i invalidsko osiguranje osigurava na penzijsko i invalidsko osiguranje sva lica koja su po Zakonu o penzijskom i invalidskom osiguranju obavezno osigurana i koja su se uključila u ovo osiguranje, bez obzira na to da li su u pitanju zaposleni, osiguranici samostalnih delatnosti ili poljoprivrednici.

30.04.2024

17:23

TV

Žestok sukob u studiju Informera! Da li je Ukrajina propala kao država, ili Rusija potencijalno gubi rat?
Live TV

Žestok sukob u studiju Informera! Da li je Ukrajina propala kao država, ili Rusija potencijalno gubi rat?

Velika partija šaha se i dalje igra. Postavlja se pitanje čije figurice su u boljoj pozicji. O ratu u Ukrajini govorili su Na ovu temu u emisiji "Rat uživo" govorili su prof. dr Stevica Deđanski iz Centra za razvoj međunarodne saradnje i Darko Obradović, Forum za strateške analize. U program se, putem vajber uključenja, uživo uključio i analitičar prof. dr Sergej Boljevič.

30.04.2024

19:25

JOŠ TV VESTI

Hronika

Davio partnerku do smrti! Jazivo nasilje u Alibunaru: Muškarcu (39) preti zatvor do 15 godina
Hronika

Davio partnerku do smrti! Jazivo nasilje u Alibunaru: Muškarcu (39) preti zatvor do 15 godina

Više javno tužilaštvo u Pančevu je danas donelo naredbu o sprovođenju istrage protiv osumnjičenog D. B. (39) iz Alibunara zbog sumnje da je neutvrđenog dana u periodu od 27. aprila do 29. aprila ove godine primenom nasilja ugrozio telesni integritet svoje vanbračne partnerke D. S. (42) iz Jabuke tako što ju je u kući u kojoj su živeli u Alibunaru, u Ulici Save Munćana, šakama stegao za vrat usled čega je nastupila smrt oštećene, saopštio je MUP.

30.04.2024

19:02

Oduzimanje vozila pun pogodak! Načelnik Uprave saobraćajne policije Slaviša Lakićević o "super radarima", gledanju "kroz prste", električnim trotinetima...
Pravo u metu!

Oduzimanje vozila pun pogodak! Načelnik Uprave saobraćajne policije Slaviša Lakićević o "super radarima", gledanju "kroz prste", električnim trotinetima...

Privremeno oduzimanje vozila, mera koju smo počeli da sprovodimo od sredine februara ove godine, predstavlja pun pogodak i jednu od najozbiljnijih izmena u Zakonu o bezbednosti saobraćaja. Nismo očekivali da ćemo za vrlo kratko vreme oduzeti veliki broj vozila i čini mi se da će toga tek biti. Molim sve vozače da obrate pažnju na saobraćajne propise i ne dozvole sebi da u dužem vremenskom roku ostanu bez auta.

30.04.2024

13:21

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija