• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Izvor: Informer.rs

23.05.2024

23:31

Dominiraju u ringu! "Sokolovi" sa Zvezdare strah i trepet u Srbiji i regionu! (FOTO)

Privatna arhiva

Ostali sportovi

Dominiraju u ringu! "Sokolovi" sa Zvezdare strah i trepet u Srbiji i regionu! (FOTO)

Podeli vest

Bokseri beogradskog kluba „Filić“ poznatiji kao “Sokolovi” sa Zvezdare, iako postoji tek od aprila 2023. godine, ostvarili su apsolutnu dominaciju na prvom „Open Balkan“ kupu čije je finale održano na Ohridskom jezeru za seniore!

Inače, na severu Srbije, u Vrbasu, u okviru „Open Balkan“ kupa održan je osmi kup nacija za juniorke i juniore.

“Sokolovi” sa Zvezdare su svojim uspehom ušli u osam najboljih ekipa u Srbiji od preko 200 registrovanih klubova.

Foto: Privatna arhiva

 

„Open Balkan kup“, boks - takmičenje koje je formirano u septembru 2023. sa ciljem ujedinjenja boksera regiona okupilo je 75 klubova iz tri komšijske zemlje Srbije, Severne Makedonije i Albanije.

Ovo takmičenje donelo je ogromno iskustvo svim klubovima, trenerima, takmičarima koji su imali priliku i da dožive prva međunarodna iskustva.

 

 

Klub koji daje reprezantivce

Bokserski  klub „Filić“, za veoma kratko vreme zapao je u oči selektora Srbije, te su njihova tri člana dobila poziv koji se ne odbija.

Inače, bokserski klub „Filić“  ima dva prvaka države u kadetskom uzrastu i četvoricu vicešampiona.  Klub ima i u junirskoj konkurenciji i jednog reprezativc, dok u kadetima ima dva.

 

 

Prvi sportski projekat u okviru regionalne inicijative "Otvoreni Balkan" čiji je pokretač predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić i koja za cilj ima prosperitet, lakši i lepši život građana, stabilizaciju na raznim nivoima i u različitim oblastima tri komšijske zemlje Srbiju, Severnu Makedoniju i Albaniju, bio je „Open Balkan“ kup u boksu.

Uporedo sa ovim takmičenjem koje je održano u južnom delu Balkana, na severu Srbije, u Vrbasu, održan je osmi Kup nacija za juniorke i juniore, jedno od najvećih bokserskih takmičenja u našoj zemlji, gde su rukavice ukrstili reprezentativci iz deset država. Za najboljeg boksera ovog takmičenja proglašen je srpski reprezentativac Pavle Popović koji boksuje u kategoriji do 46kg, dok je za najborbenijeg boksera proglašen srpski bokser kluba „Filić“ Luka Katić u kategoriji do 54kg.

Foto: Privatna arhiva

 

Naime, članovi bokserskog kluba „Filić“ sa Zvezdare svojim pobedama u ringu učinili su da budu vodeći na završnici kupa.

„Sokolovi sa Zvezdare“ su sa svojim takmičarima pokazali vratolomije i svu lepotu ove viteške sportske iscipline, te su od od 70 prijavljenih klubova osvojili treće mesto.

Luka Katić je osvojio drugo mesto na kupu nacija, pobedama nad prestavnikom Kazahstana i deklasiranjem našeg reprezantivca. Inače, Katić je kadatet, a takmičio se u juniorskoj konkurenciji. Odlukom stružnog žirija uručen mu je pehar za najborbenijeg takmičara.

Pored Luke utisak na sve ostavio je dečko za koga će se tek čuti i koji važi za veliku nadu srpskog boksa Strahinja Filić.

Inače, Strahinja je kadetski prvak države na koga se ozbiljno računa, da bude naš predstavnik u reprezentaciji za evropsko prvenstvo koje če se održati u Banja Luci. Upravo Strahinjina pobeda u osmom kolu lige, Beograda klub „Filić“ uvrstila u osam najboljih u zemlji.

Foto: Privatna arhiva

 

Predsednik boks kluba „Filić“, Dalibor Filić, istakao je da je zadovoljan rezultatom svojih Sokolova, ali je i naglasio da uspeh leži u tome što je boks iz pepela podigao predsednik Bokserskog saveza Srbije, Nenad Borovčanin, a u tome mu pomaže i Mane Marčeta, direktor Bokserskog saveza Srbije.

- Kako da ne budem zadovoljan, moja deca, tako nazivam svoje takmičare, za kratko vreme su uspeli, ne da napreduju, već da dominiraju ringom. Podsetio bih samo da klub postoji od aprila 2023. godine, a već ima svoje predstavnike u reprezentaciji. Pa zar to nije uspeh. Mada smatram da je još veći uspeh što se trudim da decu sa margine društva uspem da vratim na pravi put i usadim im nove vrednosti i ljubav kako prema sportu, tako i prema suparniku - rekao je Dalibor Filić.

Foto: Privatna arhiva

 

On je dodao da je boks kao veština posebna.

- Boks nije tuča, niti snaga. Snaga i kondicija je samo bitna da bi stao u ringu. U ovom sportu je bitno da si mentalno stabilan, odnosno čvrst, jer se boriš protiv sebe. Inače, u boksu je najbitnija kontrola, odnosno samokontrola i tome nas uči ova plemenita veština.  Mnogi misle da će u boksu proći grubijani, ali se tu svi grdno varaju, jer na treningu nauče da moraju da se kontrolišu i poštuju suparnike - rekao je Predsednik boks kluba „Filić“, Dalibor Filić.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

Srpski litijum može u Evropu sa "Zelenim pasošem": Johana Bernsel, portparolka EK o projektu "Jadar" i stavu Brisela
Društvo

Srpski litijum može u Evropu sa "Zelenim pasošem": Johana Bernsel, portparolka EK o projektu "Jadar" i stavu Brisela

Hoće li nas "Rio Tinto" potrovati kopanjem litijuma u okolini Loznice? Ovo je pitanje od milion dolara oko kojeg se u Srbiji, poslednjih godina, lome koplja u političkoj areni. Iz Brisela kažu da neće, jer ako Projekat "Jadar" ne bude rađen po najvišim ekološkim standardima, litijum iz Srbije neće moći da se prodaje u Evropskoj uniji, koja je najzainteresovaniji kupac ove kritične sirovine. Brisel svakako neće dozvoliti prodaju, ako se rudarenjem prekrše najstroža ekološka pravila.

16.06.2024

13:27

TV

Krajnji cilj centara moći je uništenje pravoslavlja! Žrtvovali su kompletnu Ukrajinu, broj stradalih je frapantan! (VIDEO)
Live TV

Krajnji cilj centara moći je uništenje pravoslavlja! Žrtvovali su kompletnu Ukrajinu, broj stradalih je frapantan! (VIDEO)

Juče je počeo mirovni samit u Švajcarskoj gde se sastalo gotovo 100 zemalja i preko 50 šefova država da razgovaraju o trajnom prekidu vatre, među kojima su premijerka Italije, Đorđa Meloni, predsednik Francuske Emanuel Makron i predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski, dok je Rusija u potpunosti izuzeta iz ovog skupa. Ekspert za energetiku Dragan Škobalj komentarisao je ovaj događaj tokom gostovanja u "Info jutru" televizije Informer.

16.06.2024

12:33

JOŠ TV VESTI

Hronika

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija

Osvećen hram Svetih Novomučenika kragujevačkih u Šumaricama
Srbija

Osvećen hram Svetih Novomučenika kragujevačkih u Šumaricama

Episkop šumadijski mitropolit Jovan uz sasluženje umirovljenog episkopa Zvorničko-tuzlanskog i nekadašnjeg Administratora Eparhije šumadijske Vasilija Kačavende, osveštao je danas hram posvećen Svetim novomučenicima kragujevačkim u Spomen parku u Šumaricama.

16.06.2024

14:26

Al' će da se jede! U nedelju, u Lipovac na gulaš!
Topola

Al' će da se jede! U nedelju, u Lipovac na gulaš!

U selu Lipovac kod Topole u nedelju, 16. juna održaće se druga Lipovačka gulašijada. Ideju za ovu manifestaciju dobili su ovdašnji meštani koji su gulašijadu prošle godine organizovali prvi put, a za sutra je najavljeno čak 50 ekipa!

15.06.2024

08:20