• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Izvor: Informer.rs

31.12.2022

22:18

SRBIJA JE, IPAK, ZEMLJA SPORTA! Ovi USPESI obeležili su 2022. GODINU!

informer/starsport

Ostali sportovi

SRBIJA JE, IPAK, ZEMLJA SPORTA! Ovi USPESI obeležili su 2022. GODINU!

Podeli vest

Godinu na izmaku obeležili su sjajni rezultati srpskih sportista, koji su našoj državi podarili čak 207 medalja u različitim sportovima, uzrastima i kategorijama

Najveći planetarni događaj bilo je Svetsko prvenstvo u fudbalu, na kome “Orlovi” nisu ostavili pozitivan utisak, pošto su eliminisani već u grupnoj fazi u konkurenciji Brazila, Švajcarske i Kameruna. Meč protiv Sajdžija koštao nas je plasmana u osminu finala, ali ako je za utehu Piksijevim izabranicima ostvarili su veliki uspeh plasmanom u A Ligu nacija.

FUDBALERI OD SJAJA DO OČAJA

Krajem septembra su srpski reprezentativci pobedom u odlučujućem duelu nad Norveškom u Oslu, golovima Mitrovića i Vlahovića, osvojila prvo mesto, izborila baraž za Evropsko prvenstvo (na koje nismo otišli od 2000. i EP u Holandiji/Belgiji) u slučaju kiksa kroz kvalifikacije, i plasirala se u društvo najjačih evropskih selekcija, pa će navijači Srbije od narednog ciklusa koji startuje 2024. Godine, gledati jake utakmice, a mogući protivnici su Hrvatska, Danska, Francuska, Španija, Portugal, veliki dužnik Švajcarska, Italija, Mađarska, Nemačka, Holandija, Belgija, Poljska, Bosna i Hercegovina, Škotska i Izrael.

Što se stiče klupskog fudbala, Partizan je uspeo da izbori evropsko proleće u Ligi konferencija i u šesnaestini finala igraće protiv Šerif Tiraspolja iz Moldavije, nekadašnjeg rivala Crvene zvezde, koja je kao poslednja završila učešće u grupnoj fazi Lige Evrope i UEFA takmičenjima.

Foto: Pedja Milosavljević

 

ODBOJKAŠICE ODBRANILE ZLATO

Odbojkaši Srbije nisu imali uspeha u ovoj godini, pošto su ispali u osmini finala Svetskog prvenstva od Argentine, ali su zato odbojkašice osvetlale obraz i donele zlato našoj državi.

Jedan od najvećih, ako ne i najveći uspeh u 2022. godini napravile su srpske odbojkašice! Iako su promenile selektora, navike nisu, pa je i novi strateg Italijan Danijele Santareli poput svog prethodnika Zorana Terzića, podario naciji i svojim devojkama najsjanije odličje na Svetskom prvenstvu u Poljskoj i Holandiji.

Foto: Starsportphoto

Tijana Bošković

Srpske Gracije su počistile Brazilke u finalu sa 3:0 i takmičenje završile bez poraza, sa svih 12 pobeda.

U grupnoj fazi su redom padali: SAD, Poljska, Kanada, Nemačka i Kazahstan (sve po 3:0), dok je samo Bugarska uspela da otkine dva seta, ali su i komšinice poražene sa 3:2. I u drugoj fazi, Srbija je sve rivalke “mlela” sa po 3:0 (Tajland, Dominikanska Republika, Turska), a najviše problema imala je u četvrtfinalu sa Poljakinjama (3:2), da bi u borbi za finale eliminisala Amerikanke ovog puta sa 3:1.

Foto: Starsportphoto

 

Tijana Bošković je, kao i 2018. u Japanu kada je takođe osvojeno zlato (sa 11 pobeda i dva poraza), ponovo izabrana za MVP-ja takmičenja, drugi put zaredom na Šampionatima sveta.

U međuvremenu, Srbija je ostala bez Danijele Santarelija koji je preuzeo reprezentaciju Turske, dok je selektorsku palicu preuzeo još jedan Italijan Đovani Gvideti.

KOŠARKAŠI BEZ MEDALJE, JOKIĆ I MICIĆ POTVRDILI PRIMAT

Najveći uspeh ovdašnje košarke u prethodnoj godini je što je Srbija prvi put u istoriji dobila dva predstavnika u Evroligi, a navijači Crvene zvezde i Partizana su u dosadašnjem toku takmičenja potvrdili dominaciju u najelitnijem takmičenju, kao najglasniji od svih 18 učesnika.

Reprezentacija Srbije neočekivano je ostala bez medalje na Evropskom prvenstvu, izgubivši meč od Italije u četvrtfinalu.

Foto: TANJUG/ STRAHINJA ACIMOVIC

 

Razloga za zadovoljstvo imaju samo Vasilije Micić i Nikola Jokić, koji je ujedno bio najzapaženiji pojedinac u Pešićevom timu na Evrobasketu do eliminacije.

Obojica su izabrani za MVP-je i uspeli su da odbrane prošlogodišnja priznanja namenjena najboljim košarkašima u ekipnoj konkurenciji u Evroligi i NBA.

Džoker je sa Denverom blistao u ligaškom delu sezone, čime je ponovo osvojio MVP trofej ispred Džoela Embida, dok je Vasa spektakularnim igrama u polufinalu i finalu Evrolige bio najzaslužniji što je Efes ponovo priredio senzaciju u Beogradu i odbranio titulu u najjačem klupskom takmičenju na Starom kontinentu.

Foto: Tanjug/AP

Vasilije Micić

U polufinalu je trojkom sa zvukom sirene u poslednjoj sekundi izbacio Olimpijakos (77:74), a u finalu Real Madrid počastio sa 23 koša, što mu je donelo trofej najboljeg pojedinca.

NOVAKOVIH PET TITULA

Neće po lepom pamtiti 2022. godinu Novak Đoković. Najbolji srpski teniser je posle 373 nedelje provedene na prvom mestu ATP liste, pao na petu poziciju, najviše zbog nepravde i torture koju je doživeo u Australiji.

Noletu je bilo zabranjeno učešće na Australijan openu, iako je dobio specijalnu dozvolu za učešće na prvom grend slem turniru. Odlukom vlasti deportovan je i ostao bez prilike da brani pehar, koji je osvojio Rafael Nadal.

Zbog nevakcinisanja, Đoković nije mogao da učestvuje ni na US Openu, pa je prvu titulu osvojio tek u maju pobedivši na Mastersu u Rimu Grka Stefanosa Cicipasa sa 2:0 (6:0, 7:6).

Usledila je potom odbrana Vimbldona u julu kada je savladao Australijanca Nika Kirjosa u finalu posle preokreta sa 3:1 (4:6, 6:3, 6:4, 7:6 (3)), ali Novak nije odbranio bodove, jer se prvi put igrali po sistemu da se ništa ne osvaja.

Foto: Starsport

Novak Đoković sa vimbldonskim peharom

Do kraja sezone, slavio je na turnirima u Tel Avivu (250) pobedivši Marina Čilića (6:3, 6:4), Astani (500) ponovo dobivši Cicipasa (6:3, 6:4) i osvajanje Završnog Mastersa, kada je u ATP finalu dobio Norvežanina Kaspera Ruda rezultatom 2:0 (7:5, 6:3).

U finalu Mastersa Pariz, Đoković je poražen od Danca Holgera Runea sa 1:2, dok nije igrao na ATP Kupu u Sidniju, Indijan Velsu, Majamiju, Montrealu, Sinsinatiju i US Openu, zbog već pomenute nevakcinacije.

BASKETAŠI POKORILI EVROPU I SVET

Pobedom nad Litvanijom 21:16, reprezentacija Srbije u basketu 3x3 postala je 26. juna šampion sveta! Bilo je to peto zlato za srpske basketaše na planetarnoj smotri, od ukupno sedam takmičenja.

Foto: kss.rs

basket reprezentacija Srbije

Ekipa u sastavu: Strahinja Stojačić, Marko Branković, Dejan Majstorović (MVP) i Mihajlo Vasić potvrdila je dominaciju i tri meseca kasnije u Austriji na Evropskom prvenstvu osvojivši četvrto uzastopno zlato. U finalu savladali su u Gracu selekciju Letonije sa 21:14, a Majstorović je ponovo izabran za najkorisnijeg igrača Šampionata.

IVANA 3X LETELA DO ZLATA, ADRIANA I ANGELINA NAŠE BLAGO

Kada je u pitanju “kraljica sportova”, naši atletičari imaju čime da se pohvale, sa 11 medalja na velikim takmičenjima.

Ivana Španović (skok u dalj) - Godinu je obeležila Ivana Vuleta (ex Španović) koja je na tri velika takmičenja u skoku u dalj osvajala zlatne medalje.

Foto: Starsportphoto

 

Izdominirala je na Svetskom dvoranskom prvenstvu u Beogradu i EP u Minhenu sa skokovima 7,06, dok je u Dijamantskoj ligi trijumfovala sa rezultatom 6,97 što joj je takođe donelo najsajnije odličje. Upravo zbog toga je proglašena za najbolju atletičarku Balkana u 2022.

Angelina Topić (skok u vis) – Naslednica legendarnog reprezentativca Dragutina Topića proglašena je za mladu zvezdu u usponu na Balkanu za proteklu godinu, dok je poslednjeg septembarskog dana imenovana za najboljeg mladog sportistu Evrope, što joj je najveće priznanje u karijeri o kojoj će se sa ponosom pričati.

Tome su doprineli bronzana medalja na SP za juniore u Kaliju (1,93), isto odličje sa seniorskog EP u Minhenu i zlato sa Šampionata Evrope za mlađe juniore u Jerusalimu.

Foto: Tanjug

Adriana Vilagoš i Angelina Topić

Adriana Vilagoš (bacanje koplja) – Odbranila titulu na SP u Kaliju za juniore (do 20 godina), osvojila zlato na Mediteranskim igrama u Oranu sa rezultatom 60,23m i srebro na Evropskom prvenstvu u Minhenu (62,01m).

U generalnom plasmanu takmičarki do 20 godina našla se na 11. mestu svetske rang liste, a proglašena je za mladu svetsku zvezdu u usponu.

Armin Sinančević (bacanje kugle) – Osvojio srebro na Evropskom prvenstvu u Minhenu sa rezultatom 21,39, ali se pozlatio na Mediteranskim igrama u Oranu, iako je bacio kuglu 10 cm manje, ipak, skor od 21,29m mu je doneo prvo mesto.

 

DAMIR MIKEC NAJBOLJI STRELAC SVETA 2022. GODINE

Reprezentacija Srbije u streljaštvu osvojila je 22 medalje, od kojih su Damir Mikec i Zorana Arunović doneli našoj državi čak 18 (Mikec 10, Zorana 8)

Srpskom reprezentativcu u streljaštvu je u Kairu uručena Zlatna meta od strane ISSF, nagrada koja se dodeljuje najboljem strelcu sveta vazdušnim pištoljem na godišnjem nivou.

Na poslednjem takmičenju ove godine, Damir Mikec je u Kupu predsednika u Kairu osvojio zlatnu medalju, i tako godinu završio na prvom mestu. Olimpijski vicešampion iz Tokija se pre odličja u prestonici Egipta zlatnim medaljama okitio i na Svetskim kupovima u Bakuu i Čangvonu. A, takođe je sa Zoranom Arunović u mešovitom paru u gađanju malokalibarskim pištoljem stigao do zlata na Svetskom prvenstvu i bronze na šampionatu Evrope.

Foto: beta

 

Damiru Mikecu je nagrada dodeljena po završetku Kupa predsednika, a uručili su mu je novi predsednik Svetske streljačke federacije – Lučijano Rosi i novi generalni sekretar pomenute organizacije – Vili Gril.

Bio je dva puta zlatan na MI u Oranu (vazdušni pištolj i mešoviti parovi sa Zoranom Arunović), Svetskom kupu u Čengvonu (singl i mešovito sa Zoranom) i Bakuu (bronza u miksu sa Zoranom), Masped kupu u Budimpešti...

Zorana Arunović je osvojila medalju na svim takmičenjima, na kojima je učestvovala. Zlato je “upucala” na Svetskom kupu u Riju, MI u Oranu sa Mikecom, ekipno na EP u Hamaru (sa Jasminom Milovanović i Brankicom Zarić), dok je Brankica bila zlatna u Budimpešti vazdušnom puškom.

Lazar Kovačević je bio zlatan na Svetskom kupu u Bakuu (vazdušna puška), dok je u paru sa Andreom Arsović osvojio srebro na MI u Alžiru. Njih dvoje su pojedinačno na EP u Hamaru izborili srebrno odličje, dok su Teodora Vukojević i Milutin Stefanović u konkurenciji mešovitih parova bili bronzani na Svetskom kupu u Kairu.

ISTORIJSKI REZULTATI BOKSERA, POSLE 37 GODINA SRBIJA IMA PRVAKE EVROPE

Bokserski savez Srbije imao je velikog razloga za zadovoljstvo, pošto je u 2022. ostvaren rekordan broj osvojenih medalja na različitim takmičenjima, čak - 15 (pet zlata, jedno srebro i devet bronzi), što je četiri medalje manje od 2021. godine.

Prvi put još od 1985. godine, posle 37 leta, Srbija je dobila šampione Evrope!

Vahid Abasov je pokorio Stari kontinent, osvojivši zlato u Jermeniji, pobedivši Gruzina Gurilija u velter kategoriji (do 67 kg).

Foto: Starsportphoto

Vahid Abasov

Istog dana, 29. maja, Artjom Agejev je postao evropski prvak u kategoriji do 80kg, jer je u finalu savladao Italijana Alfreda Kromvela Komeja.

Sara Ćirković je osvojila dva puta zlatnu medalju, najpre na SP u Španiji (do 50kg), a potom i na Evropskom prvenstvu u Sofiji, u istoj kategoriji. Vladimir Mironcikov je bio zlatan na Mediteranskim igrama u Oranu (do 81kg).

Foto: IBA

Sara Ćirković

Rastko Simić (+75kg) je doneo srebro sa Evropskog prvenstva u Sofiji, a bronzu sa drugih takmičenja: Jelena Janićijević, Aleksandra Rapajić, Omer Ametović (dva puta treći), Almir Memić, Marko Pižurica, Dragana Jovanović, Vasilije Đurđević i Srđan Tomić.

PLANETA SE POKLONILA NADICI I MAHDIJU

I u Tekvondu je Srbija u 2022. godini imala šampiona sveta. Tačnije, šampionku, pošto je Nadica Božanić 21. novembra u meksičkoj Gvadalahari, u katogeoriji do 73 kg osvojila zlatnu medalju.

Samo pet dana pre toga Iranac Mahdi Hodabaši, koji nastupa za reprezentaciju Srbije, trijumfovao je u kategoriji do 87kg, pošto je u finalu pobedio Kineza Mingkuana Menga i doneo našoj državi deseto odličje na svetskim prvenstvima. Mlada 20-godišnja Aleksandra Perišić je stigla do srebra.

Foto: tekvondo klub galeb

Nadica Božanić

Tijana Bogdanović je, takođe, na SP u  Meksiku osvojila bronzu, kao i Stefan Takov, pa je Srbija stigla do ukupno 11 medalja na šampionatima sveta, a pet u Gvadalahari.

Na Svetskom juniorskom prvenstvu Žarko Krajišnik je doneo srebro Srbiji u Sofiji, a Ela Marić bronzano odličje. Tome treba dodati i srebro za Mariju Mičev u paratekvondu, što je takođe izuzetan rezultat.

DŽUDISTI, RVAČI I KARATISTI = 114 MEDALJA!

Najviše odličja Srbiji doneli su džudisti, koji su u raznim uzrasnim kategorijama osvojili 62 medalje (11 zlata, 23 srebra i 28 bronzi).

Najbolji rezultat ostvario je Darko Brašnjović na Evropskom prvenstvu za seniore u Sofiji, prvog majskog dana, kada je postao vicešampion Starog kontinenta.

Karatisti su osvojili 29 medalja, od toga 24 zlatne! Samo su 22 najsjajnija odličja doneli na Balkanskom prvenstvu, dok je Ivana Perović na EP za seniore u turskom Gacijantepu zasijala najsjajnijim odličjem u konkurenciji do 68kg, postavši prvakinja Evrope!

Foto: printscreen

Darko Brašnjović

Kada su u pitanju rvači, osvojeno je 22 medalje. Od toga pet na Svetskom prvenstvu za seniore i 17 na Balkanskom šampionatu za juniore (kadete i pionire).

Beograd je bio domaćin Šampionata sveta u grčko-rimskom stilu, dok je reprezentacija Srbije u ekipnoj konkurenciji osvojila treće mesto sa četiri zlatne medalje.

Na tron su se popeli reprezentativci Srbije: Zurab Datunašvili, Ali Arslan, Sebastijan Nađ i Mate Nemeš.

Arslan je trijumfovao u kategoriji do 72kg, Nemeš do 67 kg, Zurab je odbranio prošlogodišnju titulu iz norveškog Osla u konkurenciji do 87kg i stigao do osme medalje na velikim takmičenjima, uključujući i bronzu sa Olimpijskih igara iz Tokija 2021.

Na Svetskom prvenstvu se medaljom, ali bronzanom, okitio i Stevan Micić savladavši Kubanca Andreu Ortegu sa 7:1 u kategoriji do 57kg.

Foto: tanjug

Zurab Datunašvili

Na nedavno održanoj Balkanijadi za pionire i kadete, rvačka reprezentacija Srbije osvojila je čak 17 medalja. Kadeti su osvojili pet zlata, jedno srebro i 10 bronzi (šest u muškoj i četiri u ženskoj konkurenciji), dok je jedna medalja osvojena i u pionoriskom uzrastu.

Prema tome, Srbija za budućnost ne mora da brine. Tek treba očekivati žetve medalja. Za sada ćemo reći - 2022. godina, bila i ponovila se!

FUDBALERI, ODBOJKAŠI, VATERPOLISTI, RUKOMETAŠI I KOŠARKAŠI ZA ZABORAV

Oni koji su nas godinama unazad navikli na medalje i “razmazili” kada je donošenje odličja sa velikih takmičenja u pitanju, ove godine su – zatajili.

Smena generacija u vaterpolu kuminirala je da Delfini ne osvoje medalju na Evropskom prvenstvu u Splitu, gde su završili takmičenje već u osmini finala senzacionalnim porazom od Francuske 9:10.

Posle toga desila se i promena selektora, pa je trofejnog stručnjaka Dejana Savića zamenio Uroš Stevanović, pred kojim je veliki posao da vrati srpske vaterpoliste na pobednički put.

Italija je, kao i u kvalifikacijama za OI u Tokiju, bila kobna za srpske košarkaše u četvrtfinalu Evrobasketa u Berlinu, koji su ostali bez medalje na šampionatu Starog kontinenta, dok još nisu obezbedili ni plasman na Mundobasket. Za to im je potrebna jedna pobeda sa gostovanja Grčkoj ili u Beogradu protiv Velike Britanije.

Ženska rukometna reprezentacija Srbije nije se proslavila na EP pored Danske, Švedske i Slovenije, gde je ispala posle prve faze, dok je muška selekcija eliminisana u grupi C, u konkurenciji Francuske, Hrvatske i Ukrajine.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

Zapad ne dozvoljava temu NATO agresije na Jugoslaviju! Plaše se da se suoče sa istinom u vezi sa njom!
Live TV

Zapad ne dozvoljava temu NATO agresije na Jugoslaviju! Plaše se da se suoče sa istinom u vezi sa njom!

Savet bezbednosti Ujedinjenih nacija (SB UN) večeras još jednom nije prihvatio da raspravlja o NATO agresiji na Jugoslaviju pošto za predloženi dnevni red nije glasao dovoljan broj članica tog tela. Kao i na sednici SB UN 25. marta, i na večerašnjoj, ponovo zakazanoj na zahtev Rusije, Francuska je zatražila takozvano proceduralno glasanje o dnevnom redu. Za dnevni red, odnosno raspravu o NATO agresiji na Jugoslaviju 1999. godine, večeras je glasalo šest od 15 članica Saveta bezbednosti, dok je ostalih devet bilo uzdržano. Za usvajanje dnevnog reda bilo je potrebno devet glasova. Ovu odluku, u emisiji "Info veče" Informer TV, komentarisali su analitičari Veljko Jovanović i Luka Stajić, kao i Nebojša Obrknežev iz Ruske stranke.

28.03.2024

23:01

Napad u Moskvi je pokušaj državnog udara! Pitanje je dana kad će ukrajinska vojska kapitulirati, zato je potrebno da se Rusija destabilizuje iznutra! (VIDEO)
Live TV

Napad u Moskvi je pokušaj državnog udara! Pitanje je dana kad će ukrajinska vojska kapitulirati, zato je potrebno da se Rusija destabilizuje iznutra! (VIDEO)

Goran Petronijević, advokat, Nikola Jović, politikolog, prof. dr Aleksandar Lukić sa Instituta za političke studije i akademik prof. dr Dragan Radenović govorili su u emisiji "Info dan" na Informer TV o terorističkom napadu u Moskvi i tome šta on zapravo predstavlja i kako će uticati na budućnost Rusije.

28.03.2024

18:01

JOŠ TV VESTI

Hronika

"Laže da ga je Vuk pretukao": Na suđenju Đuri Nikoliću za ubistvo u Jakovu svedočila majka žrtve
Hronika

"Laže da ga je Vuk pretukao": Na suđenju Đuri Nikoliću za ubistvo u Jakovu svedočila majka žrtve

Bila sam u dvorištu Novakovića, u tu kuću je udata moja ćerka i bavila sam se decom. Čula sam da je došao Milan Nikolić i udario mog sina Vuka sa obe šake. Nisam videla, ali sam čula tada šta se desilo. Milan mu je zapretio prstom i rekao, "j....u ti majku", a Vuk mu je odgovorio, "ti da j...š moju Draganu. Milan je mali čovek, ali je poskočio i sa obe šake udario Vuka. To su snimile kamere.

28.03.2024

18:01

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija