• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: A.K.

04.01.2024

10:15

Novak je vanzemaljac! Pukotina u zadnjoj loži i pokidan mišić! Nema problema

AP/Photo

Novak Đoković

Novak je vanzemaljac! Pukotina u zadnjoj loži i pokidan mišić! Nema problema

Podeli vest

Novak Đoković, prvi teniser sveta, i ove godine stiže na Australijan open povređen.

Srpski teniser je pre meča sa Jiržijem Lehečkom u Junajted kupu osetio problem sa zglobom, dobio je taj meč pošto mu je ukazivana pomoć pre, kao i za vreme duela. Nadao se da nije ozbljna povreda, ali zbog istog problema nije mogao da odigrao na maksimalnom nivo duel sa Aleksom de Minorom u četvrtfinalu, pa je izgubio meč posle dva seta.

Prvi teniser sveta veruje da će se oporaviti do takmičenja u Melburnu, zna šta je potrebno da radi, kako bi bio 100 odsto spreman, kao i da je već dva puta igrao povređen u Australiji, ali da je oba puta osvojio trofej. To se desilo prošle i 2021. godine.

Đoković je 2023. godine povređen osvojio Australijan open, mada su neki sumnjali, čak i govorili da je lažirao povredu. Naime, Nole je minule sezone pobedio u Adelejdu, ali je tokom tog turnira posle jednog proklizavanja povredio zadnju ložu. S tom povredom je stigao u Melburn i mislio da nije ništa ozbiljno. 

 

Foto: EPAIMAGES

Novak Đoković je igrao u Australiji sa povređenom zadnjom ložom

 

Pobedio je na startu Roberta Baenu, pa Enca Kuaka, koji mu je uzeo set, Grigora Dimitrova, ali se videlo da se muči na terenu, da ne može da igra kako on želi, u šestoj brzini, da jednostavno nije na maksimalnom nivou. Novak je na sve načine pokušavao da se oporavi, nije želeo da odustane, kako je otkrio da je svaki trenutak  koristio da sa fizioterapeutom Miljanom Amanovićem ide na terapije i koristi razne mašine kako bi "oporavio ložu". Onda je pred meč osmine finale sa Aleksom de Minorom u Melburn stigla čuvena doktorka Marijana Kovačević, čiji su tretmani sa konjskom placentom popularni među sportistima. Nakon novog tretmana Nole je "plesao po terenu". Prvo je zgromio De Minora, pa Andreja Rubljova, Tomija Pola u polufinalu i Stefanosa Cicipasa u finalu. Bilo je naravno onih koji su sumnjali, pričali gluposti, da nije povređen, kao De Minor, ali sve ih je ućutkao direktor Australijan opena - Kreg Tajli. On je otkrio da je prvi teniser sveta pokidao zadnju ložu u dužini od čak tri centimetra.

- Mnogi izazovi su oko Novaka zbog toga što dobija lošu reputaciju. Ali, na kraju krajeva, mislim da niko ne može da dovede u pitanje njegov atletizam. Imao je pukotinu od tri centimetara u zadnjoj loži. Apsolutno, video sam snimke, doktori će reći istinu. Bilo je mnogo spekulacija o tome da li je istina ili nije, teško je poverovati da neko može tako nešto da radi sa ovom vrstom povreda. On je neverovatan, nosio se sa tim ekstremno profesionalno - rekao je Tajli, prenose mediji u Australiji i nastavio da hvali prvog tenisera sveta. 

Imao je tada Nole odgovor i za pljuvače, koji su sumnjali da je igrao i osvojio trofej povređen.

- To ostavljam njima, ljudima koji sumnjaju. Neka sumnjaju i dalje. Interesantno je da se samo u moju povredu sumnja, a kada se neko drugi povredi, to utiče na njih. Onda su oni žrtve, a ja sam igrač koji se pretvara. To je vrlo interesantno. Znate o kome se radi tačno - jasan je bio Novaka Đoković tokom konferencije za medije posle pobede. Ne znamo na koga je Novak mislio, ali svi znamo da Rafael Nadal u poslednje vreme kuka zbog povreda, kako jedva stoji na nogama, pa na kraju osvoji trofej, a ceo svet bruji kako je heroj.  

 

Foto: EPAIMAGES

Novak je 2021. u Melburnu igrao sa rupturom mišića

 

Srpski teniser je i 2021. godine trijumfovao u Melburnu, iako je imao ozbiljnu povredu, rupturu mišića stomaka. Tada je u trećem kolu Australijan opena doživeo povredu mišića trbušnog zida zbog koje je jedva završio duel s Tejlorom Fricom. Razmišljao je čak i da se povuče s turnira. Iz ko zna kog razloga - mnogi mu nisu poverovali. Od Tejlora Frica preko Stefanosa Cicipasa, a još više "nevernih Toma" bilo je pošto je nastupio u četvrtfinalu i slavio u četiri seta.

Posle gladijatorske borbe je savladao nakon pet setova Frica. Dobio je Srbina prva dva seta, a onda je početkom trećeg seta proklizao, našao se na zemlji pa je tražio medicinski tajm-aut. Mučio se, igrao sa bolovima, tražio pomoć od doktora, pio tablete verovatno protiv bolova ali nije želeo da odustane. To je sve koristio Fric, dobio dva seta i izjednačio na 2:2. Upornost i patnja su se isplatili, lekovi su delovali, pa je Novak zaigrao na prepoznatljivom nivou u odlučujućem setu i na kraju pobedio 7:6, 6:4, 3:6, 4:6, 6:2.  Fric je nakon poraza kuka i optužio Novaka da nije povređen. 

- U petom setu je delovao dobro... Moram da mu čestitam na petom setu, stvarno je bio dobar. Ni blizu kao u trećem i četvrtom. Servirao je neverovatno, nije promašivao. Da je bio stvarno povređen, ne bi nastavio da igra. Delovalo je da ima problema u trećem i četvrtom, a ništa u petom setu. Možda se izborio sa tim. Srećan sam zbog njega što se tako dobro oporavio - kazao je tada Amerikanac.

 

Foto: EPAIMAGES

 

 

U narednom kolu je posle četiri seta bio bolji od Miloša Raonića. Pio je jake tablete protiv bolova, a na tom meču se videlo da mu je stomak potpuno zavijen. Ipak, stisnuo je zube, u nastavku turnira su pali Aleksandra Zverev, Aslan Karacev i Danil Medvedev u finalu.  Igrao je sa pokidanim mišićem  od 2,5 centimetara i osvojio trofej. 

- Znam da mnogi sumnjaju, ali stvarno sam pokidao mišić. Nikada nisam to osetio, ali je magnetna rezonanca pokazala kidanje. Vratio sam se sa nove magnetne rezonance koju sam odradio jutros i oštećenje je veće nego kada se dogodila povreda. Ruptura je trenutno 2,5 centimetra – 25 milimetara. Kada se povreda dogodila, bila je 1,7 centimetara - otkrio je tada srpski teniser koji je zbog povrede pauzirao nekoliko meseci, a na teren se vratio tek sredinom aprila.

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija