• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Izvor: Informer.rs

04.01.2024

12:41

Spektakl u Hrvatskoj! "Orlovi" u komšiluku sanjaju zlato i Pariz!

Starsportphoto

Ostali sportovi

Spektakl u Hrvatskoj! "Orlovi" u komšiluku sanjaju zlato i Pariz!

Podeli vest

Evropsko prvenstvo za vaterpoliste počinje danas u Zagrebu i Dubrovniku i trajaće do 16. januara. Srbija je otputovala u Hrvatsku u najjačem sastavu, a na kraju ovogodišnje kontinentalne smotre dobićemo evropskog šampiona i jednog putnika za Olimpijske igre u Parizu 2024. godine.

Šampionat Evrope u muškoj konkurenciji dodeljen je Hrvatskoj u novembru prošle godine, nakon što je ratom zahvaćeni Izrael, odnosno tamošnji grad Netanja, morala da otkaže domaćinstvo zbog celokupne situacije sa Palestinom.

Drugi put zaredom će naše komšije biti domaćim Evropskog prvenstva, pošto su i 2022. godine ugostili najbolje selekcije u Splitu, gde su postali prvaci kontinenta.

Izabranici srpskog selektora Uroša Stevanovića prvi meč igraju 5. januara od 17 časova, kada će im protivnik biti Izrael, dva dana kasnije čeka ih duel sa Nemcima (19.00), a grupnu fazu završavaju 9. januara protiv najslabijeg rivala Malte, od 19 sati.

 

 

 

 

Biće ovo spektakularna godina za ljubitelje vaterpola, jer nas već u februaru očekuju i Svetsko prvenstvo u Dohi i Olimpijske igre u Parizu koje su na programu od 26. jula do 11. avgusta.

 

Foto: Starsportphoto

 

 

 

Treba istaći da se ovogodišnje EP u Zagrebu i Dubrovniku igra prvi put u drugačijem formatu, sa četiri grupe u dve divizije, koje su formirane na osnovu rezultata sa prethodnog šampionata.

Diviziju 1 čini osam najboljih timova, a isto toliko ekipa je u Diviziji 2. Pravila su takva da će se dva najbolja tima iz svake grupe u prvoj diviziji plasirati direktno u četvrtfinale. Preostala dva tima iz jače divizije u plej-ofu će se suočiti sa dve najbolje ekipe iz druge divizije.

Dakle, šesnaest ekipa boriće se prestižnu titulu, ali i za jednu olimpijsku normu, koja će pripasti šampionu. U slučaju da pobednik bude Mađarska, Grčka ili Francuska koje već imaju obezbeđen plasman, u Pariz će sledeća najbolje plasirana reprezentacija.

 

Foto: VSS

Uroš Stevanović

 

I to nije sve kada je ovo takmičenje u pitanju! Osim što je Evropsko prvenstvo kvalifikaciono za olimpijski turnir, ono će nam dati i poslednje učesnike šampionata planete, koje se igra od 2. do 18. februara u Kataru..

Reprezentativci Srbije zbog devetog mesta iz Splita od pre godinu dana morali su da igraju kvalifikacije za ovo takmičenje, a na prvenstvu u Zagrebu igraće u drugoj diviziji, gde će u grupi C voditi bitke sa Nemačkom, Izraelom i Maltom.

Kada je reč o osmini finala, ono se igra 10. januara, a ukoliko Srbija osvoji prvo mesto rival u prvoj eliminacionoj utakmici biće joj poslednjeplasirana ekipa iz grupe A, u kojoj su Hrvatska, Španija, Crna Gora i Francuska.

Ukoliko naši momci budu drugi u grupi, onda ih to vodi na grupu gde su Mađarska, Gruzija, Italija i Grčka.

Foto: EPAIMAGES

 

 

Puleni Uroša Stevanovića u prestonicu Hvrtaske stižu kao četvrta ekipa na svetu, a naša selekcija ide u kompletnom sastavu u komšiluk.

Kapice Srbije nosiće Branislav Mitrović (Turkvan), Radoslav Filipović (Oradea), Dušan Mandić (Ferencvaroš), Viktor Rašović (Nojzi la Sek), Nikola Jakšić (Novi Beograd), Sava Ranđelović (Vašaš), Radomir Drašović (Novi Beograd), Petar Jakšić (Partizan), Strahinja Rašović (Vašaš), Marko Radulović (Novi Beograd), Nikola Lukić (Novi Beograd), Vuk Milojević (Crvena zvezda), Nemanja Ubović (Vuljagmeni), Nemanja Vico (Primorac) i Đorđe Lazić (Breša).

Nema sumnje da je dvostrukom uzastopnom olimpijskom šampionu primarni cilj viza za Pariz, a kapiten Nikola Jakšić je optimista uoči predstojećeg izazova.

"Smatram da je mnogo bolje nego što je izgledalo, pre svega između nas, u odnosno na Svetskom prvenstvu, ali opet na nama je to da pokažemo za vreme Evropskog prvenstva, a kasnije i na SP u Dohi.  Hvala Bogu, to već znate, nama je cilj da osvojimo EP i uzmemo olimpijsku normu, što ide jedno s drugim - rekao je kapiten Nikola Jakšić za B92.

Srbija je želi da ponovi rezultat iz 2018. godine, kada je poslednji put bila šampion Evrope, a jasno je da našu selekciju čeka paklen posao.

 

Evropsko prvenstvo u vaterpolu u Zagrebu i Dubrovniku
 

Prva divizija:
GRUPA A: Hrvatska, Španija, Francuska, Crna Gora
GRUPA B: Mađarska, Grčka, Italija, Gruzija

Druga divizija:
GRUPA C: Srbija, Izrael, Nemačka, Malta
GRUPA D: Slovačka, Holandija, Slovenija i Rumunija

Raspored, četvrtak:

Crna Gora - Francuska (17:00)

Gruzija - Italija (17:00)

Mađarska Grčka (19:00)

Španija - Hrvatska (20:15)


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija