• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: M. G.

08.02.2023

14:25

POZNATI OBAVEŠTAJAC BOŽIDAR SPASIĆ OTKRIVA ZA INFORMER: Srpski sportisti su špijuni nižeg reda

printscreen

Ostali sportovi

POZNATI OBAVEŠTAJAC BOŽIDAR SPASIĆ OTKRIVA ZA INFORMER: Srpski sportisti su špijuni nižeg reda

Podeli vest

Božidar Spasić kaže da su srpski sportisti oduvek bili saradnici Službe državne bezbednosti, ali da niko od njih nije bio visoko pozicioniran kao nedavno uhapšeni nemački fudbalski trener Karsten Linke u BND-u

Srpski sportisti i treneri oduvek su bili špijuni i saradnici Službe državne bezbednosti, tvrdi poznati obaveštajac Božidar Spasić.

Prema njegovim rečima, niko od njih nije bio visoko pozicioniran kao Karsten Linke, nemački fudbalski trener koji je bio u vrhu nemačkog BND-a dok nije otkriveno da je radio kao kontraobaveštajac za Ruse.
Špijunirali čelnike

Zadatak sportista bio je da prenesu službi šta rade i govore ministri, političari, policajci i generali iz klupskih uprava
Božidar Spasić

Spasić ističe da je srpska služba oduvek koristila sportiste kao svoje doušnike i da takvi slučajevi verovatno postoje i dan-danas. Najčešće se radi o fudbalerima i fudbalskim stručnjacima, ali ništa manje nisu zastupljeni i u drugim sportovima.

Ima ih i sad

Kako kaže Spasić, njihov zadatak uglavnom je bio prenošenje informacija.

- Kada je u pitanju naša zemlja, bilo je određenih sportista i trenera, naročito u fudbalu, koji su radili kao saradnici Službe državne bezbednosti. Uglavnom su vodili računa o tome kakva je atmosfera u reprezentaciji i uopšte u fudbalu. Bili su angažovani da saznaju da li možda neka strana služba želi da vrbuje nekog našeg fudbalera, ima li možda neko neprijateljski stav, da li želi da prebegne u drugu državu... Ipak, nisu dobijali visoko rangiran zadatak, kakav je imao uhapšeni nemački trener - poručuje Spasić za naš list.

Poznati obaveštajac kaže da su među špijunima bili neki vrlo poznati sportisti, ali ne želi da otkrije njihova imena jer to je bila i ostala tajna. Svako od njih praćen je duže vreme i biran je nakon izuzetno detaljnih provera.

Foto: informer.rs

Božidar Spasić



- Sportisti koji su radili kao obaveštajci uvek su pre putovanja u inostranstvo dobijali instrukcije. Zadaci su im bili da obaveste službu ako primete nešto što bi moglo da bude od značaja, da odnesu neku pošiljku, kovertu u hotel ili slično. Zadatak sportista bio je i da prenesu službi šta rade i govore ministri, političari, policajci i generali iz klupskih uprava. Toga je bilo i biće. Događalo se da su i neki poznati fudbaleri, iz starijeg doba, bili vrlo lojalni saradnici službe i da su obavljali neke periferne poslove. Naravno, ko su oni tačno, ostaće tajna - dodaje Spasić.

Karan: Nisu ni svesni da rade za službu

Potpukovnik Kontraobaveštajne službe u penziji Ljuban Karan otkriva da su neki sportisti radili kao špijuni a da nisu bili svesni toga.

- Sportisti su oduvek bili korisni za te vrste poslova. Služba je, naravno, vršila provere da li sportisti ili treneri imaju kapacitet da razumeju obaveštajni rad. Siguran sam da su naše službe koristile svaku mogućnost da dođu do strateški važnih podataka, a da su među doušnicima bili i sportisti. Hipotetički, moguće je da i danas neko radi za službu. Obaveštajni virtuozi mogu da iskoriste sportistu kao izvor informacije a da sportista toga nije ni svestan - otkriva Karan.


S druge strane, nekadašnji načelnik policije Marko Nicović kaže da su obaveštajne službe često birale naše sportiste iz inostranih klubova za svoje doušnike.

- Obaveštajne službe širom sveta pronalaze svoje izvore informacija na razne načine, pa između ostalog koriste prednosti koje imaju sportisti. Imate pojedine sportiste i trenere koji su gastarbajteri i koriste se u tu svrhu. Svaka služba koristi svoje ljude koji imaju prodor na druge teritorije i druge zemlje. Stara Jugoslavija je imala jak obaveštajni aparat zahvaljujući sportistima. Moguće da Srbija i danas koristi sportsku dijasporu za te potrebe - ističe Nicović.

Umeće skrivanja

On dodaje da je špijun obično onaj atleta na koga se najmanje sumnja.

- Ako čujete od drugih ljudi da je neko špijun, onda budite uvereni da on to nije. Pravi špijuni odlično znaju da sakriju za koga zapravo rade. Povodom toga, moguće je da i danas neko od naših sportista ili trenera radi kao obaveštajac - zaključuje Nicović.
 

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Milojko

pre 1 godinu

Obaveštajac? Obaveštavao službu šta radi komšija i ko slavi slavu. To se u narodu zove cinkaroš, drukara, jajara.

Grmec

pre 1 godinu

Stvarno me nervira ova ljudska "Kanjara", sojim izjavama. Ta "kanjara" se našla da priča šta to radi Državna Bezbjednost?OLik je očigledno bolestan, samo mu je stalo da samoreklamiranja.Kao i onom bolesnom Mariću, pozove nekog u emisiju i neda mu progovoriti.

Vns

pre 1 godinu

Ovaj lik je stvarno za posmatranje...sportisti špijuni...raketa,haubice Novak....ovakva pojava je opasna za društvo...

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

Napad u Moskvi je pokušaj državnog udara! Pitanje je dana kad će ukrajinska vojska kapitulirati, zato je potrebno da se Rusija destabilizuje iznutra! (VIDEO)
Live TV

Napad u Moskvi je pokušaj državnog udara! Pitanje je dana kad će ukrajinska vojska kapitulirati, zato je potrebno da se Rusija destabilizuje iznutra! (VIDEO)

Goran Petronijević, advokat, Nikola Jović, politikolog, prof. dr Aleksandar Lukić sa Instituta za političke studije i akademik prof. dr Dragan Radenović govorili su u emisiji "Info dan" na Informer TV o terorističkom napadu u Moskvi i tome šta on zapravo predstavlja i kako će uticati na budućnost Rusije.

28.03.2024

18:01

JOŠ TV VESTI

Hronika

"Laže da ga je Vuk pretukao": Na suđenju Đuri Nikoliću za ubistvo u Jakovu svedočila majka žrtve
Hronika

"Laže da ga je Vuk pretukao": Na suđenju Đuri Nikoliću za ubistvo u Jakovu svedočila majka žrtve

Bila sam u dvorištu Novakovića, u tu kuću je udata moja ćerka i bavila sam se decom. Čula sam da je došao Milan Nikolić i udario mog sina Vuka sa obe šake. Nisam videla, ali sam čula tada šta se desilo. Milan mu je zapretio prstom i rekao, "j....u ti majku", a Vuk mu je odgovorio, "ti da j...š moju Draganu. Milan je mali čovek, ali je poskočio i sa obe šake udario Vuka. To su snimile kamere.

28.03.2024

18:01

Planeta

Sestre preživele teroristički napad u Volgodonsku, pa ubijene u Krokusu! Kako ovo objasniti, majka ne prihvata da su mrtve!
Bože, ima li te?!

Sestre preživele teroristički napad u Volgodonsku, pa ubijene u Krokusu! Kako ovo objasniti, majka ne prihvata da su mrtve!

Među žrtvama tragedije u Krokus siti holu bile su i sestre koje su preživele teroristički napad u Volgodonsku 16. septembra 1999. godine. Tada je porodica živela u Rostovskoj oblasti, a u blizini njihove kuće, teroristi su digli u vazduh kamion sa eksplozivom. Poginulo je 19 ljudi, a Tatjana i Ana Makarski su povređene, ali su preživele.

28.03.2024

20:45

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija