• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Izvor: Informer.rs

13.08.2023

13:17

Novak je kralj betona! Podatak za nevericu, plaši samo jedna stvar

Reuters

Novak Đoković

Novak je kralj betona! Podatak za nevericu, plaši samo jedna stvar

Podeli vest

Iskusni teniski stručnjak Radmilo Armenulić veruje da Novak Đoković ima 80 odsto šanse da osvoji Ju-es open, jer je beton njegova omiljena podloga, ali da mora da se čuva konkurencije - Karlosa Alkaraza, Stefanosa Cicipasa i Danila Medvedeva.

Startuje deo sezone u Americi na omiljenoj podlozi Novaka Đokovića, koji je kralj betona. Za Ju-Es open će se naš as zagrevati u Sinsinatiju, koji je osvojio dva puta u karijeri.

Dobra vest je da drugi teniser sveta ima najveći procenat pobeda na betonu u poslednje 52 sedmice. Imao je 34 pobede i samo tri poraza. Dakle, 91 odsto uspešnosti, piše sajt Tenisvorlditalia. Tokom minulih godinu dana samo su Feliks Ože-Alijasim, Holger Rune i Danil Medvedev uspeli da nanesu poraz srpskom teniseru. Alijasim je to uradio na Lejver kupu, Rune u Parizu, a Medvedev u Dubaiju. Upravo je Rus na drugom mestu ove rang liste. Medvedev je odigrao mnogo više mečeva od Đokovića i imao je skor od 47 pobeda i 12 poraza, što je 79.6 odsto uspešnosti. Iza Srbina i Rusa sledi Karlos Alkaras sa skorom 25-7, zatim slede Janik Siner i Holger Rune.

 

 

 

 

Srbin je odlučio da se vrati na teren u Sinsinatiju, gde će, kako je najavljeno, zajedno sa sunarodnikom Nikolom Ćaćićem igrati i u dublu. Jasno je ko je glavni favorit na predstojećim turnirima na betonu. Pre svega na Sinsinatiju i Ju-Es openu. Nije ni iznenađenje kada se zna da je Novak najbolji igrač u istoriji na betonu.

Foto: EPAIMAGES

 

 

- Konačno su ga pustili da igra, to je trebalo da urade i prošle godine. Imaće težak turnir. Posebno što se od njega uvek očekuje ili da uđe u finale ili da osvoji tunir. Stalno je pod pritiskom. Sad će mu najveći rivali biti Karlos Alkaraz, Stefanos Cicipas i Danil Medvedev, kandidati za prva mesta na turnirima - kazao je Radmilo Armenulić za Informer.rs.

Novak Đoković je rekorder po broju grend slem trofeja, ima 23, jedan više od Rafaela Nadala, a u Njujrku će moći da podeblja rekord.

- Šanse su mu 80 ili 90 odsto, 20 odsto ostavljam da naprave iznenađenje Alkaraz ili Cicipas, ali mislim da je Novak prvi favorit i očekujem da osvoji. Najteže će mu biti što se tiče publike, jer uvek navijaju protiv njega. Ali, treba znati da je psihički stabilan, navikao je na takve stvari i mislim da će to da probrodi i da osvoji turnir.

Foto: Starsportphoto

 

 

 

Novak će u Sinsinatiju igrati i dubl sa Nikolom Ćaćićem, što je mnoge uznenadilo.

- Dobro je što će da igra dubl, jer će na taj nači da uđe u udarac. To će mu biti trening, da servira, reternira, da igra voleje. To je priprema za sing, dobro je odabrao da igra dubl.

 

Alkaraz nikad neće stići Đokovića

Za Karlosa Alkaraza mnogi smatraju da je već na nivou najboljeg Novaka Đokovića, ali srpski trener ne misli tako.

- On je veliki talenat. Ali, tek treba da se dokaže, jer nije ostvario ni pet odsto od onoga što su uradili Rafael Nadal, Rodžer Federer i Novak Đoković. Pred njim je budućnost, ali nije sigurno da će postići ono što su postigla ova trojica. Videćemo šta će biti na narednim turnirima, ako bi osvojio nekoliko trofeja u nizu možda će moći da se kaže da može da dostigne Rafu i Rodžera, ali Novak nikada neće dostići. Đokovićev rekord, broj nedelja na prvom mestu, narednih 50 godina, niko neće oboriti - ubeđen je Armenulić da se još nije rodio teniser koji će nadmašiti Noletov rekord od 389 nedelja na tronu. 

 

Nije igrao Đoković od finala Vimbldona, a Armenulić smatra da to nije najbolja odluka.

- Lično, mislim da mu je period bez tenisa bio dug. Trebalo je da odigra jedan manji turnir, nije od Vimbldona uzeo reket u ruke. Dobro je što igra dubl u Sinsinatiju, ali ipak je to kratka priprema. Videćemo kako će odigrati singl. 

Beton je Noletova podloga, tokom minule sezone poražen je samo na tri meča, ali da bi nastavio dominaciju moraće da popravi jedan segment igre - servis.

- Istina je da su Novaku sve podloge omiljene, ali beton malo više nego ostale, zbog toga ima šansu da na Ju-Es openu osvoji još jedan grend slem i podeblja rekod. Jedan je od glavnih favorita u Sinsinatiju i Njujorku, mada i Alkaraz dobro igra na betonu, iako mu je šljaka omiljena. Novaku odgovara odskok lopte na betonu, tu podlogu najviše voli zbog udarca, posebno je sjajna za njegovu bekend paralelu, jake forhende... Mada, mislim da će najvažniji biti servis, jer je dobro servirao u poslednje vreme, ali mora da napreduje. Moraće bolje. Na travi je i prosečan servis jak, ali na betonu će morati da bude ozbiljniji servis.
 

 

 


 

 

Rafael Nadal je najavio da će iduće sezona biti poslednja u njegovoj karijeri, pa kao da svi jedva čekaju i da Novak Đoković najavi kraj.

- Godine čine svoje, nema tu brzini, ni koncentraciju, ali hoće da igra. Teško je prekinuti karijeru, znam po sebi. Nadam se da će sam osetiti kada treba da završi karijeru. Nadal će sigurni da završi jer ima problem sa kukovima, Federer je već u penziji, pa je od "trojke" ostao samo Novak. Njemu sigurno sad prolazi kroz glavu misao da treba da završi, ali mislim da će igrati još godinu ili dve. On će sam da proceni kada vidi da mu fali 10 ili 15 centimetara da stigne loptu, da nema više momenat udarca koji je potreban... Sam će da odluči i kaže "dosta sam igrao, neću da me jure klinci po terenu i da gubim mečeve koje bih inače dobijao" i doneće odluki - poručio je Armenulić za Informer.

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija