• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Izvor: Informer.rs

12.01.2024

12:15

Svi žele osvetu i Novakov skalp! Kreće potera za Đokovićem

AP/Photo

Novak Đoković

Svi žele osvetu i Novakov skalp! Kreće potera za Đokovićem

Podeli vest

Moglo je bolje, ali moglo je i gore, Novak Đoković je ipak dobro prošao u žrebu za Australijan open, prvi grend slem u sezoni.

Novak Đoković će 19. put igrati na prvom grend slemu sezone, Australijan openu. Deset puta je osvajao Norman Bruks trofej, poslednji put prošle godine kada je u velikom finalu pobedio Stefanosa Cicipasa u tri seta, 6:3, 7:6 (4), 7:6 (5).

Na terenu u Melburnu se oseća kao kod kuće, a cilj je jesan i ove sezone. Da godinu započne otvaranjem pobedničkog šampanjca. U pohodu je na neverovatnu 25. grend slem titulu kojom bi samo podebljao sopstveni rekord i tako za još korak umakao Rafaelu Nadalu (ima 22 slema), koji nije mogao da igra u Melburnu posle obnove povrede kuka. Takođe, Novak juri petu u nizu titulu na Australijan openu, a ima 28 pobeda u nizu u Melburnu. Nedavno je prvi put poražen u Australiji posle šest godina i 43 vezane pobede, na Junajted kupu je njegov niz okončao Aleks se Minor, ali ima šansu da nastavi seriju u Melburnu. 

 

Foto: reuters

Novak Đoković brani trofej u Melburnu

 

Povreda zgloba je sve zabrinula, ali je Novak nekoliko dana pred početak Australijan opena sve obradovao, kaže da je sve u redu. Moraće odmah da upali motore, jer vrebaju mladi igrači, gladni uspeha i svi bi da skalp najboljeg tenisera ikada.

 

Foto: EPAIMAGES

Novak Đoković igra za 11. trofej na Australijan openu

 

Na startu ne bi trebalo da ima mnogo posla, taman da se zagreje pošto će igrati za 18-godišnjim Hrvatom Dinom Prižmićem (nedelja, ne pre devet časova), koji se prvi put u karijeri domogao takmičenja na grend slemu. U nastavku takmičenja ga čeka domaći rival, da li će to biti naturalizovani Australijanac Aleksej Popirin ili pak Mark Polmans, ostaje da se vidi. Sa Polmansom se do sada nije sastajao, dok je od Popirina bio bolji na startu turnira u Tokiju 2019. godine. Popirin je stizao tri puta do trećeg kola, ali teško može da naškodi Novaku.

Prvi nosilac na Đokovićevom putu je Tomas Ečeveri. Ali, prvo igra sa Endijem Marejem, pa boljim iz duela Monfisa i Hanfmana. Ko god da dođe, Novak ne bi trebalo da ima većih poteškoća. Naravno, navijači bi najviše voleli da vide Endija i Novaka na terenu. Njih dvojica su odigrali 36 mečeva, Đoković vodi 25:11. Pet puta su igrali baš u Melburnu, četiri puta u finalu i jednom u polufinalu i uvek je Đoković izlazio kao pobednik. Jedan protiv drugog nisu igrali od Dohe 2017. godine, a Nole bi bez sumnje bio veliki favorit, jer je spremniji od Endija koga godinama muče povrede, igra sa veštačkim kukom.

 

Foto: EPA Images

Endi Marej i Novak Đoković

 

- Bio sam svestan da smo u istoj sekciji žreba, ali da se prvo nadam da ću stići dotle. Nisam bio baš najbolji na grend slemovima poslednjih nekoliko godina, tako da ću biti koncentrisan na taj prvi meč. Svakako da bih voleo da imam tu priliku da igram protiv Novaka, ako je moguće - rekao je posle žreba Endi Marej.

 

Foto: EPA/Reuters

Ben Šelton i Novak Đoković

 

 

U četvrtom kolu projektovan je Ben Šelton. Amerikanac je u usponu, sjajno servira, prošla godina mu je bila odlična, bio bi posebno motivisan jer ga je Srbin pobedio u polufinalu Ju-Es opena. Pred njegovim navijačima mu je spustio slušalicu, pa publika navija i za ovaj duel. 

Novakov potencijalni potivnik u četvrtfinalu je Stefanos Cicipas, sedmi nosilac. Prošle godine je Srbin srušio Grka u finalu Melburna, pa bi i on da mu se osveti. Ali, Novak ima deset pobeda u nizu protiv Stefanosa, vodi 11:2. Grk nikako da razbije mentalnu blokadu kada igra sa Srbinom, raspadne se pre nego što izađe na teren. Mada, u toj četvrtini žreba još su Muzeti, Fric i Serundolo. Ako, Cicipas ne stigle ne stigne  do četvrtfinala najozbiljniji igrački je Fric, protiv kojeg Novak najčešće one najvažnije bitke dobije u svlačionici. Jasno je zašto, ima skor od 8:0 protiv Amerikanca, kog je pobedio u Melburnu u trećem kolu 2021.

Očekivano, najteže će biti na kraju, u polufinalu i finalu. U borbi za finale bi mogao da igra sa Janikom Sinerom. Novak je Janika pobedio na ATP Finalu u Torinu, a on njega na finalnom turniru Dejvis kupa. Naš teniser u pobedama vodi sa 4:2. Italijan je u naletu, ali mu je najbolji rezultat u Australiji četvrtfinale, a ako podigne formu potrebnu za grend slemm mogao bi to da bude izuzetno uzbudljiv meč. Ako ne prođe Siner, potencijalne pretnje su Andrej Rubljov, protiv koga Nole vodi 5:1 ili Aleks de Minor, koji je nedavno dobio prvog tenisera sveta na Junajted kupu , pa je međusobni skor sad 1:1. Ali, ako bi se domogao polufinala i meča sa prvim teniserom sveta, imao bi protiv sebe zdravog Novaka u šestoj brzini. 

 

Foto: EPA-EFE/STR

Karlos Alkaraz može na Novaka Đokovića tek u finalu AO

 

Konačno, u finalu je moguć sudar ili sa Alkarasom ili Danilom Medvedevim. Svaki od tih mečeva garantovao bi spektakl za kraj turnira. Protiv Španca vodi 3:2, a samo prošle godine su odigrali čak četiri meča, Novak je slavio na Rolan Garosu, Sinsinatiju i ATP finalu, a Karlos na Vimbldonu. Mada, Španac je trenutno misterija, nije igrao pripremni turnir pred Melburn, što je sve začudilo, videćemo u kakvoj je formi kada počne takmičenje. Rus obožava beton, dobio je Novak pet puta, dok je deset mečeva izgubio, jedan od njih je bio pre tri godine u finalu Australijan opena, ali je najsvežija rana finale Ju-Es opena  iz prošle sezone. Moraće Medvedev da stane u redu, ako želi osvetu, "zamerio" se Nole svim potencijalnim rivalima, pa sad svi žele njegov skalp!

 

 

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija