• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Izvor: Informer.rs

17.12.2023

06:20

Na današnji dan: Rođena Jasna Šekarić, jedna od najvećih srpskih sportistkinja svih vremena

Starsportphoto

Ostali sportovi

Na današnji dan: Rođena Jasna Šekarić, jedna od najvećih srpskih sportistkinja svih vremena

Podeli vest

Na današnji dan, 17 decembra 1965. godine u Osijeku, rođena je Jasna Šekarić, jedna od najuspešnihih sportistkinja svih vemena iz naše zemlje.

Čuvena reprezentativka Srbije u streljaštvu aktivna je i dan-danas i važi za jednu od najvećih legendi ženskog sporta u Srbiji. Po broju olimpijskih medalja, najuspešnija je naša sportistkinja, pošto ima jednu zlatnu, tri srebrne i jednu bronzanu.

Dakle, pet olimpijskih medalja! Prvo zlato osvojila je u Seulu 1988. godine u pucanju iz vazdušnog pištolja, a na istim Olimpijskim igrama uzela je bronzu iz malokalibarskog pištolja. Na narednim Igrama u Barseloni takođe je osvojila medalju, ali ovog puta srebrnu, a drugo mesto zauzela je u Sidneju 2000, kao i u Atini četiri godine kasnije.

Foto: Starsportphoto

 

 

 

Tri puta je bila svetski prvak (1987, 1990, 1994) i jednom vicešampion planete (1989), dok je na Evropskim prvenstvima osvojila čak pet zlata (1986, 1991, 1992, 1996, 2005), tri srebra (dvaput 1989. i 1990) i tri bronze (1994, 1999. i 2000). Četiri puta osvajala je Mediteranske igre.

Jedini je strelac, koji je na svakom nastupu na Olimpijskim igrama uspeo da se plasira u finale. Dva puta olimpijsko zlato joj je zamalo izmaklo. Više puta je proglašavana za najbolju sportistkinju i strelca Jugoslavije, Srbije i Crne Gore i Srbije. Dobijala je "Zlatnu značku" koju je dodeljivao dnevni list "Sport" za sportistu godine, a triput je proglašena za najboljeg strelca u svetu.

Međunarodna streljačka federacija ju je proglasila za najboljeg strelca 20. veka.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Vesti

TV

Hronika

JOŠ Hronika VESTI

Planeta

Zabava

Magazin

JOŠ Magazin VESTI

Džet set

Srbija