• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: J. P.

19.10.2024

20:12

Zna se ko je najveći! Đoković srušio Nadala u "poslednjem plesu"! (VIDEO/FOTO GALERIJA)

EPa

Novak Đoković

Zna se ko je najveći! Đoković srušio Nadala u "poslednjem plesu"! (VIDEO/FOTO GALERIJA)

Podeli vest

Srpski teniser Novak Đoković savladao je Španca Rafaela Nadala u dva seta - 2:0 (6:2, 7:6), u duelu za treće mesto na revijalnom turniru "Slem šest kraljeva" u Rijadu.

Bilo je ovo sve sem jednog klasičnog meča dva velikana "belog" sporta. Večerašnji "poslednji ples" Nadala i Đokovića, označio je kraj rivalstva koje traje gotovo dve decenije, čime je stavljena tačka na jednu od najlepših epoha u modernoj istoriji tenisa. Spektakl u "Kingdom" areni podsetio je na stare dane, probudio uspomene i emocije kod publike, i bez sumnje naterao suze na oči.

Za "bika sa Majorke", ovo je očigledno bio poslednji susret sa najboljim srpskim teniserom u nekom "ozbiljnijem" formatu. Nema dileme da će se stari znanci sresti nekad i negde ponovo, odigrati pokoji meč iz zabave, ali je sigurno da više nikada neće biti isto. 

 

 

Kao što se i očekivalo, Đoković je otvorio susret maestralnim poenima. Odmah je srpski as, koji je i pre početka istog slovio za velikog favorita, došao do brejka, da bi i u drugom dodatno povećao prednost. Usledio je Nadalov ribrejk - španski teniser je bez puno muke odgovorio i sa par vezanih poena uspeo da smanji razliku, da bi potom Novak sa nulom osvojio servis gem -3:2.

Iako su mnogi očekivali da će večerašnji duel biti nešto opušteniji, Đoković je bio fokusiran isključivo na igru. Iz tog razloga Srbin je bio bez greške, dok se za Nadala ne može reći isto. Grešio je Španac na servisu, a pogotovu na mreži. Vrlo brzo se Nole odlepio i poveo sa 5:2, da bi u odlučujućem gemu rutinski zgrabio poene za svoj groš i poveo u prvom setu - 1:0 (6:2).

 

 

Srpski velikan je nastavio u istom ritmu i tokom drugog dela igre. Isti scenario - Nole je na startu došao do brejka, ali je ovoga puta Nadal eskpresno vratio istom merom. Delovalo je da Novak pokušava da natera Španca na greške, ali mu to nije uspevalo. A ko bolje poznaje njegovu taktiku od legendarnog Rafe, koji se tokom čitave karijere nadmetao sa njim? 

Tokom većeg dela drugog seta su bili u egalu, da bi Nadal nakon nekog vremena prevazišao nervozu i preuzeo vođstvo - 3:2.  Aplaudirala je publika za svaki potez tenisera, bilo da se radi o dobrom poenu ili greški. Nema sumnje da su svi prisutni bili počastvovani što gledaju "poslednji ples", obzirom da su karte za isti planule u sekundi, te da je do njih bilo veoma teško doći.

Nole nije dozvolio svom "večnom" rivalu da diktira tempo meča. Pri vođstvu od 3:2 i sa 40:30 u korist Nadala, uspeo je najpre da spasi brejk loptu, a potom i da osvoji gem, čime je izjednačio rezultat. Međutim, vrlo brzo je španski as preuzeo inicijativu, koristeći nekoliko spektakularnih poena da ponovo dođe do brejk lopte. U tom trenutku, Đoković je napravio grešku i prepustio kormilo 153. igraču sveta.

Sve nakon toga bila je prava poslastica za ljubitelje "belog" sporta i dve teniske ikone, spektakl i igra na terenu dostojni nazivu revijalnog turnira - "Slemu šest kraljeva". Najbolji srpski teniser je ekspresno izjednačio rezultat na 4:4, da bi u devetom gemu ostavio Nadala bez poena, i dospeo na gem do trijumfa - poslednjeg u njihovoj "zlatnoj" eri.

Nole je odmah asom osvojio prvi poen, ali je "bik sa Majorke" ekspresno uzvratio. Ipak, usledila je serija vezanih poena srpskog velikana, a zatim neizvesna završnica - Nadal je došao do brejk lopte, koju Nole nije uspeo da spasi, što je dovelo do izjednačenja na 5:5. Na početku 11. gema, Đoković je napravio nekoliko neiznuđenih grešaka, praktično "poklonivši" vođstvo španskom teniseru. U narednom gemu rivalu nije prepustio nijedan poen, pa je sledom okolnosti bolji od njih dvojice odlučen u taj-brejku.

Tokom njega većinski su bili u egalu. Rafa bi načinio prvi korak i poveo, da bi srpski teniser odmah izjednačio. Vodila se prava rezultatska klackalica sve do trenutka kada se Nole odlepio pri rezultatu 5:5, vezao dva odlična poena i odlučio meč u svoju korist.

Vredi napomenuti da je ovo bio 61, ujedno i poslednji susret dva teniska velikana. Novak je uključujući i večerašnji meč izašao kao pobednik 32. puta, dok je Rafi to pošlo od ruke 29. puta.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Vesti

TV

Hronika

JOŠ Hronika VESTI

Planeta

Zabava

Magazin

JOŠ Magazin VESTI

Džet set

Srbija