• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: M. Gligorić

10.08.2024

23:16

Protiv Srbije spasavali živu glavu, pa srušili Francuze! Ameri osvojili OI! (FOTO/VIDEO)

EPAIMAGES

Olimpijske igre

Protiv Srbije spasavali živu glavu, pa srušili Francuze! Ameri osvojili OI! (FOTO/VIDEO)

Podeli vest

Eto vam to vaše zlato! Košarkaška reprezentacija Sjedinjenih Američkih Država novi je olimpijski šampion, pošto je večeras u finalu u pariskoj dvorani "Bersi" savladala domaćina Francusku sa 98:87 (20:15, 29:26, 21:20, 26:21).

Ameri su na ovaj olimpijski turnir došli sa jednim od najjačih timova u istoriji košarke i sa jasnom namerom, da dominantno dođu do zlatne medalje. Toliko željeno zlato su dobili, ali pitanje je da li barem malo osećaju sramotu zbog načina na koji su došli do svog cilja.

Tu naravno, mislimo na utakmicu protiv Srbije, gde su debelo pogurani od strane sudijske trojke i gde su preokrenuli zahvaljujući izuzetno kontroverznim odlukama u finišu.

Ovog puta, u finalu protiv Francuza, ta sudijska pomoć nije im bila potrebna, mada je FIBA, za svaki slučaj, ponovo delegirala amatera iz Paname, Hulija Anaju, koji je osakatio naš nacionalni tim u polufinalu.

Francuzi su u finalu imali ogromnu podršku i nadali su se da bi mogli da urade nešto slično kao Srbija, da drže "drim-tim" u strahu i panici gotovo čitav meč. Ipak, Amerikanci su na teren izašli spremni i naoštreni, jer su verovatno i sami znali da su najtežeg rivala preživeli i da im je finale, na neki način, lakši meč.

Ameriku je predvodio ponovo Stefon Kari sa 24 poena, a ključne je dao u finišu, kada je pogodio tri trojke. Devin Buker imao je 15, koliko i Kevin Durent, dok je Lebron Džejms imao poen manje. Sa druge strane, blistao je Viktor Vembanjama sa 26 poena, a pratio ga je Geršon Jabusele sa 20.

Foto: EPAIMAGES

Lebron i Adebajo slave zakucavanje Adebaja

 

Zapalio je dvoranu Viktor Vembanjama trojkom na startu meča, pa kapiten Nikola Batum atraktivnim putbek zakucavanjem, ali Ameri su na krilima Devina Bukera i Stefa Karija, malo po malo, počeli da grade prednost. Odlazile su NBA zvezde na sedam razlike, smanjivali su Francuzi na četiri i tri, pa su u drugoj četvrtini čak i poveli dvaput po pola koša razlike (23:22 i 27:26).

Onda je ekipa Stiva Kera dodala gas. Uključio se u igru Lebron Džejms, onim njegovim "na silu poenima", a trojke su počeli da pogađaju Kevin Durent i Entoni Edvards. Francuzi su tražili način da se vrate u igru kako znaju i umeju, pa su rešili da to urade na spektakularan način. Potez meča izveo je Geršon Jabusele, kada je posterizovao Lebrona Džejmsa za zakucavanje godine i skandiranje "MVP, MVP" sa tribina.

 

Ni to, međutim, nije pokolebalo Amere. Imali su mnogo rešenja u napadu, pa su do poluvremena održali razliku na granici dvocifrene (49:41). Zatim su u drugom poluvremenu pojačali ritam. Nisu besomučno šutirali, već su im napadi bili raznovrsni, a kada je tako nikog nije čudilo što su vrlo brzo stigli do, dotad, maksimalnih plus 14 (61:47).

Foto: Tanjug/AP Photo

 

 

Francuska se, ipak, nije predala. Proradio je Evan Furnije, pogodio je dve trojke, priključio mu se i Jabusele, pa i Nando De Kolo i pred poslednjih deset minuta Amerika je vodila samo šest razlike (72:66). Sve je mirisalo na dramu u "Bersiju".

Dvaput su Ameri odlazili na plus deset, Francuzi su se dvaput vraćali na minus šest, a potpunu dramu u meč uneo je Vembanjama, zakucavanjem za 82:79. Ameri su i na to odgovorili. Kada je Stef Kari pogodio trojku za 93:84 na dva i po minuta pre kraja otprilike je bilo jasno da novi nalet Francuske nećemo videti. Stef je još jednom trojkom zapečatio sudbinu domaćina, a Buker je poenima stavio tačku na trijumf.

Foto: Informer

 

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Vesti

TV

Hronika

JOŠ Hronika VESTI

Planeta

Zabava

Magazin

JOŠ Magazin VESTI

Srbija

(VIDEO) Šta to leti nad Bagdalom?
Srbija

(VIDEO) Šta to leti nad Bagdalom?

Poznato brdo Bagdala u Kruševcu postalo je od sinoć epicentar radosti i uzbuđenja tokom Međunarodnog festivala balona "Kruševac kroz oblake".

10.08.2024

12:23